|
Nové zimní rezistentní jablko Admirál, 12.10.2015 Ve vápencovém krasovém prostředí by neměl hrozit deficit Ca, jak doufám. I když vlastně nevím, zda se zde nachází Ca ve formě přijatelné pro stromy. Na dvou plodech byly černé skvrny na slupce, ale dužina pod nimi byla v pořádku. |
 |
Jablečný burčák, 12.10.2015  Pro velký úspěch s prvním jablečným burčákem jsem musel kvasit znovu, tentokrát mošt z převážně Sudetské renety. Ta slakokyselá ostrost zdůrazněná bublinkami kysličníku uhličitého je nezapomenutelná .
|
 |
|
 |
Nové zimní rezistentní jablko Admirál, 12.10.2015  Admirál na M9 s občasnou zálivkou z první sklizně. |
 |
Merkur, 12.10.2015 Ochutnal jsem červivý, předčasně uzrálý plod Merkuru. Mám tušení, že tato odrůda se stane mojí novou "srdeční záležitostí".
|
 |
Angold, 12.10.2015  Co nezlikvidovali ptáci v srpnu, docela mile překvapilo.
|
 |
Bohemia nepřekonaná, 11.10.2015  Také patřím k vyznavačům Rubínu a jeho barevných mutací. Avšak název tohoto příspěvku beru pouze poeticky a hlavně časově omezené od října do Vánoc. Potom nastupuje jiná "odrůdová liga".
|
 |
Sirius, 5.10.2015 Koupil jsem Sirius před rokem na M 26 a letos měl pár drobnějších a jaksi deformovaných plodů. Říkal jsem si že z první úrody nelze dělat závěry. Jenže v minulou sobotu jsem na výstavě Hortikomplex v Olomouci viděl podobně zdeformované menší plody... celý příspěvek > |
 |
Vysočina, 1.10.2015 Ovocná školka Vanovice.
|
 |
Jablečný burčák, 26.9.2015 Popíjím právě teď svůj letošní jablečný burčák a říkám si že s jablky a hruškami je na světě dobře i bez vína . |
 |
Merkur, 26.9.2015 Mě by se někdy v lednu chuť meruněk docela zamlouvala Charakteristika odrůdy dle ÚEB : Odrůda vhodná spíše do středních a vyšších poloh, s jasně červenými plody, příjemnou, sladkou, oranžově žlutou dužninou, lepší skladovatelnost než u Gala, během... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Merkur, 26.9.2015  Mnoho zkušeností s Merkurem nemám. Stromek s visačkou Fytos na podnoži MM111 jsem obdržel loni, v březnu 2014 ze zásilkového obchodu Jukka. Počasí tehdy umožňovalo výsadbu, takže šel hned na trvalé stanoviště. Letos zjara bohatě zakvetl, ponechal... celý příspěvek > |
 |
Švestky z pecky - juvenilní růst, 23.9.2015 Mám polokmen švestky vypěstovaný z pecky, takže mohu odpovědět na první otázku. Do plodnosti se stromek dostal v patnáctém roce. Fintu jak uspíšit plodnost neznám..
|
 |
Rubin, 20.9.2015  Moje velké poděkování " In memoriam" lidovému ovocnáři Otto Loudovi ze Střížovic za jeho Rubín.
|
 |
Nadejny nahodny semenac - postup, 18.9.2015  Letní Granny dozrála. Plody vydávají příjemnou renetovitou vůni, dužnina je chutná, sladká a šťavnatá. Pro srovnání jsem se hned poté zakousl do spadeného červivého Rubínu a musím říct, že na chuť Rubína nemá. Letní odrůdy zkrátka svojí chutí... celý příspěvek > |
 |
Melounoviště 2015, 12.9.2015  Podle mého názoru je potřeba ponechat plod na rostlině co nejdéle to půjde, než listy sežehne ranní mrazík. Potom urthnout a nechat dozrát pár dnů až týdnů doma, při pokojové teplotě. Tak se to chystám udělat sám, protože mi mezi paprikami vzešla... celý příspěvek > |
 |