|
Sadbové brambory 2015, 11.3.2015 Moniku určitě, pěstuju už asi pět let, už mi dva týdny klíčí. Nakoupila jsem pět kg na podzim, rozdávám přátelům po deseti dvaceti kusech na záhonek. Pro nejranější sklizeň to stačí. Též je dobrá Suzan, podobná Monice. J. |
 |
Trošku do mlýna k rajčátkům. Co budu sadit, 10.3.2015 Tomatoberry a Děvočka jsou u mne na parapetu nejméně vzrůstné. Některé z těchto rostlin nebudu vůbec řízkovat, protože by mi nenarostly sazenice vhodné do skleníku. Na druhé straně, co do vzrůstu je Kosmonaut Volkov. J. |
 |
|
 |
Množení sazenic rajčat řízkováním 2014, 8.3.2015 V této fázi růstu je zálistek ještě moc malý na zasazení. Musela bych několik dní počkat, až povyroste. Na parapetu by mi vznikala džungle. Mezitím zálistek pustí kořeny z původního stonku a teprve potom pokračuje v růstu, to se už děje na okně v... celý příspěvek > |
 |
Rajčata pro sezónu 2015, 8.3.2015 Loni jsem Strilo nepěstovala, pěstovala jsem jednu rostlinu ve skleníku v roce 2013. Se Strilem jsem byla spokojená. Plody jsou menší než u Bejbina, velikosti přibližně třešně, poměrně pevné, nemají sklon k přezrávání a měknutí jako třeba Stupické,... celý příspěvek > |
 |
Množení sazenic rajčat řízkováním 2014, 7.3.2015  Dnes jsem pokračovala v řízkování Kosmonauta Volkova, kterému byl uříznut vegetační vrchol před týdnem. K dnešnímu dni mám z každého semínka Kosmonauta 4 rostliny. Postupně pokračuji v řízkování i u ostatních odrůd, dle toho jak dorůstají. ... celý příspěvek > |
 |
Rajčata pro sezónu 2015, 2.3.2015 Ten problém je ten, že zvláště u přehnojení rajčat dusíkem a draslíkem, tato nemohou vápník přijímat kořeny. Takže nepomůže do půdy ani dusíkaté vápno ani skořápky z vajec. Je potřeba použít rozpustnou sloučeninu Ca v postřiku na list. Používá se... celý příspěvek > |
 |
Rajčata pro sezónu 2015, 2.3.2015 U rajčete Finik krasnyj je na obale uvedeno polodeterminantní. Pěstovala jsem u tyčky na dva výhony, dorostlo mi asi do 1,7 m. Ve skleníku jsem pěstovala ve formě stěny na zdi, část výhonů jsem vyštipovala. Tato odrůda se příliš neodlišuje od... celý příspěvek > |
 |
Rajčata pro sezónu 2015, 1.3.2015 Jsem daleko od dávání univerzálních rad. Vyjádřila jsem jen svůj názor a zkušenost. J. |
 |
Množení sazenic rajčat řízkováním 2014, 1.3.2015 Původní rostliny mají nyní čtyři listy, po odstranění vegetačního vrcholu začnou vyhánět zálistky za každým listem, takže 1 + 4 = 5. Původní rostliny jsem měla dvě, takže 2 x 5 = 10 sazenic. Někdy vyraší zálistek i z úžlabí děložních lístků. Takže... celý příspěvek > |
 |
Rajčata pro sezónu 2015, 1.3.2015 Lignohumátem nelze nahradit výluh z popela užitý k aplikaci na list v prevenci apikální nekrozy. Při boji s apikální nekrozou potřebuji listem dobře vstřebatelný vápník. Nezastírám, že nejlepší je roztok chloridu vápenatého v příslušní koncentraci... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Rajčata pro sezónu 2015, 1.3.2015 Souhlasím s panem Zdenci. Zatím o nic nejde, rostlinky stočte do spirálky či do tvaru J a zasaďte po jednom do kelímku. Dejte na větší stětlo a do menší teploty. Vytahování rostlin je vždy záležitost poměru světla a teploty. Místo přisvětlování je... celý příspěvek > |
 |
Množení sazenic rajčat řízkováním 2014, 28.2.2015  Přikládám další fotodokumentaci letošního řízkování. Rajčata jsem vysela 6.1. 2015. K dnešnímu dni dorostl do velikosti vhodné k řízkování jen Kosmonaut Volkov. Nejbídněji roste Děvočka a od té potřebuji nejvíce sazenic. Pěstování sazenic letos... celý příspěvek > |
 |
Rajčata pro sezónu 2015, 28.2.2015 Ve skleníku, kde se pěstují rajčata, je nutno udržovat nižší vzdušnou vlhkost s ohledem na postižení plísní bramborovou. Sprchu bych k zalévání nepoužívala. Zalévání podmokem je ideální řešení.
S popelem ze dřeva mám výborné zkušenosti, trochu... celý příspěvek > |
 |
Pohlubte se, co jste dnes stihli na své zahradě, 24.2.2015 Ferramol znám, používám k hubení slimáků venku. Vanish jsem použila i k signalizaci výskytu slimáků. Po požití ferramolu zalezou zdechnout pod povrch země, takže nevidím, zda nějací vůbec byli. Jiřina |
 |
Pohlubte se, co jste dnes stihli na své zahradě, 23.2.2015 To jsem si též myslela, že na Vanish je brzy a zvláště, když chemii moc nemusím. V pátek jsem vysadila 16 ks salátu a 10 ks kedluben, v sobotu jsem rozhodila Vanish a včera jsem nevěřila svým očím, čtyři slimáci byli vyslintáni poblíž salátu, šlo o... celý příspěvek > |
 |