|
Rheingold? Oulinská? Kterou?, 22.5.2014 Hodně podobná na Oulinskou je slíva Ontario, tady na Opavskü byla obecně v každé zahradě. S Oulinskou jsem zatím neměl tu čest, což je škoda, má to být delikatesa.Ontario je opravdu větší než Oulinská, což mě navádí na domněnku, zda ten domnělý druhý... celý příspěvek > |
 |
Čo sa stalo s čerešňami - je to mrazom?, 12.5.2014 No ono dnes už ani třešně nejsou samozřejmostí. Na Valašsku to letos bude slabé a ne kvůli mrazu, ale taky kvůli nějaké houbě. Ten váš případ asi bude následek napadnutí nějakou... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Trnky Kulovačky, 6.4.2014 Každá oblas měla a leckde ještě má své specifické odrůdy- jabloní, hrušní a samozřejmě i slív. Byla by chyba domnívat se že vše najdeme popsané v pomologiích. A kulovačky jsou toho zářným příkladem. Nejedná se v žádném případě o Durancii.... celý příspěvek > |
 |
Odrůda Míšeňské, 16.3.2014 Dobrá volba Juro. Míšeňské je odrůda vysoce delikátní chuti. Škoda jen že odrůda běhemn staletí zmenšila plody. Přesto bych, vzhledem k tomu že to byla naše národní odrůda očekával, že stále bude v krajině zastoupena. Opak je pravdou, přesto o... celý příspěvek > |
 |
Stříhání stromků, 3.3.2014 Nejlepší obrana vůči rakovině je samozřejmě prevence, tedy na rizikové místa nesadit citlivé odrůdy (Spartan, Šampion) a když ano tak použít silnější podnož a nejlépe strom naštěpený až v korunce. Pokud už mámezasazené citlivé odrůdy na slabých... celý příspěvek > |
 |
Kvitnutie marhul 2014, 11.2.2014 Inu to jsou takové ty argumenty, které vycházejí z toho že celkově les je minimálně v posledním půlstoletí na velkém vzestupu- zarůstají opuštěné pasienky na venkově. Od války se určitě zalesnění slovenska zvýšilo minimálně o 10 procent a kdo ví zda... celý příspěvek > |
 |
Lze již začít s průřezem?, 7.2.2014 Když děláme radikálnější zmlazovací zákrok, měl by se udělat co nejdřív, ještě před probuzením stromu, tedy je nejvyšší čas. Co se zatíraní týče zatírám jen velké rány a navíc na místech kde si nemohu dovolit, aby mi začly nějak vyhnívat-... celý příspěvek > |
 |
Pink Lady, 6.2.2014 Nádhera, vybavují se mi vzpomínky na slunné jižní tyrolsko. Pink lady jsme tam pojídali ve velkém množství, její chuť je opravdu zvláštní a vysoce delikátní. Nejvíc mě ale oslovil plně vyzrálý Granny. Nečekal bych že uzraje v takové kvalitě v... celý příspěvek > |
 |
Řez meruněk, 27.1.2014 Šitův řez má smysl provádět v době kdy strom začne více plodit, což mů že být u meruněk už ve věku 3 let. Dá se použít jen u mladých bujně rostoucích stromků, není samozřejmě aplikovatelný u starých meruněk, jaké jsou k vidění třeba na jižní Moaravě.... celý příspěvek > |
 |
Vaše kolekce slivoní (reálné a plánované), 26.1.2014 Jaksi mi hlava nebere. Jen pro ujasnění- v Holovousích se bez konexí do nár. genofondu nedostanete, je to normální? nemyslím si. Nár. genofond by měl být ve formě volně přístupného velkého extensivního sadu, nebo několika sadů na více místech. Pokud... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Vaše kolekce slivoní (reálné a plánované), 26.1.2014 Národní genofond v holovousích je bohatství Národa. Tohoto národa. Jakýkoliv člověk jež je uznán jakožto jeho právoplatný člen z logiky věci Musí mít právo vzít si po Domluvě z Národního bohatství co bude chtít. jinak postrádám absolutně smysl tohöto... celý příspěvek > |
 |
Vaše kolekce slivoní (reálné a plánované), 26.1.2014 Holovousy jsou kapitola sama pro sebe, zvenku vypadají jako ústav s bohulibými úmysly, když se dostanete hlouběji zjistíte asi to, co pan Mittwoch. Unikátní dědictví našich předků, věci co nasbíral mimorádný člověk Karel Kohout tam bez jen bez užitku... celý příspěvek > |
 |
Odrody naších dedov a pradedov, 7.1.2014 Děkuju Palovi za pozitivní hodnocení mých příspěvků, na oplátku říkám, že jeho s citem psané příspěvky si přečtu velice rád a bývají velmi poučné. Navíc se jedná o opravdovou legendu této diskuse, i díky jeho fenomenálnímu návratu:) Co se... celý příspěvek > |
 |
Jonathan, Red Delicious, Boikovo, Sudetská, 7.1.2014 Praktická rada je asi takováto. Dva roky neudržované stromy mají spustu dlouhých výhonů rostoucích kolmo nahoru. Musíte je probrat. Snažte se obnovit původní kosterní větve, nechtě pouze jeden terminál. V koruně by si nemělo nic konkurovat,... celý příspěvek > |
 |
Jonathan, Red Delicious, Boikovo, Sudetská, 7.1.2014 Ono taky sad v Sosnové měl do intenzivního sadu daleko a řez, který jsme prováděli respektoval přirozený vývoj stromu a byl to řez na rovnováhu, s potenciálem stále nižších každoročních zásahů. Filosofii řezu máme určitě podobnou... Odrůdové... celý příspěvek > |
 |