|
Roubovani Durancie na Althanovu, 29.12.2015 V rámci svých možností (nevhodný sklep, teplá lokalita) jsem chtěl pro uchování roubů do května udělat co nejvíc. Přeje jenom v případě neúspěchu je to vždy rok čekání. Stálo mě to asi 200Kč a přes hodinu práce - to není tolik, aby mě to mrzelo v... celý příspěvek > |
 |
Roubovani Durancie na Althanovu, 29.12.2015 Můj sad je na Slovácku u Kyjova a teploty koncem dubna v posledních letech splhaji často k 25C. Nejde o mráz, ale o vysoké teploty koncem jara. Mrazivych dnů je čím dál méně a sněhové pokrývky ještě min.
. |
 |
|
 |
Roubovani Durancie na Althanovu, 28.12.2015 Zdravím, děkuji za příspěvek. Chtěl jsem to udělal hlubší, ale bohužel nemám delší vrták. A kopat kvůli tomu obrovskou jámu, abych se dostal rýčem do 1,5 - 2 metrů v této tvrdé půdě se mi nechce. Vrtal jsem to skoro hodinu a musel tam lit každou... celý příspěvek > |
 |
Založení švestkového sadu - vhodné odrůdy pro sušení, 27.12.2015 Althanovu máme, ale nesušíme. Jsou větší jak Zelená a hodně šťavneté a měl jsem obavu, že se bude sušit dlouho.I tu Zelenou jsme zkusili poprvé a překvapilo mě, že ač čerstvé plody se zdají hodně sladké, sušené jsou kyselejší než švestky.
Sušila... celý příspěvek > |
 |
Založení švestkového sadu - vhodné odrůdy pro sušení, 27.12.2015 Sušíme Valjevku, Stanley, Toptaste a Zelenou renklódu. TopTaste je z nich nejchutnější, zrovna je žvýkám v puse :) |
 |
Roubovani Durancie na Althanovu, 27.12.2015  Zdravím všechny, dnes jsem odebral jednoleté výhony z Durancie na přeroubování Althanovy. Vzhledem k suchému roku a lokalitě nejsou přírůstky velké a rouby tak nejsou moc silné. Nechal jsem je zatím v plné délce 20-30cm.
Dlouho jsem přemýšlel,... celý příspěvek > |
 |
Přeroubovaní jabloně ve stěně, 12.12.2015 Děkuji za rady. Začínat znovu od prvního/druhého patra se mi nechce. Vyzkouším postup pana V.
Chuť až na prvním místě, Rubín jde pryč hlavně kvůli mizerným jalovým plodům.
McIntos jsme měli za domem, když jsem byl malý a vzpomínám na jeho... celý příspěvek > |
 |
Trnkovica (trnka obecna), 12.12.2015 Potravinářské těsnění nehledám, ale v okolí při shánění těsnění a sudů měly těsnění jen bílé potravinářské sudy.
Já bohužel trhám většinou sám a natrhat 100kg třešní nebo višní je opravdu nadlouho a já času nemám nazbyt. Ve srovnání s meruňkami... celý příspěvek > |
 |
Přeroubovaní jabloně ve stěně, 12.12.2015 Dobrý den, prosím o radu ohledně přeroubování Rubínu ve stěně(drátěnka, špalír). Staří stromu 20 let, podnož JTE-E, čtyřy patra. Hlavní větve vyrustající z kmen mají v průměru odhadem 5 cm. Naroubovat chci Jonagold, případně z jedné strany pokud... celý příspěvek > |
 |
Trnkovica (trnka obecna), 12.12.2015 No omlouvám se, u nás na Slovácku se říká švestkám trnky a vzhledem k tomu, že je tazatel Slovák jsem myslel, že dělá švestkový kvas. Mělo mě trknout datum...
Nicméně obdivuji trpělivost při trhání. Dělal jsem pálenku z višní i třešní a... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Trnkovica (trnka obecna), 9.12.2015 Z jakeho duvodu jste tam dal 30l vody? Par bublinek za minutu je ok.
|
 |
Přidávání sušeného ovoce do pálenek, 3.12.2015 Nejde o zlepšení nekvalitního destilátu, ale spíš o zpestření chutí a berev.
Do 5l slivovice dávám velkou hrst sušených švestek a chuti to určitě neškodí ba naopak. Neříkám, že je chuť lepší, je prostě trochu jiná a mně chutná. Možná díky cukru... celý příspěvek > |
 |
Lucasova, 2.12.2015 Chuť skvělá, ale hromada plodů je červivá a padají nezralé + trpí sazovitostí. Prosím o radu, jak ošetřovat. Díky MartinV |
 |
Určení odrůdy jabloně, 21.11.2015  V pondělí jsem se pohyboval v okolí Telče a mezi Horní Myslovou a Borovnou jsem neodolal a ochutnal velké, žluté, velmi tvrdé jablka, které rostly vedle silnice. Jabloň byla již bez listí, ale jablka pevně držela na stromě. Po ochutnání jsem krom... celý příspěvek > |
 |
Nová databáze ovocných dřevin, 16.11.2015 Moc děkuji za skvělou databázi. |
 |