|
Rýč fiskars, 6.9.2016 Toto nie je reakcia na Vás konkrétne, ale na celú túto "plodnú" diskusiu.
Po prečítaní vlákna ma ako najvýstižnejší napadol výrok istej speváčky: "S názormi je to ako s dierou v zadku - každý máme tú svoju".
S prepáčením. IH... celý příspěvek > |
 |
Prvni sázení - broskev či nektarinku?, 20.8.2016 S takouto paušalizáciou nesúhlasím. Netvrdím, že nektarinky sú lepšie než broskyne, ale Vaše tvrdenie je podľa mňa za hranicou reality. Tento rok mi prvýkrát zarodila nektarinka Stark Red Gold - a plody hmyz nepoškodil a ani nezhnili na strome.... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Jak a kdy řezat starší meruňku, 20.8.2016 Pri marhuliach je to veľmi individuálne. Na niektorú sa len škaredo pozriete, a hodí uterák do ringu ("klepec"). Niektorá znesie takmer všetko. Príklad: pred 3 rokmi sme s kamarátom orezávali u jeho suseda veľkú starú marhuľu, ktorá polovicou koruny... celý příspěvek > |
 |
Asimina Triloba, 17.8.2016 Ja som to nechal vyslovene na prírodu, teda žiadny štetec a ani návnady pre hmyz - a zopár plodov mám. Neviem, možno že s uvedenou "pomocou" by ich bolo viac. Podľa mňa Asimina začína riadne rodiť až vo veku 5-6 rokov, takže to chce aj trochu... celý příspěvek > |
 |
Jablon Gravštýnské, 17.8.2016 Dobrý postreh, niečo na tom môže byť, ale sčasti to bude asi aj odrodová vlastnosť (všetky Vami spomenuté odrody sú blízki príbuzní cez Rubín).
Toto sa týka tých pomerne diskrétnych praskliniek po obvode stopkovej jamky. Iná vec sú hlboké... celý příspěvek > |
 |
Lokální šarka, 16.8.2016 U mňa to ale šárka je - na 1000 percent. IH |
 |
Ostříhat rozvětvené letorosty?, 15.8.2016 Ja strihám broskyne na prelome augusta a septembra. Druhá možnosť je spraviť to neskoro na jar - už v dobe kvetu. Určite nestrihať neskoro na jeseň, v zime a veľmi skoro na jar. Vhodné je rany zatrieť balzamom alebo voskom.
Čo sa týka otázky ako... celý příspěvek > |
 |
Chci sehnat tento stromek a nevím co to je, 7.8.2016 Výnimočne s Ferdom súhlasím (až na tú formuláciu nasledujúcu po "stačí..."), z pragmatického hľadiska má úplnú pravdu. Na Vašom mieste by som to spravil presne takto. Toto naše teoretizovanie je v podstate zbytočné, podstatné je aby sa... celý příspěvek > |
 |
Meruňka - naprasklá větvička a vytékající smola, 7.8.2016 Iste sa dá aj počkať, riziko by to bolo najmä ak by išlo o moniliózu (na tú to ale nevyzerá). Môžete skúsiť zoškrabať alebo vyrezať z postihnutého miesta vetvy to čo je evidentne suché resp. odumreté, až do zdravého tkaniva, a zatrieť balzamom či... celý příspěvek > |
 |
Hanita - jasná chuťová jednička mezi švestkami, 7.8.2016 Domáca (Bystrická) slivka: chuťou na špici, plodnosťou na špici. Len tá šárka... IH |
 |
|
 |
Chci sehnat tento stromek a nevím co to je, 7.8.2016  Myslím že na základe fotiek zadávateľa budú všetky tipy len v rovine dohadov. Rozriešila by to (pravdepodobne) detailná fotka listu (listov) a kôry kmeňa či konárov. Tiež by bola veľmi cenná informácia od majiteľov, ako vyzerali plody (ak teda nejaké... celý příspěvek > |
 |
Meruňka - naprasklá větvička a vytékající smola, 5.8.2016 Keď na marhuli (meruňce) praskne kôra a objaví sa glejotok, spravidla sa to neskončí dobre a skôr či neskôr vetvičku treba odstrániť - bez ohľadu na to či to je alebo nie je prejav moniliózy. Takže súhlasím s pánom Vysloužilom že odrezanie... celý příspěvek > |
 |
Kumulus + Kuprikol + Silwet, 2.8.2016 Nehádajte sa páni. Aj tak raz prví budú poslední a poslední budú prví. IH |
 |
Skodca na hrusni, 30.7.2016 Predjarný postrek na roztoče nepomôže. Treba dať prípravok na báze síry, ešte pred vyrašením listov a rozvinutím kvetných pukov (teda ešte pred predjarným postrekom).
Z fotky neviem posúdiť čo je tej Konferencii, takže neviem ani... celý příspěvek > |
 |
Letní jablka dozrávají, 27.7.2016 Pre: Hanča. Ospravedlňujem sa, potom som zistil že Ste už úrodu mali, len som ten svoj "mentorský" príspevok už nestihol vymazať. Takže ešte raz sorry. IH |
 |