|
Roubování, 19.2.2015 Kopulací můžete roubovat v podstatě kdykoli. Klidně nyní, stejně tak i v květnu. |
 |
Kdy postřik proti kadeřavosti v roce 2015, 19.2.2015 To se ale úplně nevylučuje.Po odkvětu ještě nemusí být projevy choroby na listech patrné. Přiznám se ale, že jsem po odkvětu už broskvoně nikdy nestříkal. |
 |
|
 |
Přesazování větších stromů, 19.2.2015 Zadavatel chtěl slyšet jen jednu jedinou odpověď a Ferda mu ji dal. Já mu přeji mnoho úspěchů a budu rád, když se s námi v létě podělí s informací, jak se dílo zadařilo.
Když si vedle sebe zasadíte jednu švestkovou sazenici -... celý příspěvek > |
 |
Zemní motorový vrták, 19.2.2015 Díky za radu, ale asi se do toho nepustím. Dřív jsem pracoval s vrtákem stejně jako s ručním. Nechal jsem ho zajet do země pod tlakem jako vrut do dřeva a pak jsem zkusil utrhnout ten válec hlíny. Když to nešlo (což v mém jílu bylo často), byl jsem v... celý příspěvek > |
 |
Jiná podnož než myrobalán, 18.2.2015 Skutečnost, že Vysloužil je kopyto, ještě neznamená, že metoda je špatná. Myrobalány se množí oběma způsoby. Asi nejčastěji používaný myrobalán MY-KL-A se množí téměř výhradně vegetativně (obvykle bylinnými řízky), naopak MZ-VS-1 častěji generativně... celý příspěvek > |
 |
Zemní motorový vrták, 18.2.2015 Nevím, jestli právě tyto rady chtěl zadavatel slyšet. Řekl bych, že ve stejné cenové kategorii není mezi vrtáky většího rozdílu. Mnohé stroje různých značek jsou patrně vyráběny v jedném továrně, neboť jsou si nápadně podobné. Párkrát jsem si půjčil... celý příspěvek > |
 |
Jiná podnož než myrobalán, 17.2.2015 Buď Vám úplně neropzumím nebo Vám toho teče na spirále nějak moc. My všichni - nebo skoro všichni - říkáme mirabelky jen mirabelkám. Ty ale nerostou na mezi za vsí.
Plané trnky se používají. Třeba na trnkové víno. Jestli je chcete... celý příspěvek > |
 |
Opravný řez renklódy, 17.2.2015 měl jsem za to, že když se změní tvar, chuť, barva ovoce, tak už to není geneticky identické
Ovoce z jižní strany stromu je vždy sladší, vybarvenější, aomatičtější než ze severní. Stejně tak v zahuštěné koruně jsou plody menší než ve světlé. A... celý příspěvek > |
 |
Odolná švestka Chrudimská - bývalá Vaňkova, 15.2.2015 Vaňkova (Chrudimská) je hodně stará odrůda, jenom znovu objevena. Zraje o dost dřív než Vlaška. Kromě toho, že šarce příliš neodolává, mi vadí zvláštní projevy choroby - asi monilie - na dřevě. Tvoří zvláštní nádorové stluštění s prasklou kůrou. |
 |
Fortune, 5.2.2015 Patří k těm lepším asijským slívám. Ale já z ní až tak nadšený nejsem. Chuťový rozdíl mezi Fortunou, Kometou, Otmarem, Obilnou, Desertnou, Zurnou a dalšími není velký. Skoré švestky - např. Katinka mi chutnají víc. |
 |
|
 |
Čerešne, 3.2.2015 A není to jedno, odkud pocházejí obrázky? |
 |
Staré německé odrůdy, 28.1.2015 Musíte rozlišit sladkost, kterou odhadnete ochutnáním a množství cukru změřené moštoměrem či refraktometrem. Hodnoty jsou překvapující. Sladká jablka jako Matčino, Grávštýn či Desert mají méně cukrů než na chuť kyselé kožeňáky a Boskoopské. Člověk... celý příspěvek > |
 |
Berlepschova reneta, 28.1.2015 V Německu je tuším stále registrovaná. Jako červená mutace Roter Berlepsch. |
 |
Bažantí odrůdy, 22.1.2015 Když jsem začínal ovocnařit v polovině 70. let, byl Spartan spolu se Šampionem dost čerstvou novinkou, podobně Idared. Bláhovka byla na vzestupu, zato Ontario oproti tomu už dlouho známé - rostly tu poměrně staré stromy. Rozšířena byla ještě i... celý příspěvek > |
 |
Založení otevřeného sadu v náročných podmínkách, 18.1.2015 Popsaný postup Vám rozhodně neradím. Mám s ním dost bohaté zkušenosti. Pokud naroubujete na myrobalám ve výšce korunky nějakou jinou slivoň, myrobalán bude silně podrůstat z kmínku a nebudete stíhat plané výhony z podnože odřezávat. Pouze mimořádně... celý příspěvek > |
 |