|
Melrose, 30.1.2021  Tak jsem letos poprvé ochutnal to nevzhledné a všemi chorobami a poruchami trpící odrůdu jak byla loni prezentována v měsíčníku.Výborná chuť.Dužnina letos trochu měkčí a řidší což přikládám neustálým dešťům a tím i větším rozměrům plodů.Naštěstí chuť... celý příspěvek > |
 |
Jak ostříhat sloupovitou jabloň?, 30.1.2021 Pane tazateli, nemáte to lehké.Reakce pana bred_ik na moje řešení se spíše zajímá o moji osobu a není to poprvé.Nezaznamenal jsem od něj ani náznak řešení Vašeho problému jak vyřešit neplodnost sloupovky.Poslední reakce je toho důkazem.Stále... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Jak ostříhat sloupovitou jabloň?, 29.1.2021  Nazdar sadaři.Sloupovitou jabloň nepěstuju ale z obrázku se dá hodně vyčíst.Při zapěstování jste zřejmě nepoužíval řez.Na terminálu je spousta spících pupenů a málo plodných trnů.Zcela chybí plodonosné větvičky..Na probuzení spících pupenů je nutné... celý příspěvek > |
 |
Pomůcka pří výběru jádrovin, 26.1.2021  Zdarec ovocnáři.Pomalu se blíží jaro a v této době si ovocnáři ujasňují jakou odrůdu ještě vysadit či sehnat rouby kterými by obohatili svoji odrůdovou skladbu. V příloze přidávám úsečkovou tabulku ze stránek Ovocnářské unie.Nádherně přehledný a... celý příspěvek > |
 |
Jakou barvu preferujete u plodů u nových a starých odrůd?, 24.1.2021  Ideální je když je plod jablka krásný jak tvarově tak zbarvením a ještě k tomu velmi chutný.Osobně se mě velice líbí žíhaná jablka jasných barev a protáhlých tvarů (Mollies Delicious, Elstar).Pokud jde o jednobarevné pak je to červeň a preferuji u... celý příspěvek > |
 |
Top 4 odrůd, 24.1.2021  Dotaz je v sekci hrušně.Já mám zatím zrovinka 4 plodící odrůdy.Samozřejmě jsou nejlepší.Plodí Williamsova červená - letní, Charneuská - podzimní, Lucaska - zimní a Jeanne d' Arc. Všechny jsou skvělé ale vyzvihl bych Jeanne d' Arc.Málo pěstovaná zato... celý příspěvek > |
 |
Má tu někdo letité zkušenosti s Granny Smith?, 24.1.2021  Hodně jsem si kdysi od ni sliboval.Postavil jsem ji poloskleníček - foto 1(zastávka),narouboval na podnože a vysadil.Po dvou prvotních sklizní- foto 2a3, jsem výsadbu začal rušit.Ač jablka dozrála, měla slušnou velikost, chuť mě naprosto... celý příspěvek > |
 |
Kanzi, 20.1.2021  Včera jsem přivezl ze zahrady jablka a vzal jsem krom odrůdy Kanzi také první plod nového klonu této odrůdy.Dnes provedeno degustační porovnání spolu s manželkou.Oba jsme koštovali základní a nový klon.Naše hodnocení dopadlo prakticky stejně.Kupodivu... celý příspěvek > |
 |
Pomůcka pří výběru jádrovin, 18.1.2021  Nazdar ovocnáři.Dle vyjádření zainteresovaných osob se vyvážené informovanosti nedočkáme.Zbývá internet, kde se dají najít velmi důležité informace o odrůdách.Zvláště toto zimní období je jak stvořené pro hledání informací a získaného přehledu o... celý příspěvek > |
 |
Honeycrisp, 18.1.2021 Jelikož má Honeycrisp již nemálo pěstitelů prohnal jsem tuto odrůdu znovu internetem abych zjistil více informací.V podstatě se potvrdilo, co se zde uvádí.Velmi kvalitní konzistence s šumivou šťavnatostí a vynikající chuti.V našich podmínkách se bude... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Fuji - červené mutace, 14.1.2021  Nazdar ovocnáři.Už asi měsíc nosím vzorky na ochutnání odrůdy Fuji Raku Raku.Je to špica.I když loni nebylo ideální počasi, kvalitu má opět skvělou i když jsem musel prodloužit dobu sklizně.Není to problém, na stromě prošla několikrát nočními mrazíky... celý příspěvek > |
 |
Pomůcka pří výběru jádrovin, 13.1.2021 V dvouleté pomologické prezentaci měsíčníku 2019÷2020 vyšel poměr prezentováných šlechtění takto: Střížovice - 13 odrůd, Zahraniční - 7 (žádná novinka), p.Louda - 2, p.Kumšta - 1, Holovousy - 1. Jasná preference Střížovic.Ne že by si to některé... celý příspěvek > |
 |
Pomůcka pří výběru jádrovin, 11.1.2021 Pane PepaS respektuji Váš názor.Nevím jak dlouho ovocnaříte ale přeji Vám aby tato víra vydržela.Mohl bych polemizovat ale to není účelem této diskuze pokud někdo neomaleňe nenapadá prkotinami odbornost publikace Ing Dvořáka.Ano, my protřelí si... celý příspěvek > |
 |
Pomůcka pří výběru jádrovin, 10.1.2021 Pane M.V.,srovnávat informovanost dnes a před 45 lety je mírně řečeno neobjektivní i když moderní.Za tu dobu vznikly nové informační kanály, které tehdy neexistovaly.Ještě že internet dává informace jinak by jsme se dnes o nových odrůdách... celý příspěvek > |
 |
Charneuská (Fondante de Charneu), 10.1.2021 Pane Peter, bez obav si ji pořiďte.Charneuska je velmi plastická odrůda.Moje zahrada je severně orientovaná a otevřená severozápadním větrům.V pohodě dozrává.Vzhledem k podobné poloze ještě uvedu sklizeň kterou provádím 1/2 září.Za 3÷4 týdny ve... celý příspěvek > |
 |