|
´Sterkmannova´ - zimní hvězda, 19.3.2013 To je právě omyl, věk je jen číslo, mohu mít stoletý strom v perfektním stavu. Vysokokmeny se chemicky neošetřují, sklizen taky není obtížná, když mám dobře zapěstovanou korunu. O hnojení ani ochranu před okusem třeba zající se nemusím starat. Výhod... celý příspěvek > |
 |
Jedovatosť - Agát biely, 19.3.2013 Akát jako takový určitě jedovatý není, vůbec málokterá bobovitá je jedovatá. od toho tu máme jiné čeledi, třeba lilkovité.Taková ta toxicita půdy v akátových výsadbách je založena asi na lehce agresivních dusíkatých metabolitech, akát jakožo bobovitá... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Nový stromek má moc drobných větviček - nechat či ustřihnout?, 19.3.2013 A možná bych ještě sesadil lehce ty dvě větve co jdou v ostřejším úhlu, abych je trochu oslabil. Úměrně tomu sesadit i terminál na vhodný pupen. Ale když to necháte tak jak máte, taky se nic nestane, ty dvě větve vyjedou možná zbytečně moc, ale v... celý příspěvek > |
 |
Nový stromek má moc drobných větviček - nechat či ustřihnout?, 19.3.2013 Trny bych neřešil, absolutně nehrozí že by z nich vyrazil nějaký konkurenční výhon. Měly by se v dalších letech postupně přeměnit na plodonoše. Jen bych trochu potlačil, tedy zakrátil, ty dvě větévky nad prvním patrem. Ty spodní téměř vodorovné větve... celý příspěvek > |
 |
´Sterkmannova´ - zimní hvězda, 19.3.2013 Zdravím Pavle
Je to tak jak píšete, kolik starých stromů s chutným ovocem bylo vykáceno, třeba kvůli představě majitele, že 50 letý strom je příliš starý. Trochu za to mohou dle mě i ovcnářské příručky, které nám tohle vsugerovávají, ale tyhle... celý příspěvek > |
 |
Rakytník řešetlákový, 19.3.2013 Tak na menší zahradu je rakytník ideální. V dospěosti sice může mít klidně i 5 metrů, ale není absolutně žádný problém ho redukovat řezem. Ve velkovýrobě se dokonce sklízí tak, že se ořežou větve s plodami, dají se do mrazících boxů a když... celý příspěvek > |
 |
Končiarky - chutná droda podobná Zvonkovému, ale netrváca, 18.3.2013 Přesně tak, správný názevv je Hontianské. U Zvolena velice častá odrůda, krásné vzrůszné stromy s převislými korunami. Z výšky 800 m byly i na přelommu roku krásně štavnaté a výborné. Vybarvenost slušná, krásně kropenaté líčko. Velmi sympatická... celý příspěvek > |
 |
Stará jabloň - jak stříhat, 17.3.2013 Majory bych měl mít nějaké ve tvaru špičáku na podzim, jsem rád když někdo má opravdový zájem o tuto, pro Opavsko legendární odrůdu. Ing. Fidla
|
 |
Stará jabloň - jak stříhat, 17.3.2013 Inu pane Wimpi to máte asi tak... Ideální scénář samozřejmě je, když má ten samý člověk možnost podívat se a provést zásah i rok poté. Z mých zkušeností vyplývá že druhým rokem bývá leckdy víc práce než prvním, hlavně když člověk napravuje tzv.... celý příspěvek > |
 |
´Sterkmannova´ - zimní hvězda, 16.3.2013 Zdravím Míťo
Tak to potom beru, už jsem se bál že Tě pohltili idealistické sny o špičkových zimních hrušních v Břidličné. Předhůří Nízkého jeseníku je pro ovocnaření jistě výborná oblast, byl jsem předevčírem nedaleko- v Pasece, prořezával jsem... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Stará jabloň - jak stříhat, 16.3.2013 Ošetřoval jsem teď Jonathan zapěstovaný ve tvaru duté koruny a potom nechaný 15 či 20 let bez zásahu. Byl to starý sad, kde se v 90. letech přestalo hospodařit, klasika. Samozřejmě že na každé z těch kosterních větví byl vytvořený jakoby terminál,... celý příspěvek > |
 |
Stará jabloň - jak stříhat, 15.3.2013 Ale vždyŤ návod sadaře Vlady právě zcela respektuje přirozený vývoj stromu a biologické zákonitosti každého ovocného druhu. Nepřirozené je naopak setrvávat stále na tvaru duté koruny. Nebudu to dále rozebírat vše podstatné už bylo napsáno.. Jen... celý příspěvek > |
 |
´Sterkmannova´ - zimní hvězda, 8.3.2013 Zdá se že Sterkmanova jen potvrzuje pravidlo, že vždy neplatí že to co je nejvíc rozšířené je nejlepší. Nechci působit jako fanatický zastánce starých odrůd, ale jsou desítky jistě velmi kvalitních hrušňových odrůd, které nikdo z nás ani neviděl,... celý příspěvek > |
 |
3 roky zasazená švestka, co s ní dál?, 8.3.2013 Jakkoliv je vžitý názor že peckoviny není třeba řezat, víceméně opak je pravdou. Naopak je musíme řezat více než jádroviny. Vysvětlím proč. U volně rostoucích stromů zastávám filosofii kvalitního výchovného řezu, kdy se snažím o vzdušnou a... celý příspěvek > |
 |
Staré jabloně 1; zmladit nebo skácet?, 8.3.2013 Vhodný řez znamená to, že se pokusíme pokud to j možné obnovit spodní větvovvou etáž. Je možné že to možné není, dle fotek nejde jistě říci, potom je samozřejmě lepší nepouštět se do žádných radikálních zákroků a jen lehce mladé větve nahoře probrat... celý příspěvek > |
 |