|
Nemocné slivoně, 12.5.2014 Staré slivoně přesně takto signalizují závěrečnou fázi svého života. Začnou jim postupně usychat spodní větve, na to bezprostředně navazuje odumření a trouchnivění příslušných sekcí kmene + napadení dřevokaznými houbami. Nakonec zůstane jen stromové... celý příspěvek > |
 |
Choroba viniča - pomoc, 7.5.2014 Nebo také sviluška (viz. pavučinky), ale je to v podstatě jedno, když nasadíte Sanmite. Pro p. kranyho: u vás bych to tipoval na nedosatek světla + opět roztoči, jako v předešlých případech. |
 |
|
 |
Jak se zbavit pařezu?, 6.5.2014 Pro úplnost a jako alternativu zmíním ještě jednu metodu, jak se zbavit nežádoucího pařezu. Postup je následující: Obrýt, či obkopat pařez kolem dokola do hloubky cca 20 -30 cm pod úroveň okolního terénu (vytvořit kolem pařezu příkop). Přesekat a... celý příspěvek > |
 |
Redukcia plodov na mladých stromov, 5.5.2014 S tím co napsal p. Polehla plně souhlasím, včasná probírka je velmi účelný úkon, který zásadně ovlivňuje kvalitu ovoce. Ovšem probírku malých plůdků si může dovolit ten, kdo snadno na své stromky dosáhne a jen s obtížemi ten, kdo při tom musí lézt po... celý příspěvek > |
 |
Zapraveni pisku do zeminy, 5.5.2014 A nyní od teorie k praxi: Loni na podzim mi zbyla asi dvě vrchovatá kolečka říčního písku, mírně znečištěného zeminou. Nevěděl jsem co s ním, tak jsem ho vysypal na starý kompost, který jsem měl v plánu letos na jaře rozvozit po zahradě. Vznikla na... celý příspěvek > |
 |
Pozdně zimní rezistentní odrůdy - hodnocení, 2.5.2014 Krom toho, že nemá 15 postřiků, také neležela půl roku ve skladu s řízenou atmosférou. |
 |
Co to je za chorobu na broskovoni?, 2.5.2014 Mně předloni podobným způsobem odešla tříletá broskvoň Harbinger. Na jaře lehce narašila (povystrčené lístky z pupenů), ale pak se rašení zastavilo. V těsné blízkosti dvě další broskvoně stejného ročníku, ale od jiného výrobce, pokračovaly zdárně v... celý příspěvek > |
 |
Co to je za chorobu na broskovoni?, 2.5.2014 Radikální setřih v dané situaci znamená, radikálně snížit počet oček na loňských výhonech. Já osobně bych to zredukoval tak na 10% současného stavu. Nejprve odřežte celé větve, které nejsou pro stavbu koruny extra důležité, a pak na těch zbylých... celý příspěvek > |
 |
Co to je za chorobu na broskovoni?, 2.5.2014 S tím radikálním sestřihem, který radí p. Galloway plně souhlasím + zálivka, ovšem s tím radikálním hnojením, tak jak si je představuje a popisuje pan tazatel, bych byl velmi, velmi opatrný. Ten stromek má totiž nějaký problém s kořeny. Jaký nevíme,... celý příspěvek > |
 |
Mladé stromky broskev a nektarinka, 28.4.2014 Důležité je, jak moc anebo naopak málo jste stromky při výsadbě ostřihali. To je zásadní hledisko pro schopnost stromku s poškozenými kořeny nastartovat rašení oček. Pokud stromek nechce začít rašit, je nutné radikálne snížit počet oček a snížit... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Náhlé zaschnutí vyrašených letorostů u letošní broskve, 23.4.2014 A co třeba taková monilióza? |
 |
Řez nové broskve, 23.4.2014 To máte do jisté míry pravdu pane Miloši, jenže musíme vzít v potaz, že stromek je čerstvě vysazen, tedy není ještě dostatečně zakořeněný a tudíž jeho síla růstu omezená. Proto určitě nebudou růst letorosty ze všech narašených pupenů, ale jen z... celý příspěvek > |
 |
Řez nové broskve, 23.4.2014 Inu, proč ne. Fantazii se meze nekladou. Ostatně, jak je tady zvykem, co člověk, to názor. Obvykle nikdo nemá úplnou pravdu, ale ani úplnou nepravdu. Akorát když se seběhne mnoho různých alternativ a protinázorů, vždy lituji tazatele, který se v tom... celý příspěvek > |
 |
Řez nové broskve, 23.4.2014 "Na nepatrně jiný směr oček velkou váhu v rozhodování neklaďte-za rok budete stříhat opět, a nevhodný směr korigovat".
Pokud se to týká rašících výhonů z oček umístěných na horní straně čtveřice ramen, tak s Vaším názorem velmi nesouhlasím.... celý příspěvek > |
 |
Klíněnka Jírovcová, 23.4.2014 Místo vlnité papírové lepenky použijte 10 mm silný a 100 mm široký pás molitanu a ten lehce oviňtě strečovou fólií. Strečová fólie pás přimáčkne ke kmenu. Případné prohlubně ve kmeni pod bandáží vyplňte kousky molitanu. Nic nepodleze - garantuji.... celý příspěvek > |
 |