|
Jaké zvolit ponorné čerpadlo, 3.12.2013 Parametrů studny je pro opravdu dobré navržení čerpadla třeba znát poněkud více. Obvykle se před navržením dělá průzkum a revize studny (některé paramery se mohou měnit).
Obecně lze říct, že pokud máte výšku vodního sloupce jen 1,5 metru, mělo by... celý příspěvek > |
 |
Jaké zvolit ponorné čerpadlo, 1.12.2013 Za levnější peníze pořídíte značkové s větším výkonem. Presscontrol můžete připojit ke každému čerpadlu s oběžným kolem. Vyrábí je spousta výrobců a ne všechna jsou stejně spolehlivá. Obvykle se doporučuje jako nejspolehlivější B..o.
Záleží na... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Z PE 40 na bazénovou hadici, 27.11.2013 Pokud chcete kupovat nové hadice, nekupujte bazénové, ale jezírkové (jsou mnohem kvalitnější, levnější a černé). A určitě jděte do průměru 40 mm. Většina filtračních bazénových sestav je poddimenzovaná a menším průměrem hadice se obíráte o další část... celý příspěvek > |
 |
Z PE 40 na bazénovou hadici, 26.11.2013 Ale, no tak!!! Standartní přechodka PPS 40/ 5/4" vnitřní závit a do ní mosazný hadičník 5/4" vnější závit (případně vložit redukci z 5/4" / 1" - pokud je hadičník 1" / 32 mm) s přechodem na 32 mm bazénovou hadici.
Osobně jsem u bazénu přestal... celý příspěvek > |
 |
Páchnoucí voda z vrtu, 31.10.2013 No, "stříbro" to fakt neřeší (v nejlepším případě tomu trochu pomáhá). Ale asi je zbytečné, abych to znovu popisoval...
|
 |
Páchnoucí voda z vrtu, 30.10.2013 Na jednorázovou dezinfekci je jednoznačně vhodnější Savo, dávkované dle návodu. Přípravky na bázi koloidního stříbra (nejčastěji Sagen) sice také dezinfikují, ale jejich hlavní vlastnost je "dlouhodobé vytváření nepříznivého prostředí pro bakterie"... celý příspěvek > |
 |
Nedostatek vody ve studni, 24.10.2013 Pouhým vykopáním nové studny Vám samozřejmě nemůže nikdo ovlivnit vodu ve studni (jedině při extrémních odběrech z ní). Takže nejvhodnějším řešením je ten proutkař. Tedy pokud máte čerpadlo správně instalované. Dle popisu pravděpodobně typu Malyš... celý příspěvek > |
 |
Nedostatek vody ve studni, 23.10.2013 Na to Vám odpoví jen zkušený proutkař... Většinou se hladina vody všude zvedá (vzhledem k předchozím příznivým rokům)... Jěště zkontrolujte pro jistotu výšku čerpadla nad dnem (zejména pokud Vám čerpadlo instalovali zedníci, instalatéři.... celý příspěvek > |
 |
Chemie na zazimování "vody" - jde to i bez ní?, 30.9.2013 Základem je krycí plachta, která nepropouští světlo. Pak se do vody nemusí nic přidávat. Já upouštím vodu u nadzemního bazénu až po vratnou trysku a letos zkouším nafukovací polštáře pod plachtu (aby na jaře nebylo v plachtě nasbíráno tolik vody).... celý příspěvek > |
 |
Polystyrenove desky nebo stare okno proti zamrznuti jezirka?, 23.9.2013 Do nějakých - 10 až - 15 stupňů se uvnitř plováku tvoří jen tenká vrstva ledu, který se dá lehce prorazit. Je možné použít i vařicí vodu.
Polystyrénové plováky doplňuji větším množstvím 2 litrových petek, které jsou naplněny kačírkem frakce 8-16... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Thuja plicata Excelsa - zerav, 14.9.2013 Uvedený text nepovažuji za správný (píše se obecně u všech thůjí). Svůj názor jsem popsal výše. Pokud na Plicaty nemáte dost místa, bylo by opravdu lepší sáhnout po jiné odrůdě. |
 |
Thuja plicata Excelsa - zerav, 10.9.2013 70 cm od sebe se sází běžné thuje (např. Brabant) u kterých se předpokládá výška kolem 3 metrů. U Plicaty bych určitě nesázel méně, jak 1 metr od sebe. Já je mám sázené zhruba tak a řekl bych, že by jim vyhovoval ještě větší rozestup. Malou rozteč... celý příspěvek > |
 |
Thuja plicata Excelsa - zerav, 9.9.2013 Sázel jsem je ze stejného důvodu. Dnes bych je sázel více od sebe (o mě cca 120 cm) a začal dříve stříhat ze stran. Po cca 8 letech je mám 5 až 6 metrů výšku, ale 3 metry šířku (vnitřek je ale už proschlý a tedy zbytečně široký).
Na půdu nejsou... celý příspěvek > |
 |
Prosím poraďte jaké čerpadlo do studny...?, 6.9.2013 Tak to už raději to EVGU... Je celkem dost seriózních výrobců, stačí si vybrat dle parametrů studny a očekávaných výsledků. To Vám ale v žádném obchodu opravdu neřeknou. Tam jsou obchodníci a nikoli odborníci. |
 |
Prosím poraďte jaké čerpadlo do studny...?, 5.9.2013 tak, tak a vůbec už nevydrží 25 let, jako staré modely... |
 |