|
Pravokořenné stromy, 9.9.2015  Host - xxx.xxx.201.22 chce 2 jabloně jako dominanty. Neznám jeho věk, ale vím, že k tomu, aby se ze zakoupeného stromku stala dominanta, to zabere nejméně jeden lidský věk. Generace které sázely stromy na přiložených obrázcích jsou dávno pryč, často... celý příspěvek > |
 |
Jurrský ovopark, 6.9.2015  Ten můj Lord Lambourne s otazníkem dospěl do sklizňové zralosti. Ráno jsem našel jeden plod na zemi pod stromkem, zbylé dva plody mi zůstaly v ruce při lehkém zaviklání (stromek je mladý, tak jsem mu ponechal jen tři plody).To byl fofr od minulého... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Mollies Delicious, 2.9.2015 Rodičovská kombinace Golden Delicious x Red Gravenstein, která je navíc odolná proti strupovitosti, se evidentně vydařila. Je velká škoda, že pro toto sklizňové období u nás nabízejí školky hlavně stále dominující James Grieve, ale Mollies... celý příspěvek > |
 |
Pozdně letní jabloň - určení odrůdy, 1.9.2015 James Grieve má několik mutací takže sousedův Lired může být v pořádku a podle vašich fotek by se mohlo jednat o mutaci JG Red, původně nazývanou Erich Newmann Rotter James Grieve. Nebo by se mohlo jednat o mutaci Rosamund, která se podle... celý příspěvek > |
 |
Pozdně letní jabloň - určení odrůdy, 1.9.2015 Nejsem odborník na určování odrůd, ale jestli je slupka mírně mastná, tak bych také usuzoval na James Grieve, možná i s přívlastkem Red. |
 |
Jurrský ovopark, 31.8.2015  Máte pravdu a ta vůně plodů je přímo omračující. Naroubuji ho na semenáčovou podnož a zkusím jej někde v extenzívním způsobu pěstování. Další odrůda se kterou se asi nerozloučím je Lord Lambourne (s otazníkem) pro jeho vůni a kořenitou chuť. Ale ta... celý příspěvek > |
 |
Jurrský ovopark, 31.8.2015  Nedokážu se rozhodnout, jestli se mám nebo nemám rozloučit s odrůdou Mc Intosh (údajně Double Red). Proti strupovitosti nestříkám ani v budoucnu nehodlám stříkat. |
 |
Nové zimní rezistentní jablko Admirál, 31.8.2015  Zatímco Admirál na podnoži M9 se začíná vybarvovat, Merkur na podnoži MM111 je stále brčálově zelený. Jestli tyto odrůdy budou u mne tak chutné jak se o nich píše, tak mám (+ Sirius) s pozdně zimními odrůdami vymalováno
|
 |
Co sa stalo jabloni?, 31.8.2015  U mne se letos stalo něco podobného na odrůdě Gloster. V předposledním srpnovém týdnu zhnědly a později opadaly téměř všechny listy, kromě těch na letošních výhonech. Na vedlejším Mc Intoshi a Rubínu se to neprojevilo. Na snímku je vidět částečně... celý příspěvek > |
 |
Jurrský ovopark, 27.8.2015 Britové jsou na svůj Jurský ovopark náležitě hrdí a také jej udržují při životě. Odkaz je zde
|
 |
|
 |
Nadejny nahodny semenac - postup, 26.8.2015  Další náhodný semenáč s osobitým líčkem, které je naprosto nezávislé na jakémkoli vzoru. Menší velikost plodů je způsobena letošním suchem. Konzumní zralost nastává v polovině září a končí koncem října. Chuť výtečná, při zakousnutí "teče sladká... celý příspěvek > |
 |
Nadejny nahodny semenac - postup, 20.8.2015  Zdravím Vás pane Vysloužile. Podobně jako vy jsem pojmenoval další náhodný semenáč "Průsvitné zlepšené" K mojí velké lítosti byli se sklizní těch největších a nejvyzrálejších plodů rychlejší ptáci a vosy. Ale i na tom zbytku jsem vyhodnotil mnohem... celý příspěvek > |
 |
Nadejny nahodny semenac - postup, 20.8.2015  Zdravím všechny ovocnáře, jablíčkáře zvlášť. Včera jsem objevil další nadějný náhodný semenáč, který by mohl zajímat vyznavače zelené barvy. Odrůdu jsem pracovně pojmenoval Letní kovářovic babička , ang. Summer Granny Smith Strom je nejméně... celý příspěvek > |
 |
Letní jablka dozrávají, 15.8.2015 Děkuji za informace ohledně odrůdy Katja. Jestliže je chuťově lepší než James Grieve, má bezproblémový růst, je úrodná a odolná nemocem a mrazu, uvažuji o tom, že ji naroubuji k některé letní odrůdě. |
 |
Odrůda, která překonává Coxovu renetu?, 13.8.2015 Podle komentářů zde je nad Coxovku ceněno Elisonovo Oranžové. Ve Vaňkově Lidové pomologii, ve třetí stovce jablek, je také hodnoceno jako výborné stolní jablko, s doporučením pro jeho pěstování v zahrádkách. Kdo ví, proč se od jeho pěstování... celý příspěvek > |
 |