|
Oddeleni semen od necistot, 11.8.2014 pro čerstvý koriandr je voda použitelná (třídění plavením), ale ostatní různé semena potřebují různé strategie jako je vyfoukávání (plevy z obilí, nebo prach z maku) prosívání (malá semena×velké nečistoty či naopak velká semena × prachové nečistoty),... celý příspěvek > |
 |
Kvetení hortenzií, 11.8.2014 Pod listí dávám tu rašelinu jako akumulátor vláhy (a na jaře pak živin z přihozeného hnojiva). Ono někdy hortenzie nevymrznou, ale uschnou (zejména na propustných písčitých půdách ve větrné poloze). |
 |
|
 |
Nejefektivnějsi sklizeni brambor, 11.8.2014 Rychlejší je, sklízet až když je nať zcela suchá. No a plevel je kapitola sama pro sebe (nebo herbicid).
Nejrychlejší sklizeň je, když vám sadbu sežerou hlodavci . |
 |
Modrá skalice ano či ne?, 11.8.2014 síran měďnatý má výhodu v tom, že se neodvětrá jako chlór a nezreaguje jako ozón. Trochu se jej ztratí při srážení vloček a následně odkalením filtru, ale to doplní běžná kombinovaná tableta, takže vlastně je samostatně rozumné dávat modrou skalici... celý příspěvek > |
 |
Jak rozeznat Oulinskou, Ontario a Washington?, 11.8.2014 njn a já mám v poznámkách Washington zařazený mezi ZR, tedy měl by to být vyselektovaný klon Zelené renklódy. Selekce byla za účelem získání lepšího opylovače, než je ZR (s delší dobou kvetení pro delší časové pokrytí).
O Olinské a Ontariu... celý příspěvek > |
 |
Identifikace rostlinek, 11.8.2014 Jak myslíte, ale na můj vkus by 3-4 letá sazenice Juniperus squamata byla mnohem větší. Zakrslé cyprišky jsou jemněji členěné a mají menší růst než jalovce. Pokud je roční přírůstek do 4 cm a délka jehlic do 5 mm je to dle mého názoru cyprišek. Pokud... celý příspěvek > |
 |
Identifikace rostlinek, 11.8.2014 To není jalovec, ale cyprišek. Podle panašování několika větvišek jede o Chamaecyparis obtusa 'Nana Aurea'. Čím více sluníčka, tím více se udrží kompaktní. Dá se dobře tvarovat stříháním v bylinné části výhonů a s rozumným přístupem i prosvětlovat až... celý příspěvek > |
 |
Identifikace rostlinek, 11.8.2014 Toto není thuje, to je nějaký smrček. Zakrslý a kompaktní asi jako Picea glauca.
Ještě jsem si všimnul dvou malých červených kuliček. Pokud jsou to plody tak je to nějaká pyramidální forma zakrslého tisu (Taxus baccata). List jedovatý, pejka... celý příspěvek > |
 |
Identifikace rostlinek, 11.8.2014 Manželka ho taky zlikvidovala, nikoliv věak kvůli vzhledu, ale poté co se děti jedné její kamarádky přiotrávili "hráškem" (nezralými plody janovce).
Sice snese polostín, ale na plném sluníčku méně vyholuje a dá se hlouběji seřezávat. Doporučuje... celý příspěvek > |
 |
Kvetení hortenzií, 11.8.2014 No, ono proti vymrznutí stačí do keřových typů jako je Hydrangea arborescens napodzim do středu keře nasypat vrstvu baltské rašliny a přes to ještě vrstvu mulčovacího listí (opadané z ovocného sadu posbírané sekačkou nebo vysavačem s... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Skladování brambor, 8.8.2014 oprásky to jsou heské, lidská vynalézavost je bezbřehá, ale nejlépe se v našich zahrádkářských podmínkách zakládá krecht ve vyházeném pařníku.
1) pletivo proti hlodavcům pod "dnem" je tam stále i pro dobu používání jako pařník
2) jámu musíte... celý příspěvek > |
 |
Skladování brambor, 8.8.2014 porce brambor je cca 200 g při předpokladu konzumace dvou porcí jedním člověkem každý den je to pro dvoučlenou domácnost 2 kg denně, 14 kg týdně, 50 kg měsíc... Bez konzumace rýže a těstovin se dá těch x pytlů zvládnout, ale jinak je to 1/3 až... celý příspěvek > |
 |
Skladování brambor, 8.8.2014 mám výhodu, mám stodolu.
po vykopání jednotlivé odrůdy hlízy rozložím v jedné vrstvě na mlat, aby do druhého dne povrchově zcela oschly a do tří dnů z nich opadalo i případné nalepené bláto. Když potřebuji mlat na další odrůdu, tak brambory... celý příspěvek > |
 |
Asi tykev má to 40 kg. Ví někdo co to je?, 8.8.2014 standardně se používají papírové sáčky. Kdysi běžné sáčky z pergamenového papíru. Dobře se na ně píše popiska obyčejnou nebo inkoustovou tužkou a plod si je sám roztrhne. Zavazování se dělá roubovací pvc páskou nebo silikonovou gumičkou, ta se... celý příspěvek > |
 |
Skladování brambor, 8.8.2014 mám sklepů několik...
pak mám skříň v nevytápěné dílně vedle nevytápěné garáže a v té skříni skladuji vodou ředitelné barvy. Pokud teplota na spodní polici klesne termostat rozsvítí žárovku. Z loňska na letošek byla tak mírná zima, že žárovka se... celý příspěvek > |
 |