|
Cresthaven dozrává, 2.9.2015  Protože se oplody začínají zajímat vosáci, několik jich slo již do košíku
|
 |
Cresthaven dozrává, 2.9.2015  Letošní úroda Cresthavenu
|
 |
|
 |
Broskvoň Modřinka, 30.8.2015 V letošním roce dal mladý stromek cca 25 plodů velmi pěkné velikosti, krásně vybarvených. Plody špičkového vzhledu, velmi šťavnaté, výrazně žlutomasé, pecka snadno odďělitelná. Harmonie chuti, cukru i kyselinek. Plody dozrály týden před Habrite, cca... celý příspěvek > |
 |
Redhaven, 14.8.2015 Můj Redhaven není Redhaven, to je již jisté. Modřinka je po dnešku zcela očesaná, Habrite začínáme sklízet a stromek vysazený jako RH má plody stále zelené, nicméně pěkně velké a začínají se zvolna vybarvovat. Inu stromky z Polska. ... celý příspěvek > |
 |
Jak sušit rajčata na sluunci, 11.8.2015  Ačkoli mám el. sušičku, tahle se mi líbí j.c.
|
 |
Broskvoň Modřinka, 9.8.2015 První 3 plody v konzumní zralosti z brosvoně dnes sklizeny. Velikostí, vzhledem, kvalitou i chutí odměna za péči o stromek a potěšení pěstitele. Foťák zůstal bohužel doma. j.c. |
 |
Harbritte snad nikdy nezklame, 9.8.2015 Habrite má letos nádherně vybarvené plody cca týden do sklizně. Díky slabé probírce sklidím ale plody jen menší velikosti. . ... celý příspěvek > |
 |
Dozravani broskvoni v nasich koncinach, 8.8.2015 Zatímco Modřinka a Habrite jsou krásně vybarvené, + - týden, možná 10 dní před dozráním, stromek který jsem zakoupil a vysadil jako RH a má mít letos první úrodu je výrazně pozadu a to jak velikostí tak i vybarvením plodů. j.c. |
 |
Co s nadbytkem letních jablek?, 6.8.2015 Poměrně velké množství se dá přehnat přes odšťavňovač. Šťáva z jablek v kombinaci s šťávou z citronu, popř mrkve a odpovídajícím množstvím ledu je lahodné a osvěžující pití. Pokud máte dostatek i pozdních jablek, minimálně tuto možnost zvažte. ... celý příspěvek > |
 |
Vosy žerou ještě tvrdé broskve, 5.8.2015 Škoda piva v tomto počasí, vysadil jsem vedle broskví letní hrušku. Pokud nedojídají vosáci zbytky spadených meruňek na zemi, hodují na hrušce společně se sršňama, broskví si zatím nevšímají. j.c. |
 |
|
 |
Velkopavlovická = dokonalost meruňkové chuti, 29.7.2015 Pane Petře, je dobře pro nás všechny když pěstitel označí nějakou odrůdu jako osobního vítěze i s důvody, které ho k jmenování šampiona vedly.. Alespoň máme o čem přemýšlet, zvažovat popř. vyzkoušet. j.c. |
 |
Meruňkový kvas - octovatí, 29.7.2015 Pokud držíte kvas v menších nádobách, např po 50 l držte je odděleně až po odvoz do pálenice. Zkušený palírník vám jistě kvas ochutná a podle stavu s ním naloží. V tuto chvíli může být matoucí různý stupeň prokvašení v jednotlivých nádobách a tedy i... celý příspěvek > |
 |
Velkopavlovická = dokonalost meruňkové chuti, 27.7.2015 Nejlepší jsou beztak ty napůl rozplesklý na zemi.
Mám tohodle nadělení 750 l v nádobách, přes 500 si odvezli rodina a známí, následky ůrody jsou 1 starý strom rozlomený na odpis, jeden cca 15 letý 3 haluze ve vrcholu jako následek špatného... celý příspěvek > |
 |
Rozdíl ve víně a v postupech, 20.7.2015 Správně je ovocné víno.
Pro pána něco z vin. slovníku.
j.c.
|
 |
Rozdíl ve víně a v postupech, 17.7.2015 Ačkoli jsem z vinařského kraje a víno se mi docela daří, co si nikdy neodpustím, je příležitostná koupě vína z černého rybízu a pokud jsem kamarádem obdarován lahví domácího šípkového, taky se jen oblizujem. Takže výrobu těchto domácích ovocných vín... celý příspěvek > |
 |