|
Rucni nuzky Bahco, 16.11.2015 Ocilka se v principu neblíží naklepávání kosy.
Ale přesvědčil jste mne, že vidiový ostřič nebudu používat. Potřebuji mít nářadí ostré a nikoliv odstrouhané do odpadu. |
 |
Aky je to druh orecha, 16.11.2015 Tak jsem nakonec polovinu odebraných roubů z tohoto "noname" ořešáku poslal k Vaňkovi do Stakor. Pokud by měl někdo zájem, odebrat si přebytky roubovanců, dejte mi vědět do SZ a napíši Vám, pod jakým jménem si je objednat přímo u Vaňků. Roubovance... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Sázení a pěstování malin, 16.11.2015 Na běžná měřítka by byl porost malin příliš hustý, ale s přihlédnutím na odstupy jednotlivých ostrůvků si tyto vzájemně nestíní. Pokud by však to samé bylo s ostrůvky blíže u sebe, neškodilo by silněji prostříhávat (cca o 1/3 stávající... celý příspěvek > |
 |
Sázení a pěstování malin, 16.11.2015 Romane, maliny mají rády mírně kyselé prostředí, ale vy jste jim připravil v podstatě trvale mírně zásadité prostředí, protože z tvárnic se bude po několik let uvolňovat...
Možnosti eliminace trávy mezi malinami jste velmi omezil na ruční práci s... celý příspěvek > |
 |
Rucni nuzky Bahco, 16.11.2015 ... a používáte to jako ocilku nebo jako hoblík? |
 |
Rucni nuzky Bahco, 15.11.2015 Jj tak ten tvrdokovový nástroj "Levior 45048" bych zařadil mezi "ocilky". Jako speciální ocilka na nůžky to asi bude dobrý a i to použití po každých 3-4 hodinách práce nebude znamenat zbytečnou ztrátu materiálu na nůžkách. Bohužel, v jazyce výrobce... celý příspěvek > |
 |
Rucni nuzky Bahco, 15.11.2015 u krejčovských nůžek je úplně jiný úhel ostření...
Hladké ostří u "horní čepele" je stejně důležité jako jeho potahování teflonem u některých výrobců.
Při dodržení úhlu z výroby a správném ostření "jehla" ani otřep na břitu nevzniká. |
 |
Hnědnutí stroužků, 15.11.2015 Může to být i roztoč Vlnovník česnekový. Žír roztoče je doprovázen intenzivní vůní utřeného česneku (nepoškozený česnek můžete mít v obýváku a necítíte jej) a tím se to odlišuje od plísní a hnilob, kdy vůně je trochu nasládlá či zatuchlá.
Bez... celý příspěvek > |
 |
Rucni nuzky Bahco, 15.11.2015 Dle mého názoru má karbidový brousek příliš hrubé zrno a agresivní úběr. Nemohu trdit, že Váš způsob je špatně, neznám množství a kvalitu Vámi zpracovávaného materiálu, ale nepřijde mi to příliš šťastné, používat takovýto systém broušení. Osobně mám... celý příspěvek > |
 |
Rucni nuzky Bahco, 15.11.2015 Konečně zase k tématu. Prostě nůžky se rozeberou a hrana ostří se kolem bříška jemně vyhladí belgičákem.
|
 |
|
 |
Proč ten oleandr nekvetl?, 15.11.2015 Vemte si skripta toxikologie od profesora Patočky. Někde tam je, že glykosidy způsobující zástavu srdce se působením tepla rozkládají. Římští legionáři se tak nemohli otrávit masem opékaným na oleandrových prutech - to je podobný omyl jako obsah... celý příspěvek > |
 |
Proč ten oleandr nekvetl?, 14.11.2015 Jani, stříhání není rada mimo, ale není ostříhat jako prostříhat. Na jaře je dobré keř oleandru prosvětlit, ale zároveň by tam mělo zůstat dost výhonů dvou a tříletých.Z jejich vrcholových pupenů zpravidla vyrostou 3 výhony a ty na svém konci kvetou.... celý příspěvek > |
 |
Roubovani Durancie na Althanovu, 14.11.2015 takže :
1. Nemůžu použít roubování ze stromu na strom někdy v dubnu?
Ne, v dubnu už budou matečné stromy narašené...
2. Je nesmysl používat starší jak jednoleté výhony pro rouby?
Není to nesmysl, ale starší výhony nemají už aktivní... celý příspěvek > |
 |
Řez letošních vyrašených roubů, 14.11.2015 Do mrazničky proboha ne!
Není chybou odebírat rouby i těsně po přirozeném opadu listí. Dokonce to umožňuje je dát do vázičky s vodou při teplotě kolem +8°C aniž by narašily jako barborky, protože neproběhla fáze chladové dormance. Takže se k... celý příspěvek > |
 |
Přidávání sušeného ovoce do pálenek, 14.11.2015 A co takhle kompotované nebo kandované ovoce? |
 |