|
Heliodor, 5.3.2016 Krásná jablíčka máte pane Ivane. Úplně jsem na chvíli pocítil na jazyku sladkou chuť Heliodora |
 |
Merkur, 3.3.2016  Vybarvování Merkuru z loňského roku.
|
 |
|
 |
Heliodor, 29.2.2016 Osobně jsem takové zbarvení neviděl, usuzuji však z podoby zde.
|
 |
Heliodor, 29.2.2016 Můj názor je takový, že na snímku p.Vysloužila jsou plody odrůdy Orion. Typické plody Heliodoru jsou na snímku p. Milana Fialy a odpovídají popisu tvaru plodu "kulovitě kuželovitý a mírně žebernatý".
|
 |
Honeycrisp, 20.2.2016 To rychlé listopadové dozrávání bude asi důvodem, proč se tato odrůda neobjevuje na prosincových degustacích v Uherském Ostrohu. Nebo pro to existuje nějaký jiný důvod, pane Tondo? |
 |
Honeycrisp, 18.2.2016 Zajímavá je historka ohledně původu Honeycrisp. Dříve uváděné rodičovské křížení Macoun x Honeygold bylo nejprve zpochybněno a později vyvráceno testy DNA, které určily jako jednoho rodiče odrůdu Keepsake, kterému se Honeycrisp opravdu dost podobá.... celý příspěvek > |
 |
Honeycrisp, 18.2.2016 Jak jsem se dočetl, tak Honeycrisp nemá teplotní a půdní požadavky jako oba Deliciousy, ani jako moderní Novozélandské odrůdy. V našich podmínkách by se mu mělo dařit. Skoro se mi chce říct " Tož do tého!" |
 |
Zelenina která se nemusí zalévat?, 16.2.2016  Omlouvám se, že se pletu panu Standovi do odpovědi, ale mohu doporučit odrůdu Rosara. Pěstuji ji nejméně 15 let a co se výnosu a zdravotního stavu týká, nepřekonala ji dosud žádná jiná odrůda. Její dobrou vlastností je rychlé nasazování a růst hlíz,... celý příspěvek > |
 |
Valašská reneta, 16.2.2016 Když jsem někde četl o Valašské renetě, tak jsem se domníval, že se jedná o poněkud ironický název pro Jaderničku moravskou. Ke svému údivu jsem později zjistil, že se jedná o samostatnou odrůdu. Na degustacích v Uherském Ostrohu se poměrně... celý příspěvek > |
 |
Topaz nepřekonaný, 6.2.2016 Jablíčka vypadají jako Rubinola. Pokud větvičky rostou do "vidliček" tak je to zcela určitě Rubinola. |
 |
|
 |
Odrůda Admirál, 5.2.2016  Aby nám všem čekání na jaro rychleji ubíhalo, přidávám fotky postupného vybarvování Admirála, z loňského roku.
|
 |
Má smysl zachránit Idared?, 2.2.2016 Někde jsem četl, že polský Ligol je chuťově mnohem lepší náhrada za Idared. Vlastní zkušenost s Ligolem ale nemám. |
 |
Co se sadem po dědovi?, 5.1.2016 Hezky o tom přemýšlí a podle mne trochu pábitelsky i píše Václav Cílek. Odkaz zde |
 |
Orion, 30.12.2015 Řekl bych naopak, že chuť Orionu se výrazně odlišuje od ostatních žlutoplodých odrůd. Je to způsobeno zvláštní, jakoby anýzovou příchutí, která nemusí být každému příjemná.
|
 |
Hodnocení švestkové sezony 2015, 21.12.2015 U nás letos ze tří asi dvacetiletých švestek domácích bez jakékoli závlahy - kromě nějakých koláčů, 5 litrů povidel a šesti 0,7 l sklenic sušených švestek, založeno 140 l kvasu, ze kterého bylo minulou sobotu vypáleno 13 lirů 65% alk.,... celý příspěvek > |
 |