|
Česká rajčata, 18.7.2014 Pane Big,
doplnil jsem Vám přehled odrůd pěstovaných v 1.1/2 20. století na našem území. Vrazil jsem to zhruba do poloviny tohoto vlákna. Zdravím, V. |
 |
Nemoc plodů višně, 17.7.2014 Asi Venturia cerasi
V. |
 |
|
 |
Česká rajčata, 14.7.2014 Trochu jsem zapátral v knihovně.
Suchý (1901) velké červené, Non pls ultra, Pendorosa, Mikado
Bílý (1923) Trophy, Ficarazzi, Mikado, Král Humbert, hruškovitá červená, velkoplodá, ranná.
Vaněk - ceník (1923) Triumph, První sklizeň,... celý příspěvek > |
 |
Rajčata - kroucení výhonů, 12.7.2014 Taky se mi kroutí listy na rajčatech. Myslel jsem, že to bude tím hnojem(slámou) Tak jsem to nechal být. Rozšířilo se mi to ale na všechny. Moje žena zalistovala v chytré knize a našla nitkovitost rajčete. Takže letos počítám že zachráním tak tři... celý příspěvek > |
 |
Jabloň Rubín, 1.7.2014 Při přeplození je násada plodů na příští rok řízena hormonálně. Jádra v plodech blokují zakládání nových květních pupenů. Nejdůležitější je pro diferenciaci květních pupenů paradoxně dusík. U klidných stromů bych s ním nešetřil. U bujných bych... celý příspěvek > |
 |
Výběr odolných jabloní do sadu?, 30.6.2014 Předloni jsem narouboval na jeden strom několik novějších rezistentů a Holovouský malináč. Jediný malináč má zdravé listy. Rezistenti jsou strupatí.
Tím nechci obhalovat malináče. Na své zahradě jsem ho skácel. U nás už Vf rezistence nefunguje.... celý příspěvek > |
 |
Jabloň Rubín, 27.6.2014 Rubín se musí utahat, aby plodil. Chvíli to trvá než se stromek vybouří. Není na bujné podnoži, nebo pravokořený?
Rubíny jsou také citlivé na dobrý průběh jara. Pozdní jarní mrazíky, nebo vytrvalé jarní deště zesilují propad. Už několik let... celý příspěvek > |
 |
Jabloň Rubín, 26.6.2014 Zakrátit jste mohla na přelomu května a června zhruba za 4. plně vyvinutým listem. Kvalitní květní (koncové) pupeny mají Rubíny na letorostech do 40cm...
V. |
 |
Vratič obecný (Tanacetum /neboli chrysanthemum/ vulgare), 24.6.2014 Dřív jsem si myslel, že název vratič souvisí se zvracením, ale je to jinak. Vratič se dříve používal jako abortivum.
Do vazeb je pěkný. Podobně vypadá třeba žlutý řebříček.
V
|
 |
Prev-B2, 16.6.2014 Alginure je výtažek z řas, který nabudí rostlinu, aby se začala bránit proti houbovým chorobám dřív, než je napadena. Samozřejmě se můžeme dohadovat, jestli jsou obrané látky rostlin zdravé...
Každopádně rzivost slupky způsobuje třeba měď, která... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Příprava půdy před založením sadu, 16.6.2014 Jako první bych udělal rozbor.
Kolik toho bude? Jaké odrůdy, podnože, co závlaha... |
 |
Žloutnutí resp. zbělení na zahradě, 16.6.2014 Nepoužíváte na dešťovku nádoby neznámého původu?
V |
 |
Prev-B2, 7.6.2014 Přípravek je použitelný v počáteční fázi napadení. V době, kdy jsou mšice kryty zkroucenými listy není dostatečně efektivní.
V. |
 |
Něco o rajčatech odjinud, 29.5.2014 U ovocných stromů se provádělo tzv kroužkování. Odstranil se kroužek lýka, čímž se přerušil proud asimilátů do kořenů. Cukry zůstaly ve větvi a pozitivně ovlivnily plodnost. Když se zakroužkuje celý strom, strádají kořeny, kterým se nedostávají... celý příspěvek > |
 |
Identifikace rostliny, 25.5.2014 Asi nějaká řeříšnice. Bylinky z eternitového záhonu budou jistě výtečné.
V. |
 |