|
Poradíte co mi to vyrostlo, 20.5.2013 Za pár dní, až poupě opět povyroste, případně až se rozevře květ, tak budeme chytřejší (alespoň já). V současné době si ani nedovolím tipovat.
Josef. |
 |
Nevím si rady s touto nemocí, 7.5.2013 Podle červených teček/hrbolků na listech to také (jako KUKY) tipuji na vlnovníka, případně na druhého roztoče - hálčivce.
Zluste si je vyhledat a porovnat.
Josef. |
 |
|
 |
Včely vylézající ze země, 26.4.2013 Petře, jste borec! Pěkné.
Já jsem se do tvorby hmyzího hotelu toho ještě nepustil (jsem ostuda).
Josef. |
 |
Co je to za rostliny?, 26.4.2013 Podeňku bych upřesnil na název Rhoeo discolor (český název asi nemá).
"Voňavých muškátů" je více druhů, myslí, že třeba Pelargonium odorantissimum. Ale moc mne překvapuje Vaše informace o submerzním pěstování, tedy jako ponořená vodní rostlina?!... celý příspěvek > |
 |
Thuje - houbová choroba, 26.4.2013 Souhlasím s Lídou: není to žádná houbová choroba, ale Vaše tůje se chystají kvést. Na Lídině fotce jsou už zralé šištičky, kterých se dočkáte na podzim.
Pokud Vám tyto květy, později zelené a nakonec hnědé šištičky pohledově vadí, otrhejte... celý příspěvek > |
 |
Je to pseudotsuga?, 22.4.2013 Dle mého názoru se opravdu jedná o douglasku. Jedna (asi nejznámější) z nízkých, kompaktních, hnízdovitých odrůd se jmenuje Fletcheri. Ta na obrázku se mi zdá ještě kompaktnějšího a menšího vzrůstu. Domnívám se, že to bude nějaký namnožený... celý příspěvek > |
 |
Yuka, 28.3.2013 Záleží na tom, jak hodně promrzla.
Počkejte ještě s jejím vyhazováním i s přesazováním. Během měsíce se buď projeví nějaký pokrok anebo zjistíte, že z ní opravdu nic nebude. Udržujte ji velmi mírně vlhkou, spíše v teplejším... celý příspěvek > |
 |
Živý plot do velkého větru a sucha, 28.3.2013 Málo informací!
Kromě větru a sucha - jaké tam máte u Vás klima? V které oblasti to je, v jaké jste nadmořské výšce? Jakou máte půdu - písčitou, hlinitou či jílovitou...?
Kolik máte místa pro živý plot? Má být přísně tvarovaný, stříhaný, nebo... celý příspěvek > |
 |
Nezabúdli ste na sýkorky?, 28.3.2013 Pokud to opravdu byl rehek zahradní, byl by to jeden z několika málo evidovaných takto brzkých příletů ze zimoviště v podsaharské Africe. Úplně vyloučené to samozřejmě není.
Když jsem přemýšlel o možné záměně, podle rezaté/oranžové hrudi mne... celý příspěvek > |
 |
Poznáte někdo rostlinu?, 19.3.2013 Mně to (obojí) nejvíc ze všeho připomíná křín - Crinum. Je mnoho druhů.
Pokud by to nebyl křín, nejspíše to bude něco ze stejné čeledi, tedy Amaryllidaceae. Zkuste tuto čeleď lépe prolustovat.
Josef. |
 |
|
 |
Tis - lze ho zachránit a tvarovat?, 18.3.2013  Nemohu tvrdít, že obroste "v pohodě". Váš tis nevypadá na to, že by byl v nějaké hodně dobré kondici a tak možná bude míst s obražením trochu problémy. Ale co s tím můžete dělat? Buď si necháte koště anebo se pokusíte to napravit.
Sestřihl bych... celý příspěvek > |
 |
Kdo pozná vodní rostlinu?, 15.3.2013 Přišel jsem pozdě, ale odpověděl bych stejně. A nevzpomínám si, že bych kdy slyšel český název této květiny.
Josef. |
 |
Co je to prosím přesně za rostlinu, 11.3.2013 Omlouvám se za zbrklost: to třetí jméno znělo Stromanthe.
Josef. |
 |
Co je to prosím přesně za rostlinu, 11.3.2013 Anebo Ctenanthe setosa?
Josef.
(P.S. Nedávno jsme to tu řešili. A ještě bylo v merku jméno Ctenanthe. Ono je to všechno podobné, příbuzné a ani sami botanici někdy sami nevědí, jak na tom jsou, lidově "jsou-li březí nebo jaloví").
A... celý příspěvek > |
 |
Zase jedna identifikace, 6.3.2013 Ano, je to kručinka. Kručinek je taky několik druhů. Ta na obrázcích bude nejspíše "kručinka lydijská" - Genista Lydia.
Pokud se nepletu, měla by vkvést v létě, později než janovec, ale stejně žlutě, je s ním příbuzná.
Josef. |
 |