|
Konec hryzcu, 30.9.2018 Před 4 roky jsem pořídil 2 pasti supercat a pochytal cca 35 hryzců během pá měsíců. Byl klid a letos jsem opět od dubna musel začít je chytat. Pořídil jsem třetí past. Je to jediný způsob, jak hryzce na zahradě efektivně omezit. Ty pasti se mnou už... celý příspěvek > |
 |
Brambory Laura - jak rostou?, 4.3.2018 Laura není špatná, je rozhodně lepší než Red Anna. Jinak třeba na Concordia nemá. Výnos je u Concordia ještě vyšší. Laury sázíme cca 3 roky, jen kvůli tchýni, protože se jí líbí červené brambory. |
 |
|
 |
Velmi ranné Princess, 4.3.2018 Odrůda Princess je raná. Loni jsme ji měli poprvé, urodila se pěkně, vysoký výnos, ale už ji sadit nebudu, zdá se že chutná mandelince. Mandelinky-larvy jsme sbírali ručně, chemii pokud možno nepoužívám. Loni jsme měli 3 odrůdy brambor na... celý příspěvek > |
 |
Staré kanadské borůvky, 23.7.2017 Mám 9 keřú kanadských borůvek starých 15 let a nikdy jsem je nestříhal. Ale každý rok od jejich 3 let po zasazení na podzim ke každému keři dám hrst granulí hnojiva pro borůvky a zasypu to rašelinou. Přes zimu se to vohou rozloží a prosákne do kořenů... celý příspěvek > |
 |
Křovinořez a žací nůž - možnost zlomení?, 17.6.2017 Před cca 15 léty jsem vzal s OM746 a trojzubým kotoučem ocelovou trubku v zemi po lidech z tehdejšího Telecom, kteří ji tam na našem pozemnku jen tak si zatloukli při vyměřování výkopu - lepší je mít pozemek oplocen, aby si po něm nemohli lidé z... celý příspěvek > |
 |
Pozdě kvetoucí meruňka, 21.4.2017 Mám odrůdy Harcot, Bergeron, Hargrand, Goldrich a Roxana. Některé jsou ve volném prostoru zahrady, jiné kryté od severu domem.
Letos jako poslední rozkvetla Roxana, minulý týden. Dobou květu nezklamala. Asi o 2 týdny později než ostatní. Před... celý příspěvek > |
 |
Křovinořez Oleo-Mac BC 430 T, 18.2.2017 To jsme se toho o BC430 T moc nedozvěděli např. kolik spálí benzínu za 1 hodinu. A z jakého materiálu by to mělo být vyrobeno, aby to bylo lehké a bylo prodejné - mohl si to koupit skladník operátor nebo operátor výrobní linky z... celý příspěvek > |
 |
Briggs stratton tezko startuje, 24.7.2016 Zrovna včera jsem vyhodil svíčku Champion z motoru Briggs u sekačky, který špatně startoval. Dal jsem novou, ekvivalent od Brisk - a motor po přestávce 14 dní co se nesekalo chytil na první zatažení startovací šňůry. A celé včerejší sečení motor už... celý příspěvek > |
 |
Problémy s kanadskou borůvkou, 10.7.2016 Příčin může být několik - keře jsou už velké a zálivka jim nestačí, v zálivce je vápník nebo chlor (nejlépe je zalévat dešťovou vodou), podrytí od myší nebo krtků nebo hryzců. Použil bych zálivku Kristalon na rododendrony. Po zalití Kristalonem by se... celý příspěvek > |
 |
Kanadská borůvka - Spartan, Bluecrop, Elliott, 29.6.2016 Mi to letos dělaly dva nové Bluecrop. Zvýšil jsem zálivku a použil Kristalon na rododendrony a borůvky. Keře sice o pár listů přišly, ale už pouští nové výhony. Před 2 roky mi to dělaly i jiné keře a vždy pomohl ten Kristalon. Po jeho aplikaci v... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Zahradní borůvky - postřehy do začátku, 24.6.2016  Především je třeba vybrat místo pro borůvky - nejlépe tam, kde je vysoká spodní voda. Potom se nemusí stále zalévat. Pak je důležité, aby tam svítilo slunce. Když je to na slunečném místě, tak rané odrůdy plodí už i na konci června. Pozdní odrůdy... celý příspěvek > |
 |
Zahradní traktor Husqvarna nebo Starjet?, 29.1.2016 Servis na Briggs přece dělají i jiné firmy, když šlo o pružinu na motoru.V nejnutnějším případě se šlo obrátit přímo i na dealera Briggs pro celou ČR a nestát se strojem celou sezónu. |
 |
Staré odrudy, 29.1.2016 Zasadil jsem několik jabloní starých odrůd na jabloňových semenáčích a než jsem je zasadil po zakoupení na definitivní místo (vše už cca 4 roky sadím do králičího pletiva), tak jsem je měl jen tak v hlíně na zahradě. A pokud někdo žije v iluzi, že na... celý příspěvek > |
 |
Třešně - jak chránit před špačky?, 29.11.2015 Tak se nám do domu nastěhovala podivoká kočka. Pak si přivedla 5 odrůstajících koťat. Ta se nějak rozprchla do světa, ale kočka tu zůstala. Chodí po chlévech, zahradě, loví a kosáčky už nějak nevidím. Není nad polodivokou kočkovitou šelmu. |
 |
Goji - neplodí, 1.11.2015 Mám 3 roky kultivar s úzkými listy. Kvete to na konci srpna, v září a ještě i nyní kvete na koncích větví.Plody však nikde. Darovali mi kultivar s kulatými listy, tak uvidím. Loni vypěstovaná rostlina ze sušených plodů mi zimu nepřežila. I... celý příspěvek > |
 |