|
Jak si stojí rané švestky?, 1.8.2015  Já zůstávám u své oblíbené ČAČANSKÉ RANÉ. Sice poměrně rychle přezrává a moučnatí, ovšem plody jsou větší velikosti a v optimální zralosti jsou na ranou odrůdu velmi chutné.
|
 |
Caldesi 2000, 1.8.2015  Musím se smát těm záměnám. Mám ale dojem, že jsem s nimi bezpečně v čele peletonu.Nebýt té nešťastné Zoji Semily, tak by to bylo ještě v normě. Ze Super Queenu "ždímám" už nějaké plody, i když stromek není moc velký. Proto jsou možná... celý příspěvek > |
 |
|
 |
A co vaše višně?, 6.7.2015 U stromku Ujfehertójské hroznové višně (Ujfehértoi fürtös), který jsem kdysi měl, jsem ocenil již druhým rokem po výsadbě trsy krásných a poměrně velkých plodů, které však byly na můj vkus více kyselé, než by se na přímý konzum slušelo a... celý příspěvek > |
 |
A co vaše višně?, 6.7.2015 Mám tady ovšem takový malý problém. Jaký? Samozřejmě záměny, záměny a zase záměny. Přehozené visačky Královny Hortenzie a Meteoru Korai se daly podle zbarvení a doby zrání plodů dobře odhalit, ale s Érdi Bötermö jsem si objednal i Újfehertói fürtös a... celý příspěvek > |
 |
Springtime, 6.7.2015  Protože plody Springtime vybarvují, mohlo by to naznačovat, že se jedná o pravý Springtime. Na super ranost odrůdy Primissima Delbard mít nebude, tak to snad alespoň nahradí kvalitou. Vybarvují i jiné rané broskvoně.
|
 |
Leskora, 6.7.2015  Už jsem kdysi psal, že mě Leskora někdy zlobí s fádností některých plodů, ale při předvedení standartní chuti je to chuťově výborná, velmi aromatická meruňka. Z Radkou jistě nejchutnější meruňka začátku 7.měsíce. Chuťový rozdíl je patrný i ve... celý příspěvek > |
 |
Nejaromatictejsi odruda, 6.7.2015  Pravda je, že v letošním roce je část plodů na jednom stromě u jedné odrůdy vybarvená a část je stále zelená. Je tomu tak i u Leskory, kde jsou některé plody těsně před dozráním a některé jsou prozatím jen světle oranžové. U Goldrichu některé... celý příspěvek > |
 |
Nejaromatictejsi odruda, 3.7.2015 Pinkcot před Leskorou dozrávat asi nebude. |
 |
Veecot (*Vineland, Ontário), 3.7.2015 Kolik lidí, tolik názorů. Já se o pravdě chci přesvědčit sám u svých vlastních plodů. Veecot se vždycky brala za typicky konzervárenskou odrůdu se sušší dužninou. Až v Pomologickém atlasu peckovin II se píše něco v tom smyslu, jak to napsal host... celý příspěvek > |
 |
A co vaše višně?, 2.7.2015 Asi to zní divně, ale já jsem si prozatím letos více než na třešních pochutnal na višni z názvem ÉRDI BÖTERMÖ. A když si po konzumaci (nepřekonané) Kordie chodím spravit chuť právě Erdi, tak to už je se mnou napováženou. |
 |
|
 |
Fleky na meruňkách, 2.7.2015 Suchá skvrnitost Vám plody určitě "nesežere", jen budou mít vadu na kráse. Otázka je, jestli třeba ten můj pozdní postřik proti suché skvrnitosti něčemu zabránil, nebo by situace byla nyní stejná i bez postřiku. Tím Championem budeme muset stříkat... celý příspěvek > |
 |
První broskvoně dozrávají, 2.7.2015 Taky mám nový Harbinger, ale zatím prvním rokem a bez plodů. Včera jsem koupil krásně vybarvené a velké plody odrůdy Spring Lady dovezené z "Espaňolu". Byly už na pohmat trochu měkčí, tak jsem čekal, že budou již konzumně ideální. Z chuti jsem byl... celý příspěvek > |
 |
Sylred, 2.7.2015 Takže Sylred je ranější než Leskora? Tak to jsem nevěděl. Tu Leskoru budeme mít zralou asi tak ve stejnou dobu. |
 |
Meruňka Tsunami, 2.7.2015 Tak Vám blahopřeju, Martine. Škoda, že mě s tím Tsunami podvedli, jinak bych už mohl porovnávat. Těžko považovat za Tsunami falešnou Rubistu. Tvarem snad ano, ale neměla žádný podíl červené barvy na slupce. Na těch reklamních fotkách z Ostrohu tam... celý příspěvek > |
 |
Veecot (*Vineland, Ontário), 2.7.2015 Snad se taky konečně dočkám nějakých těch Veecotů. Meruňky začaly v letošním roce s propadem dříve, ale byl slabý. U švestek byl mnohem silnější. Uvidíme, jaká bude pravda o chuti Veecotů. Ve starší literatuře nebyla moc chválena a v té novější už... celý příspěvek > |
 |