|
jakou podnož a odrůdu, 2.3.2008 A pokud se nechcete potýkat s hořkou pihovitostí, tak můžete vyloučit Vandu a Goldstar a hned se vám výběr zúží. |
 |
Roubování třešně, 2.3.2008 Jen pozor, aby kambia obou komponentů lícovala. Podnož bude mít nejspíš trochu silnější kůru. Některé nezkušené to láká k tomu, aby lícovala kůra. O tom to ale není. Také to chce pečlivě zamáznout a nezapomenout zamáznout i řezné plochy na vrcholu... celý příspěvek > |
 |
|
 |
jak vybrat odrůdu, 2.3.2008 Koukám, že se nikdo nechce vyjádřit.
Tak třeba Lejuna na podnoži Torinel (případně na jiné ryngli)
Jak to myslíte s tou spodní vodou?
S meruňkama nemám osobní zkušenosti, tak to berte jako takový první nástřel.
Vítek |
 |
jablone balerina, 2.3.2008 Životnost závisí především na podnoži. Počítejte okolo 15 let. |
 |
Roubování,kdy a jak na ořešák, 1.3.2008 Princip je podobný jako u roubování révy.
Jako podnož použijete ořešáku královského. Roubuje se to v zimě v ruce. řez je nutné provádět žabkou, protože jsou rouby dost tlusté a tvrdé. Pak se stromky strtifikují v teplotách okolo 30°C aby se... celý příspěvek > |
 |
Prořezání starších jabloní, 1.3.2008 No já nevím, možná jde i o nevyjasnění některých pojmů. V každé ovocnářské knížce se píše, že při řrzu je třeba respektovat tok mízy a vzhledem k tomu, že větve na sebe i na kmen nepřisedají kolmo, vede se řez mírně šikmo.
V případě jabloní se... celý příspěvek > |
 |
Ozdobný plodící strom pro venkovní zahradu, 1.3.2008 A co mandloň či broskvomandloň. |
 |
Prořezání starších jabloní, 29.2.2008 Jinak ovocnáři by podle mě měli ovocné dřevině rozumět lépe než arboristi. To že vidíte v zahrádkách zprzněné stromky po špatném řezu neznamená že ho provedl odborník.
Jo a k tomu větevnímu límci. Jeden arborista mě přesvědčoval, že řez na větevní... celý příspěvek > |
 |
Prořezání starších jabloní, 29.2.2008 Jsou lidé, kteří tvrdí, že by se nemělo řezat vůbec. Pokud vám jsou jejich názory blízké, řiďte se podle nich.
Já se ale domnívám, že řez může výrazně prodloužit velký životní cyklus stromu. Ovocný strom není lesní dřevina. Je to rostlina, která... celý příspěvek > |
 |
Vypalování trávy, 29.2.2008 K těm broukům. Je otázka jak omezíte jejich populaci sečí. Tato změna biotopu, na který nejsou adaptováni na ně také nemusí působit příznivě. Tak to prostě je, každým zásahem se některé druhy potlačí a jiné zas podpoří. Kolik jich asi žije v pečlivě... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Propaření zeminy, 29.2.2008 Propaření se provádí pomocí propařovací kolony. Na valník se dá rošt z navrtaných trubek a z kolony se do nich pustí ostrá pára. Valník je přikryt plachtou.
Kvalitní výsevní substráty by měly být rovnou připraveny k použití. O substrátech od firmy... celý příspěvek > |
 |
Vypalování trávy, 29.2.2008 Když se bude všude stejným způsobem obhospodařovat trávník (dejme tomu tři seče), budou se stále upřednostňovat ty samé druhy. Čím různorodější je způsob obhospodařovávání, tím více druhů má šanci se projevit. Někde dvě seče, někde tři, někde žádná a... celý příspěvek > |
 |
Vypalování trávy, 29.2.2008 Kdyby se nekosilo nepáslo a nehasilo, byly by požáry frekventovanější. |
 |
Vypalování trávy, 29.2.2008 A já myslel, že pro stepní společenstva jsou požáry přirozené. Třeba se vznítí nějaká třemdava a už to jede. Druhy které byly potlačeny dostanou znovu šanci. |
 |
Vypalování trávy, 29.2.2008 Pokud budu vypalovat v zimně, tak velká část hmyzu bude zalezlá v půdě. Jedinci, kteří se kuklí nad povrchem (motýli apod.) budou mít smůlu.
A to ti biologové mají všichni stejné názory? |
 |