|
Které letní jabloně?, 16.10.2011 Mohu porovnat odrůdy Mio, Julia a Hana z polohy asi 500 mnm. Julii mám na jedné větvičce, zarodila jen jednou a chutí jsme nebyli nadšeni. Zato Hanou jsme byli zpočátku velmi nadšeni, ale poslední roky máme problémy se sklovitostí a zejména tato... celý příspěvek > |
 |
Jak je to s pupenovými mutacemi?, 10.10.2011 Dobrý den. Uvedu příklad: Bohemia je pupenová mutace Rubínu. Na Rubín má práva pan Louda, na Bohemii pan Thoř. Takže si myslím, že máte pravdu Vy a Vámi navštívený pěstitel se mýlí. |
 |
|
 |
Kam se poděl Šampion?, 3.10.2011 Vážený pane Paľo, děkuji Vám za přání. S panem Vysloužilem jsem v kontaktu, doporučil (a poslal mi rouby) několik zajímavých odrůd vhodných do drsnějších poloh a většina z nich již letos plodí. Jsme s nimi velmi spokojeni.
Mimochodem nedá mi... celý příspěvek > |
 |
Co právě sklízíte?, 2.10.2011 Vážený pane Vinšálku, rád bych se Vás zeptal, jestli máte všechny stromky na stejných podnožích nebo jestli máte podnože různé. Zejména by mne pak zajímaly podnože odrůd, které lépe přečkaly jarní mrazíky. Děkuji. |
 |
Kam se poděl Šampion?, 1.10.2011 Žial, Golden u nás nedozreje.Vyzkoušel jsem v našich podmínkách přes sto jabloňových odrůd a nám už trochu představu, co si mohu "dovolit". Některé odrůdy dozrají do uspokojivé zralosti jen v příznivějších letech. A okolo některých odrůd... celý příspěvek > |
 |
Kam se poděl Šampion?, 27.9.2011 Vážený pane Palo, mám zahradu na severu Moravy, ale shodou okolností občas pomáhám s údržbou zahrady u Hodonína. A taky mám zkušenosti s tím, jak to vypadá na jižní - slovenské straně Bílých Karpat. Co se týče vhodnosti pro pěstování náročnějších... celý příspěvek > |
 |
Odrůdy do vyšších poloh, 13.9.2011 Dobrý den, Matčino Vám do vyšších poloh nedoporučuji, u nás ve 470 m někdy nestihlo dozrát (a to pak bylo nechutné jako řepa) a nakonec jedné tvrdé zimy vymrzlo - prostě celý strom zmrzl a na jaře neobrašil. (Podobně o pár let později dopadla... celý příspěvek > |
 |
Akane - perla podzimu, 4.9.2011 To Paľo:
Akane není moc úrodné (a to je asi jeho hlavní slabina), proto přeplození nehrozí. Jinak jsem si už loni s nadsázkou říkal, že mít velký pozemek, vysadil bych spoustu jabloní a polovina z toho by bylo Akane ;o). A samozřejmě bych... celý příspěvek > |
 |
Jak na Rouby?, 27.4.2011 Jednou jsem uvolnil úvazek, když měl roub již 10 cm přírůstky, a roub odpadl, nebyl ještě přirostlý (mirabelka). Možná šlo o špatnou afinitu. Ale od té doby zastávám názor, že čím později, tím lépe. Při roubování za kůru u silnější větve klidně až... celý příspěvek > |
 |
Jaká vzdálenost mezi ovocnými stromky?, 31.3.2011 Zapomněl jste uvést, jakou máte polohu a kvalitu půdy. Stromky jinak rostou v Polabí a kupodivu o dost hůř třeba v Krkonoších. Pomůže porozhlédnout se po okolních zahradách. |
 |
|
 |
Ořešáky versus smrčkový plot a jabloně, 31.3.2011 Nevím, jak moc bovede ořešák "načechrat" základy domu. Máme ořešák asi 10 m od domu. Když jsem loni asi 6 m od domu z druhé strany kopal jámu, narazil jsem na kořeny našeho ořešáku (jsou nezaměnitelné). Takže 10m, barák plus dalších 6m.... celý příspěvek > |
 |
Ořešáky versus smrčkový plot a jabloně, 31.3.2011 Připojil bych pár postřehů z třicetiletého pěstování živého plotu ze smrků o délce asi 70m. Musí se alespoň jednou (nejlépe dvakrát) ročně zastřihnout, jinak je zle. Nesnáší zastínění. V jednom místě má soused ve vzdálenosti asi 3 m lísku a... celý příspěvek > |
 |
Poradí mi někdo?, 1.3.2011 Nejlepší je jemný kartáček. |
 |
Trvanlivé jmenovky s odrůdami, 1.3.2011 Již pátým rokem to dělám přesně takhle. Zbytky hliníkových žaluzií z blízké výrobny nastříhám na cca 10 cm kousky, děrovačkou udělám dírku a popis provedu popisovačem pro zahrádkáře, zakoupeným v papírnictví. Na stromek přivazuji izolovaným drátkem.... celý příspěvek > |
 |
Skleník utesnenie skla, 27.11.2010 Dobrý den,
nemám skleník, ale nad průchodem za domem mám v šikmé střeše čtyři skla 150 x 70 cm. Před pěti lety jsem je zasadil do silikonu a od té doby s nimi nejsou problémy. Tím potvrzuji p. Vysloužilovi, že je to dobrá volba. |
 |