|
Nejvetsi kniha o zahrade, 21.1.2010 Mně se Brookesovy knihy líbí. Je vidět, že už má nějaké zkušenosti a cit. Dá se v nich najít inspirace a neotřelé nápady.
Josef. |
 |
Povolení ke kácení - odvolání, 19.1.2010 V § 8 odstavec 3 bylo vypuštěno, že není třeba povolení pro kácení dřevin (určitých parametrů dle prováděcího předpisu - tedy obvod 80 cm) na pozemcích ve vlastnictví fyzických osob (ty byly dříve výslovně uvedeny; nyní je to pro všechny... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Polámaný rhododendron, 19.1.2010 Souhlasím s předřečníkem: polámaný rhododendron velmi pravděpodobně obrazí i ze starších větví. Nyní bych polámané větve ostříhal a zbytek tak nějak zatvaroval, aby z toho zbylého keře nebylo, ostudné koště.
S řízkováním v domácích laických... celý příspěvek > |
 |
Výběr stromu do zahrady, 19.1.2010 Pajasan, o němž je výše řeč, raší také poměrně pozdě, jako zmíněná a zavržená katalpa.
Co takhle zvolit třeba nějaký jeřáb anebo hloh, přípúadně nějakou okrasnou třešeň (sakuru) či slivoň? Anebo nějaký javor?
Josef. |
 |
Za jak dlouho obvykle kvete leknín ze supermarketu?, 18.1.2010 Nedivil bych se, kdyby Vám lekníny kvetly již v roce zakoupení. Ale jsem přesvědčen, že pokud budou mít dobré podmínky, pak Vám letos jistě pokvetou. Pokud ne, nebude to záležitost koupě leknínů v supermarketu, ale špatných podmínek... celý příspěvek > |
 |
Wollemia nobilis - zkušenosti s pěstováním, 18.1.2010 Problém je v malých zkušenostech s jejím pěstováním - od jejího objevení neuplynula ještě ani dvě desetiletí..
Četl jsem již i údaj o mrazuvzdornosti do -12 °C a o pokusech pěstovat ji v západní Evropě. U výše zmíněné araukárie také je obvykle... celý příspěvek > |
 |
Povolení ke kácení - odvolání, 23.12.2009 Moc děkuji za shrnutí, doplnění a aktualizaci.
Ještě jeden dotaz: jak je to s náhradní výsadbou a na jakých pozemcích (preference pozemků žadatele?).
Předem děkuji za odpověď.
Josef. |
 |
Co jsou to za keře?, 23.12.2009 Na prvním foto je dle mého názoru list nějakého jasanu (ale nejsem si tím jist).
Druhé foto je (téměř jistě) trojpuk, možná trojpuk něžný? (Deutzia gracilis, případně jiný druh tojpuku).
Josef. |
 |
Poradí někdo?, 18.12.2009 Dovolím si upřesnit: jedná se o pryšec bělůožilný - Euphorbia leuconeura. Víckrát tu již byl probírán.
Také se domnívám, že to může být příliš mnoho vody a k tomu možná chladné umístění na okně. Raději ho trochu přisušte než abyste ho utopila a... celý příspěvek > |
 |
Slaný lák na zelí, 15.12.2009 Sice neporadím, je-li to moc či nikoli, ale zdá se, že jste opravdu tvrďák, takže byste slanější lák jistě vydržel...
(Ve slovech "soly" a "my" měla být místo trvdých "y" měkká. To je jen přátelské upozornění bez snahy... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Zázraky v zahradě, 15.12.2009 Dneska jsem koukal!
Mírně pod nulou a odpoledne se na zdi domu "hřála" babočka paví oko!
Pomalu otvírala a závírala křídla... (asi by ráda odletěla, ale byla příliš zkřehlá).
A co jsem ještě "vali oči": při otvírání a zavírání... celý příspěvek > |
 |
Citronovnik, 15.12.2009 Pokud se nepletu, řízkování nemívá moc velký úspěch, ale často se citrusy roubují. To je asi nejčastější způsob množení.
Uvádí se i "vzdušné hřížení": naříznutí větvičky, obalení "bačkorou" z mechu, a její obalení igelitem, aby se zde držela... celý příspěvek > |
 |
Pracovni obuv, 11.12.2009 Mám letní farmářky Black Knight. Za necelý půlrok je podrážka téměř ošoupaná do roviny. Už se v nich špatně chodí ("plochá noha"). Příště si je nekoupím (bylo to jaksi na zkoušku).
Pro náročnější práci, hlavně rytí a hloubení jamek v... celý příspěvek > |
 |
Jak se zbavit lísky, 10.12.2009 Systemický herbicid gylfosatového typu: Viz souběžné vlákno odstranění pařezu (a další vlákna v dřívější době).
Josef. |
 |
Odstranění kořenů, 10.12.2009 Je možné potřít čerstvou řeznou ránu pařezu za vegetace koncentrovaným přípravkem uvedeného typu. Mělo by to fungovat a nemusí se čekat, až bez odbrazí.
Josef. |
 |