|
Odkôstkovač ovocia, 4.8.2013 V pálenici mi řekli, že mám broskvové pecky odstranit. Jsou velké a nejsou hladké a mohou tedy zacpat trasu nebo aspoň rošt. |
 |
Srstky - lámou se větvičky, 8.6.2013 Nedá se říct, že by to bylo Paxem. Těžká (vodnatá) nevyzrálá větvička se může při silném větru a dešti vylomit, ať je to angrešt, rybíz, růže nebo mladá broskvoň. U zapěstované a správně fixované korunky se to už nestane. Mechanickou prevencí může... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Získání semen rajčat, 1.6.2013 Divoká rajčata jsou docela jedlá, ale malá. Rostliny jsou velmi dekorativní a odpuzují komáry. Ve volné půdě vyrostou nad 1 metr i bez opory. Rostlina dokáže přezimovat i při mírných mrazech do -5. Na jaře vyrazí z kořenů. |
 |
Nůž žabka, 1.6.2013 Otvírací mám Fiskars a je dobrý. Přesto ho málo používám. Skoro všechno jde pohodlněji nůžkami. |
 |
Kveten 2013 - kadeřavost broskvoní, 1.6.2013 Mám pocit, že kadeřavost je u mě závislá hlavně na poloze stromku. V 210 m skoro nic (0,01% listů). V 480 m 1% listů a v 510 m 10% listů. Všechno ošetřeno stejným roztokem a stejným postřikovačem v prosinci a v březnu. Mimmo |
 |
Kde sehnat broskvoň Catharinu (NJC 83)?, 22.3.2013  Cathrin (Katarína) je vzhledově i chuťově mimořádně dobrá. V kompotech přímo skvělá. Dobře odolává i mrazu. Lepší broskve jsem měl jen Suncrest. Ty však všude nedozrají. |
 |
Vrúbľovanie a teplota, 22.3.2013 Uvedené peckoviny při štěpování nad nulou dopadnou dobře, ikdyž bude v noci -5st. Zabalení do fólie nebo překrytí sáčkem je vhodné. |
 |
Je na obrazku oresak nebo pajasan?, 23.2.2013  V zimě a za šera rozlišíte pajasan od ořešáku tím, že ho ulomíte. Ořešák není tak křehký a nejde tak lehce zlomit. Za světla jsou tady další dva rozlišovací znaky: kromě typické stopy po řapíku má pajasan taky mírně oranžovou "duši". V době vegetace... celý příspěvek > |
 |
Angrešt - řízkování, 10.2.2013 Nedoporučuji pěstování bez opory. Kmen korunku unese, ale při silné bouřce se vylomí v jakékoliv výšce. Natáhněte aspoň drát. |
 |
Trvanlivé jmenovky s odrůdami, 1.2.2013  Dosud jsem používal štítky z kelímků od hořčice obroušených podélně i příčně brusným papírem. Tužka na tomto materiálu se asi nikdy nesmaže. Štítky však po třech až čtyřech letech začínají praskat vlivem UV nebo mrazu. Na základě této diskuse jsem... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Pěstování mandarinek a banánů, 28.12.2012 Banánovník má rád samozřejmě i teplo i světlo a rozumnou vlhkost vzduchu. Navíc různé odrůdy jsou různě citlivé. Na jihu Evropy jsem viděl v zahradách i zimující banánovníky (raritně - je to jako pěstovat u nás tomel). Teplota tam... celý příspěvek > |
 |
Pěstování mandarinek a banánů, 27.12.2012 Mandarinky dva týdny nezalévejte. Až úplně vyschne zemina, mohou se velmi málo zalít. Potřebují v zimě co nejvíce světla a chladno 0-10 st. Pokud je necháte v tomto stavu v bytě, určitě uhynou. Banánovníku teplo v zimě nevadí. Ale více světla a méně... celý příspěvek > |
 |
Angrešt - řízkování, 7.12.2012 Řízkování dřevitými řízky je o něco méně úspěšné než bylinnými. Osobně bych však pro urychlení růstu volil k tvorbě keře naroubování na malou meruzalku nebo jostu nízko nad zemí. Vysadí se pak do důlku, který se po ujmutí a naříznutí úvazku... celý příspěvek > |
 |
Idaret, 4.11.2012 Pro mě je to taky základní odrůda na skladování (v 210 m). Stříkám jen proti obalečům. Chuťově je dobrý. Známí mě však varují před vysazením Idaredu na Vysočinu. Prý je to tam "jablko bez chuti". |
 |
Ako chrániť očkovance pred mrazmi?, 2.11.2012 Máte ty termoizolační trubky odzkoušené na broskvoních nebo mandloních? Já jsem je zkoušel jen u ořešáku (neúspěšně). |
 |