|
Rez hrušňová - vím jak na ní, 22.8.2013 Letos, po absenci Baycoru, se u mých hrušní situace zhoršila. Ani Dithane nezabral (dva postřiky). Hrušně i po třech postřikách (před květem, po květu a v červnu) vypadají jako bych je vůbec nestříkal. Prostřední postřik měla být náhrada za Baycor... celý příspěvek > |
 |
Rododendron - kroucení listů, 18.8.2013 Ten červený vypadá jako Nova Zembla. Zvlněné listy jsou pro ni charakteristické. Obvykle vyžaduje stinnou polohu (oproti doporučení na štítku, že může být i v polostínu). |
 |
|
 |
Skimmer Oase AquaSkim 40, 18.8.2013 Doporučil bych použít průměr hadice 40 mm. S průměrem 32 mě skimmer nefungoval vůbec. |
 |
Skimmer Oase AquaSkim 40, 16.8.2013 Mám výkon 8.500 a je to málo. Sání ze dna mám otevřené jen na minimum a i tak skimmer nejede tak, jak na reklamním videu (ale nějak to celé na hraně funguje). Příští rok to budu raději předělávat. |
 |
Potrubí místo hadic, 13.8.2013 Pokud s tím děláte, tak víte, že čím větší, tím lepší. Ale pro použití, o kterém se bavíme, bych viděl optimální PE 40 (jako náhradu husího krku z M..). Na větší bazény se ale používá lepené potrubí 50 nebo 63 mm. |
 |
Potrubí místo hadic, 11.8.2013 Výměna hadice z M... za normální PE potrubí 40 je dnes celkem běžné. Izolace z mirelonu (zejména na vratce) je maximálně vhodné. Celé vedení je dobré vést v ochranné trubce (buď KG nebo kopoflex) o dostatečném vnitřním průměru (kvůli vlhkosti).... celý příspěvek > |
 |
Rostliny ve studni, 5.8.2013 Pravděpodobně se bude jednat o kořeny, které prorůstají nekvalitní obezdívkou. Mohou to být i staré kořeny od stromu, který už dávno u studny nestojí. Asi v hloubce moc vidět nebudou při nasvícení běžnou baterkou. Studnu je třeba vyčistit, kořeny... celý příspěvek > |
 |
Jak založit jímku na vodu (pramen v zemi), 24.7.2013 Vhodnější by bylo jímku zapažit betonovou skruží. Na propojení by bylo lepší použít 1" PE hadici. Nevím, co si představujete pod pojmem automatická vodárna. Můžete buť mít ponornou vodárnu v jímce (a tedy tam dovést kabel s 220V) nebo v chatě použít... celý příspěvek > |
 |
Kalná voda v nové studni, 23.7.2013 No to je tady zase napsáno nesmyslů... Předně vrt pro získávání vody by neměl být mělčí, než 20 metrů (10 až 15 metrů pod zvodnělou úroveň). Jeho vnitřní průměr by neměl být menší, než 150 mm. Čerpadlo by mělo být umístěno cca 6 metrů nad dnem vrtu... celý příspěvek > |
 |
Odvětrání studny, 16.6.2013 Sypání čehokoliv na dno studny (např. kačírku) má smysl jen ve velmi specifických případech. Rozhodně by to měl doporučit odborník, který byl na dně studny a to hydrogeolog rozhodně není. V naprosté většině případů se jíl řádu dnů až týdnů promíchá s... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Co to je?, 16.6.2013 Pokus o náhradu Baycoru je docela zajímavé tema. Vznesl jsem ho v několika odborných prodejnách (tím nemyslím typu bau..). Obvykle následovalo nejisté "no, něco na houbové choroby..". V prvním obchodě doporučili Saprol, že se to teď na hrušně... celý příspěvek > |
 |
Kočka nebo vydra?, 15.6.2013 Kočka zvládne i daleko větší rybu. Záleží, jaký je charakter břehu a přístup k vodě. Na podzim mě takhle vytáhl kocour jesetera přes 40 cm. Musel jsem tam dát pletivo a ohradník.Příští rok musím celé jezírko předělat, aby nad hladinou byly stěny... celý příspěvek > |
 |
Štěrbinový filtr zapojený gravitačně a za tím další filr, 12.6.2013 Prosím o info, kolik místa je třeba na zapojení čerpadla mezi štěrbinový filtr a filtrační nádrž. Neboli jaké je minimální vzdálenost mezi výstupem z štěrbinového filtru (např. Sieve III) a vstupem do filtru. Čerpadlo plánuji Oaze Optimax 15000, ale... celý příspěvek > |
 |
Poraďte mi prosím jaké čerpadlo?, 20.5.2013 No sláva, konečně někdo se zdravým rozumem. Sací čerpadla opravdu nebrat (pokud je hladina vody níže, než 6 metrů pod úrovní čerpadla). |
 |
Jak na Bršlici - Kozí nohu?, 20.5.2013 No, to bych bral jako vtip. Právě v Bergenii s Bršlicí bojuji nejvíce. Mám je jako podrost klečí, a Bršlice i po několika letech chemického boje stále roste. |
 |