|
pyl - kompatibility, 21.2.2008 Problém je v tom, že všechny pomologické atlasy uvádějí vhodné opylovače, ale o nevhodných kombinacích se moc nepíše. Jen ve starší literatuře se občas něco objeví. Např. Beránek(1948) to zas tak růžově nevidí. Ale uznávám, že to asi zas tak častý... celý příspěvek > |
 |
pyl - kompatibility, 21.2.2008 Karešova a Van nebo Kordia a Těchlovan |
 |
|
 |
ovocnictví v polit. okr. kutnohorském dle stavu z r. 1910-11, 21.2.2008 Jojo taky jsem o této knize uvažoval. Kdyby jen byla levnější.
Za 800Kč to mají v WWW. antikvariaty.cz
Vítek |
 |
pyl - kompatibility, 20.2.2008 Jo pardon ten Malý obrazov atlas jste zmiňovala. Kdyť je tam toho dost. To vám jde o nové, nebo i o staré odrůdy? |
 |
pyl - kompatibility, 20.2.2008 To si nemyslím. Moderní odrůdy mají často podobné rodiče a inkompatibilita je tu velmi častá.
Pohud chcete novější odrůdy, podívejte se do novějšího pomologického atlasu třeba (Richter 2004) |
 |
Vhodne odrudy hrusne, 19.2.2008 Boscovu na sevrní svah? |
 |
Jakou odrudu třešně na slivovici?, 19.2.2008 No já mám pocit, že rané srdcovky jsou většinou bez výraznější chuti. jakoby jim chyběl cukr a kyseliny. Tak od třetího třešňového týdne se to zlepšuje |
 |
Nové odrůdy - 3, 19.2.2008 Zkušenosti nemám, ale jde o klon od Golden delicius. Liší se pouze tím, že není tolik náchylný na rzivost. Je teplomilný a náročný na ochranu proti strupovitosti. Má ho smysl pěstovat jen v nižších nadmořských výškách. |
 |
Zkušenosti s teleskopickými nůžkami, 19.2.2008 Žebříky se dneska dělají lehké a teleskopické. Pokud se bojíte smeknutí na svažitém terénu, opatřete spodek hroty, které se zabodnou do země. Prasit to huseníkem bych bral jako nouzovku. Kvalita některých výrobků diskutované firmy je velice... celý příspěvek > |
 |
Hrušeň na fasádě, 17.2.2008 Tyto věci byly na začátku 20. století běžné. V Čechách se tím zabýval J. Vaněk. V libovolném ročníku jeho časopisu Zahrada, nebo v jeho knížce věnované zákrskům najdete mnoho dobových fotografií a doporučení.
Vítek |
 |
|
 |
hrušeň Bohemica, 17.2.2008 Zrovna teď jednu jím. Je tvrdá, křupavá šťavnatá. Ještě by nějaký ten zýden vydržela. Samozřejmě skladovaná byla ve sklepě. Akorát ta chuť není moc výrazná. Je to ale první úroda, uvidíme.
Vítek |
 |
Sloupovitá odrůda třešní - popř hrušní, švestek, jabloní a drobného ovoce, 16.2.2008 Zkuste a uvidíte. Jen bych doplnil, že už existují i chutné baleriny. Jen si nejsem jistý, jestli je nabízí vaše zásilková firma. Nebojte, na J-te-g to určitě nebude. Tato podnož se téměř nepoužívá. V cizině se vůbec nepoužívá. Je ale... celý příspěvek > |
 |
Muškatelka, 16.2.2008 Nojo, to je fakt. Teď jsem to tu našel.
Je tu ale pár nepřesností.
Muškatelka poděbradská je dle Pixy třešeň a Muškatelka nová je višeň.
Chybička se ale vloudí vždy. Výše zmíněná knížka je jinak velmi kvalitní. Všem doporučuji.
Vítek |
 |
Muškatelka, 16.2.2008 Vlk(1947) To rozsekl takhle:
Muškatelka šedá, M. Turecká, Muškatelka velká = turecká, ale i jiné, M. zimní=Koporečka.
Vítek |
 |
Muškatelka, 16.2.2008 Ono napsat muškatelka je asi stejně nekonkrétní jako máslovka či bergamotka.
Sám v tom mám trochu zmatek
Pixa (1848) rozlišuje Muškatelku malou, německou, Robertowou a welkou letní.
Suchý (1907) Rozlišuje Muškatelku letní a jinou menší letní... celý příspěvek > |
 |