 |
Kotvičnik, 14.10.2015  Pokuste se srovnat podmínky v těch aspektech, kde to je možné. Kotvičník na snímku jsem vyfotil v severním Bulharsku (20.9.2015), kde roste i tam, kde je naprosto nežádoucí. Místní bylinkářky mu říkají "Bábiny zuby" - asi pro tvar... celý příspěvek > |
 |
Jablečný burčák, 12.10.2015 Ano, je to dobrota. A ta vůně a barva! Zrovna teď taky popíjím. Ani ten název (jablečný burčák) mi nevadí. Nedávno jsem musel (v zahraničí) vyvětlovat, co to vlastně je ten "burčák". Přeložil jsem to naopak jako "grejpsajdr" (hroznový cider). To... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Kotvičnik, 11.10.2015 Vyvinutý kotvičník na vzduchu sesychá zhruba v poměru 1:4. Vybral jsem v srpnu za suchého počasí silný "reprezentativní výhon" s květy, plody a listy (bez kořene). Po 10 dnech už hmotnost neklesala a i po jednom měsíci v uzavřené místnosti... celý příspěvek > |
 |
Destilat z duly (kdoule), 30.9.2015  Trochu mě mrzí, že u tak chutného ovoce myslíme stále jen na tu pálenku nebo v lepším případě na kompot nebo marmeládu. Mně osobně dula chutná tak, jak je (samozřejmě oloupaná a nakrájená). Má skoro jablkovou základní chuť s mírně natrpklou koncovkou... celý příspěvek > |
 |
Rez hrušňová - náhrada za Baycor, 26.9.2015 Tak jste mě přesvědčili. Asi je to tedy jen vícekrát opakovaná pověst. Bylo to sice v březnu 2014, ale jalovce se v okolí vyskytují taky. |
 |
Rez hrušňová - náhrada za Baycor, 26.9.2015 Před asi dvěma lety pálil soused (520 m.n.m.) thuje. Když jsem se ho ptal, proč to dělá, sdělil mi, že jsou plné "oranžových útvarů" stejné barvy jako rez hrušňová. Že prý to není jediný případ v okolí. Při své krátkozrakosti jsem však na vlastní oči... celý příspěvek > |
 |
Rez hrušňová - náhrada za Baycor, 25.9.2015 Thuje taky, bez ohledu na to, co se píše v knihách. Vaše zkušenost mi potvrzuje i dva případy z mého okolí. Thuje byly velmi blízko.
|
 |
Meruňky z pecek, 21.9.2015 Meruňkový semenáč je pro jílovitou půdu naprosto nevhodný. Veverky proto omluvte. Vhodnější budou tyto semenáče: zelená renklóda, švestky, myrobalány apod. nebo některé (zdravé) vegetativně množené slivoňové podnože. I v tomto případě... celý příspěvek > |
 |
Očkování, 14.9.2015 Nevím jestli to je pouze moje volba, ale já používám skoro výhradně chip budding a pokud to je možné, tak aspoň 25 cm nad zemí. Očko mám odhalené a zbytek štítku je ovázaný. Očkuji za dobrého počasí ve kterémkoliv měsíci v roce a v různých... celý příspěvek > |
 |
"Lisování" révy bez lisu, 2.9.2015 V některých zemích se hrozny šlapou v sudu obdobně jako zelí. Z bobulí vyteče skoro všechno i bez lisu. Zamozřejmě, citlivé povahy používají bílé holínky. |
 |
|
 |
Jak na starý sad plný náletů, 30.8.2015  Já jsem podobný problém řešil před několika dny. Normálně bych to vysekal u země křoviňákem nebo bych si na to silný křoviňák se silným chlapem sjednal (mě osobně po 100 m2 silně zahlušeného terénu už bolí v zádech). Jenže jsem dostal nabídku od... celý příspěvek > |
 |
Réva ze semínka - pecičky, 30.8.2015  Mám na náhodném semenáčku modré středně velké bobule. Po ochutnání asi sazeničku vyhodím i s podobně vzniklým rybízem. Moc jim nevěřím.
Ještě mám dotaz na znalce cen. Sousedka mi nabízí dost dobré hrozny vhodné na jídlo, mošt, víno i... celý příspěvek > |
 |
Co je to za rostlinu?, 28.8.2015  Já teď pobývám na Balkáně (sklízíme ořechy) a skočce jsou tu různé. I ty se zelenými listy. Jsou vysoké i víc než 4 metry takže se to těžko srovnává s neduživou rostlinkou. Můj hlavní problém ve srovnávání těchto rostlin je, že opravdový... celý příspěvek > |
 |
Zvláštní rostlina, 16.8.2015  Díky, je to ono. Možná si tedy kousek nechám.
|
 |
Co je to za rostlinu?, 16.8.2015  Ricinus (skočec) to určitě není, ikdyž listy jsou podobné. Červená barva u některých odrůd chybí, takže to není hlavní znak. K vytvoření květů a plodů je u ricinu potřeba dost tepla a světla, což se nemusí v květináči podařit. Stonek je jiný.... celý příspěvek > |
 |