|
Spring blush, 6.7.2021 To se pletete, Štěpánko. U nás byla na jaře také dlouhotrvající inverzní oblačnost. Slunečno bylo na jihozápadě Čech. Leskory jsou určitě proti normálu opožděné, Tsunami a Spring Blush mně udělaly radost, protože zrají přece jen dříve než ty... celý příspěvek > |
 |
Velmi rané broskve, 5.7.2021 Když si na Mapy.cz dáte do vyhledávače VÍR, tak se tam objeví i jeden letecký snímek. Jak je na něm vidět, tak obec je dole mezi vysokými kopci. Jak je známo, tak studený vzduch ztéká z kopců dolů a "mráz pálí". Myslím tím na jaře květy. Přesto je v... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Velmi rané broskve, 5.7.2021 Tak už Vám dozrála Primissima Delbard? Kdybych ji tady měl, byla by už zralá. Včera jsem viděl v obci Vír (okres Ždár nad Sázavou) snad nejvíc broskvoní v zahradách, co jsem kdy kde viděl. Dokonce i jednu obsypanou broskvoń v obci Kobylnice nedaleko... celý příspěvek > |
 |
A co vaše višně?, 5.7.2021 Kolik třešní, tolik višní? Ale kdepak. Třešní je všude plno, višní ani náhodou. Mám pár chuťovek z Královny Hortenzie a drobné plody Sladkovišně rané. Člověk by řekl, že to bude pláňka, ale chuť té drobotiny je vynikající, slaďoučká mňamka. |
 |
Meruňky 2021, 5.7.2021  Orangered je zajímavá chuťovka a ještě k tomu s nádherným červenooranžovým zbarvením plodů zvláštního odstínu. Plody sice nejsou každý rok díky jarnímu mrazu, ale přesto je to raritní kus. Pokud se Early Orange bude prezentovat alespoň čásečně... celý příspěvek > |
 |
Meruňka Tsunami, 5.7.2021  Plody Tsunami stále ještě dozrávají. Musím ale říct, že nyní jsou už jen průměrné chuti. Nevím proč, ale vždy platí, že nejlepší jsou ty plody, co dozrají nejdříve. Přitom bych čekal, že to bude obráceně a ty pozdější budou lépe vyzrálé. |
 |
Spring blush, 5.7.2021  Možná, že jste pro všelijaké novinky zapomněli na meruňku SPRING BLUSH. Cenná odrůda je to hlavně v tom, že zraje ještě velmi raně před Leskorou. Tedy většinou. Byly zde typy, že Thyrinthos je Spring Blush, ale není. Thyrinthos zraje dříve a má... celý příspěvek > |
 |
Meruňky 2021, 28.5.2021  Omlouvám se za ty fotky, ale užívám si to. Meruňky nejsou každý rok. Letos navíc budou zrát první meruňky možná až v půlce července. Na fotkách 2 a 3 zdání klame. Tato odrůda je při dozrávání pouze žlutá. |
 |
Plodomorka hrušková (Contarinia pyrivora), 28.5.2021  Vraťme se opět do teplých krajin a k našim oblíbeným škodlivým činitelům. Neodbytná a houževnatá plodomorka hrušková je jedním z nich. Na fotce jsou vidět nadměrně zvětšené plůdky, což je jasný příznak toho, že se uvnitř zabydlel tento významný... celý příspěvek > |
 |
Jak vám letos kvetou jabloně?, 28.5.2021  Ano, to jste napsal velice pěkně, pane 91.196. Tady na studené Hornosvratecké vrchovině v nadmořké výšce 600 metrů jabloně teprve nyní kvetou. |
 |
|
 |
Suchá skvrnitost listů peckovin, 28.5.2021 ...takže teď už s tím nic nenaděláte.
Tos mě, Jirko, potěšil, díky moc. Ale protože se říká "opakování je matka moudrosti", tak se ještě o nějaké utlumení později pokusím. Mědí jsem se letos nastříkal do sytosti. S tím Talentem jsem... celý příspěvek > |
 |
Zpožděné kvetení třešní a višní, 9.5.2021  Hornosvratecká vrchovina, Poličsko 600 m. Do květu daleko. Doufám, že jste si, pane Bunny, pořídil do "Himalájí" ostružinu HIMALAYA. |
 |
Kadeřavost broskvoně 2021, 2.5.2021  Kadeřavost listů broskvoně jsem zatím nikde neobjevil, ale není všem dnům konec. 2x Champion a 2x Syllit snad kadeřavost odradilo. Jak jste na tom Vy? |
 |
Štěpařský vosk Moudrý, 2.5.2021 Letos jsem začal používat ten Arbosan. S tubou se dobře manipuluje, zvlášť na žebříku. |
 |
Jeromine, 2.5.2021 Protože mi docela chybí jablka typu Starkrimson Delicious, tak jsem si taky pořídil teď na jaře Jeromine. V minulém roce to byl Red Chiev. JEROMINE by měl být chuťově lepší než jiné mutace Red Delicious. |
 |