|
"Forkertovo nikolování", 5.3.2014 Od špíčky roubu se začíná při klasickém očkování. Při Forkertu je to teoreticky jedno, ale logičtější je jít od báze nahoru. Očko se vyřízne stejně jako kapsa na podnoži dvěmi řezy.
V. |
 |
Řez třešně - dvoupatrová koruna, 2.3.2014 Já chápu spící pupeny podobně. Pupen, který byl loni aktivní (vznikl v paždí listu) a příští rok zas něco vyrazí nejsou spící.
Asi je trochu nejednotná terminologie spící x adventivní pupeny.
Viz zde.
Poopravuju své tvrzením, že... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Řez třešně - dvoupatrová koruna, 1.3.2014 Ano potřebujete tam ale mít živý pupen. Peckoviny spící pupeny nemají.
Princip je jednoduchý. Když se zjara tlačí míza do stromku, přesměrujete zářezem nad pupenem část mízy do pupenu pod zářezem. Vyroste vám letorost s vodorovným... celý příspěvek > |
 |
Řez třešně - dvoupatrová koruna, 28.2.2014 Ještě si můžete pomoct zářezy nad pupenama v místech, kde potřebujete doplnit větve. Nezapomeňte zalívat, jestli bude pokračovat období sucha. I nějaký dusík na rozjezd by se hodil.
V |
 |
Řez třešně - dvoupatrová koruna, 27.2.2014 Ne, žádná vrcholová růžice se nekoná. Ty přihnuté větve zas vystrčí špičky vzhůru. Jsou oproti terminálu dost silné, takže ani po přihnutí nehrozí, že by se zastavily v růstu. Třešně potřebujou silné přírůstky, aby měly velké plody.... celý příspěvek > |
 |
Řez třešně - dvoupatrová koruna, 27.2.2014 Já bych spodní patro vyřezal. 5. větev bych narovnal jako terminál a o cca 1/3 zakrátil. Větve v horním patře bych ještě trochu přihnul pod vodorovnou pozici. Prozatím bych nechal i dvojvětev 6,7. Jak začne třešeň rašit a bude jasné, že je terminální... celý příspěvek > |
 |
Řez třešně - dvoupatrová koruna, 24.2.2014  Takto vypadají vřetena, které jsem s Ch. Norrisem a partou důchodkyň zapěstovával z podobně kvalitního materiálu. V |
 |
Řez třešně - dvoupatrová koruna, 23.2.2014 OK 1,2 m je dobrý základ pro vřeteno. Spodní "patro " bych zlikvidoval. V. |
 |
Řez třešně - dvoupatrová koruna, 23.2.2014 Pane Jaroslave. Bavíme se o třešni na Gisele. Tento stromek bude vyžadovat trvalou oporu. Nebude problém ho udržet ve tvaru šv do cca 3,5 m.
K řezu: Nemyslím, že řez po výsadbě byl škodlivý. Je to jediný způsob jak navrátit stromku rovnováhu.... celý příspěvek > |
 |
Řez třešně - dvoupatrová koruna, 23.2.2014 Výhony 1,2,3,4 jsou pro tvorbu koruny těžko využitelné. Já bych zapěstoval z vrchního patra vřeteno. Jak vysoko jsou větve 5,6,7,8? U vřetene třešní se dlouhé kosterní větve sklánějí dolů, takže nasazení korunky v cca1,5m je optimální.
V |
 |
|
 |
Mladá třešeň uschla, 18.2.2014 Loňský rok měl několik problémů. Extrémní jarní srážky vystřídalo extrémní letní sucho. Jarní srážk přály moniliovému ůžehu, strupovitosti jabloně ap.
Hryzci jsou také velký problém.
V
|
 |
Hechingerova ovocná stena, 16.2.2014 Asi se počítá se zpravokořeněním, takže podnož asi nemá smysl řešit.
"Len nechápem ako donútiť strom, aby nepokračoval rast terminálu, ale aby rástol (nahradil ho) bočný výhon."
Stromek vždy dá největší růstovou energii do nejvýše položeného... celý příspěvek > |
 |
Hechingerova ovocná stena, 16.2.2014 O Hechingerově stěně jsem nikdy neslyšel. Mohl byste ji popsat, nebo vložit obrázek?
Ze skupiny Red Delicious lze sehnat třeba Red Cap. Je ale hodně slabě rostoucí, proto bych ji narouboval na něco silnějšího (třeba MM106). V |
 |
Elektrické zahradní nůžky, 12.2.2014 Ty Electrocoupy mě taky zaujaly. Líbí se mi jejich variabilita. Třeba možnost přidělat na tyč a používat jako houseník.
Zkoušel jsem si Felco a udělaly na mě velmi dobrý dojem. Jsou ale i další značky jako třeba Pellenc...
Otázka,... celý příspěvek > |
 |
Jaký nůž na roubování?, 9.2.2014 Oni i KDS jsou odfláknuté. Zrovna mi jeden leží na stole. Nůž se vyklá. Péro je o cca 0,5mm širší než čepel. Mosazný čep (nýt) o kolo nějž se otáčí čepel je poměrně tenký a v materiálu rukojeti není pevně uchycen... Pracovat se s ním ale dá. ... celý příspěvek > |
 |