|
Proč rezaví thuje?, 13.4.2010 Může to být i houbová choroba. Buď by proti ní mohly působit některé fungicidy (Topsin, Dithane? apod.) anebo by bylo lepší tůje vyházet. (Je to drsné, ale je to tak; jistě jsem Vás tímto názorem nepotěšil.)
Semenáče jen výjimečně mají pěkný, hustý,... celý příspěvek > |
 |
Jak vybrat sněženky a bledule?, 13.4.2010 Myslím, že bledule jarní jako kriticky ohrožený druh, se ani prodávat nesmí. Takže zde je jediné řešení ji vymámit na sousedech či známých.
I sněženky jsou samozřejmě ve volné přírodě chráněné; já jsem se zmiňoval o zplanělých trsech v okolí... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Jaký druh jehličnanu, 13.4.2010 "Zakrslý" stříbrný smrk výše jmenovaný - tedy Picea pungens Glauca Globosa obvykle neroste kulovitě (globosa), ale zpravidla si vytvoří hlavní výhon vzhůru rostoucí a to poměrně rychle, třeba nějakých 20 cm ročně, takže za nějakých 20 let... celý příspěvek > |
 |
Jak na orsej luční, 13.4.2010 To bude asi velký problém. Růže se s herbicidy (zvláště s roundupem) nemají moc v lásce (ale třeba někdo něco vhodného bude vědět).
Orsej jarní (nikoli luční) se velmi dobře množí - však to znáte :-(, špatně se (důkladně) pleje a má rád vlhčí zem.... celý příspěvek > |
 |
Usychani tisu, 13.4.2010 Zdá se, že Váš tis dostal hodně zabrat! Jak je velký? Jak dlouho rostl na svém původním místě? Jak velký kořenový bal jste mu udělali a nerozpadl se při přesazování?
Možná nestačil dostatečně zakořenit a prostě usychá: málo kořenů nedokáže vodou a... celý příspěvek > |
 |
Výsadba jabloně, 12.4.2010 Ačkoli na zahrádce také téměř nestříkám, jeden postřik selektivním herbicidem bych ve Vašem případě udělal.
Kopřivy a další velký plevel tím zlikvidujete podstatně lépe, rychleji a důkladněji, než celoročním sekáním (a to ještě dvakrát týdně!).... celý příspěvek > |
 |
Živý plot z okrasných trav, 12.4.2010 Nejspíše jim budou silně omrzat listy a zjara budou VELMI nevzhledné.
Dorůstají - dle druhu - cca 0,5 - 5 m i více. Je jich mnoho rodů, druhů, odrůd...
Josef. |
 |
Poroste smrček se zlomeným vrcholem ještě do výšky?, 12.4.2010 Nebojte se, bude mít snahu vrchol obnovit a růst zase nahoru. Případně mu pomozte vyvázáním vhoedné silnější větvičky.
Ale: to samé se Vám může stát příští rok, za dva roky zas... Je to pro něj vhodné místo?
Josef. |
 |
Prořezání chráněného stromu?, 9.4.2010 Musel jsem odběhnout a tak jsem příspěvek poslal ne úplně dokončený.
Chtěl jsem ještě doat: vše písemně: Dokladovat! Fotit! Dokumentovat. (A kdyby nic nepomohlo, zkuste televizi :-) Často se pak věci rozhýbou!
Na vyhlášené památné stromy bývají... celý příspěvek > |
 |
Prořezání chráněného stromu?, 9.4.2010 Za stav stromu a případné vzniklé škody samozřejmě zodpovídá jeho vlastník - tedy vlastník pozemku, na němž strom roste. Samozřejmě by měl hradit i náklady na jeho ošetření, ale nikoho nepřesvědčíte, pokud sám nechce.
Zkuste oslovit agenturu ochrany... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Jak se, prosím, jmenují tyto rostliny?, 9.4.2010 Téměř ve všem souhlasím s p. Jančou.
U šťovíku se domnívám, že to bude šťovík tupolistý.
6. nikoli kakost, ale pryskyřník; možná pryskyřník plazivý, pryskyřník prudký či nějaký jiný podobný běžný druh.
Rozrazil: podle květů na dlouhých nitkách by... celý příspěvek > |
 |
Rostliny pod jehličnany, 9.4.2010 Asi myslíte nikoli popínavou, ale plazivou či poléhavou, pokryvnou rostlinu.
Můžu doporučit třeba trvalky bergénie nebo různé druhy kakostů.
Z plazivých keříků hlavně brsleny (Euonymus fortunei) s různými barvami olistění anebo plazivé skalníky... celý příspěvek > |
 |
Ako sa vola tato kvetina?, 9.4.2010 Je to nějaký z druhů a odrůd jaterníků (podléšek), jak již určila Hanča.
Josef. |
 |
Do jaké hloubky vložit vodní hyacint v plastovém jezírku, 7.4.2010 Vodní hyacint plave na vodě, takže není rozhodující hloubka.
Pochází však z tropických oblastí a má tedy rád teplejší sluncem prohřátou vodu - ta bude spíše na mělčině.
Kvést jsem ho v našich venkovních podmínkách viděl asi jen... celý příspěvek > |
 |
Zlatý déšť, 7.4.2010 Ano, botanicky je to zlatice.
Ale lidové názvy mohou být stejné pro více různých rostlin a to je třeba příklad právě "zlatého deště": kromě zlatice se tak říká ještě štědřenci - Laburnum.
Josef. |
 |