|
Salisburyho, 26.9.2015 Tak aspoň že se ozval Petr z pardubic, jakkoliv jeho odpověď mě plně neuspokojila..
Rozdíl je patrný na první pohled i jen v příapdě stromu. Boscova má zřetelně větší listy. Skladovatelnost je opravdu kratší, jakkoliv pokud by se Salisburka lehce... celý příspěvek > |
 |
Kde koupit polokmeny či vysokokmeny, 26.9.2015 Krásné vysokomneny starých odrůd prodává Standa Boček z Boskovicka.Bývá ho ale těžší kontaktovat...
Ing. Fidla |
 |
|
 |
Hrušeň Dicolor, 26.9.2015 Konference je už poměrně stará odrůda, rok původu tuším 1890 Anglie. Ovšem dnes je to asi nejvíc vysazovaná odrůda na zahrádkách, nebo aspon v polsedních 30 letech byla. Na Hlučínsku chybí v málokteré zahrádce, většinou zákrsek, nebo... celý příspěvek > |
 |
Hrušeň Dicolor, 25.9.2015 Dicolor je asi chuťově nejzdařilejší kříženec z dílny pana Boumy. Má asi jedinou nectnost a to vyšší vnímavost na spálu, kterou podědil po jednom ze svých rodičů červené Holenické. Asi je to chyba, ale celkově nemám chuť a ani potřebu nové... celý příspěvek > |
 |
Salisburyho, 25.9.2015 Žádná reakce? Nechce se mi věřit, že by s touto kultovní hruškou neměli zkušenosti ani pánové Miloš Vysloužil a Petr z Pardubic. Mimochodem Říhä píše, že největší obliby doznala právě v Polabí. Salisburyho byla brána jako náhrada choulostivější... celý příspěvek > |
 |
Stará jabloň - omlazení - radikální řez - roubování?, 25.9.2015 Je pravdou že strom má takovou korunu, která moc nedovoluje efektivní zmlazení (efektní ano- dva řezy motorovkou). Problém samozřejmě je, že tam chybí spodní větve, takové stromy má smysl ošetrovat en v případě že majitel má k němu nějaký bližší... celý příspěvek > |
 |
Stará jabloň - omlazení - radikální řez - roubování?, 23.9.2015 Inu korunu snížit do jisté míry lze, aniž by to mělo negativní vliv na zdraví stromu. Staří stromu není takové, aby ta reakce nebyla kvalitní. Postupně si pak vypěstujete kvalitnější korunu o něco níž. Kde řezat? No nedělal bych větší rány než 5 cm v... celý příspěvek > |
 |
Salisburyho, 23.9.2015 Kultovní, dnes zapomenutá odrůda. Tady na Opavsku se dá stále najít ve starých zahradách, jen vám nikdo neřekne její jméno.Už asi dva týdny si vychtnávám dennodenně její jedinečnou chuť. Neuvěřitelně kořenitá hruška, chutvě by se snad dala přirovnat... celý příspěvek > |
 |
Ovocné aleje a tradiční odrůdy, 22.9.2015 Tak téma se stále ještě nevyčerpalo:) Pastornice je samozřejmě krásná hruška, velikostně velice vyrovnaná. Stromy pomalu stárnou a přinášejí stále výstavní plody. Je to jedna z nejúrodnějších odrůd, myslím si že to je zajímavá alaternativa pro lidi,... celý příspěvek > |
 |
Charneuská (Fondante de Charneu), 22.9.2015 To já zase mám radši větší kusy, v případě špinek rozkrojené napůl i s jádřincem, který ale u této odrůdy je velice nevýrazný s minimem vyvinutých semen. S vhodností Charneuské na sušení samozřejmě souhlasím, řadím ji na stejný level jako... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Charneuská (Fondante de Charneu), 21.9.2015 Já bych ještě dal do placu Špinku. Sušená je jedinečná. Vynikající je samozřejmě i na přímý konzum. Pokud je otrháme ze stromu ve Stadiu, kdy začínají měknout budeme monžá překvapeni jak dlouho vydrží ve špičkové kvalitě. I několik týdnů.. Chut je... celý příspěvek > |
 |
Charneuská (Fondante de Charneu), 21.9.2015 No Odrůda Charneuská je typická tím, že má výraznou autoregulaci násady a přináší vždy pěkně vyvinuté plody. Jina na fotce potěšily krásné zelené listy, nez stopy rzi. Mám pocit, že tato odrůda odolová rzi lehce více než je běžné, ale netroufám si to... celý příspěvek > |
 |
Ovocné aleje a tradiční odrůdy, 21.9.2015 Ale jakápak Křivice, Pastornice jako vyšitá, to je podle mě bez diskusí. Svědčí proto i to, že se jedná o alejové výsadby, tam se Křivice nesadila, jakkoliv tvarem koruny by byla ideální. Ale plody vypadají až příliš lákavě. Naopak Pastornice se... celý příspěvek > |
 |
Určení staré odrůdy, 21.9.2015 Souhlasím s Milošem Vysloužilem až na ten přívlastek. Podle mě se jedná o normální Grávštýn a není důvod si myslet, že to je jeho červená mutace, ta je totiž červená a nikoliv žíhaná a to až tak, že připomíná velký Gdaňský hranáč a kterém... celý příspěvek > |
 |
Ovocné aleje a tradiční odrůdy, 16.9.2015 No že by nebyl o vocee zájem to si úplně nemyslím. U nás je dožívající alej Wangenheimových a Domácích, spíše jen torza a kolem nic myrobalán. Divili byste se kolik tyto stromy přitáhnou v době zrání lidí. Desítky bytostí šplhají v korunách stromů a... celý příspěvek > |
 |