|
Ostružiny - choroba?, 25.9.2014 Také (když to stihnu) odstraňuji odplozené výhony hned po sklizni a s nimi i neperspektivní mladé výhony (negativní výběr). Pokud je porost vzdušný, lépe odolává chorobám a letorosty jsou silnější (potažmo i plodnější). |
 |
Jakou benzínovou sekačku vybrat?, 25.9.2014 Pokud máte na mysli zahradu, která spíše připomíná ovocný sad, pak ano. V sadech se dává přednost nastýlacím mulčovačům, protože nastýlka retarduje růst trávy (a tím spotřebu vody, N a dalších živin). |
 |
|
 |
Skladování česneku, 24.9.2014 udělejte si pokus. Dejte celou cibuli či jeden neloupaný stroužek česneku do pytlíku po cukru. Horní okraj přehněte a zavřete kolíčkem na prádlo tak, aby tam uvnitř zůstala uzavřená velká vzduchová kapsa. Prostor je velký, ale nevětraný. Ať... celý příspěvek > |
 |
Skladování česneku, 24.9.2014 Důležité je, aby místo kde je česnek skladován bylo vzdušné a teplota byla víceméně stálá. V kuchyni by to mělo být co nejdále od sporáku a od dřezu, vázička na okně nebo otevřená krabice na podlaze pod linkou pak je dobrou polohou pro skladování,... celý příspěvek > |
 |
Co mi v půdě chybí, že mi toho tolik hnije?, 24.9.2014 Na kyselé deště byly nejcitlivější lišejníky a koukněte do sousedních vláken, co lidí znovuobjevení se neškových lišejníků v sadech (nebo na ořešáku) chce řešit jako chorobu. Bohužel, na kyselé deště byly citlivé i antagonistické nižší houby k... celý příspěvek > |
 |
Pravda o bramborách II, 24.9.2014 njn zjednodušeně je ten postup výše doporučením, jak omezit vznik akrylamidu v hranolkách. Jenže američtí výzkumníci objevili to, čemu se u nás už po desetiletí říká "Zámecké brambory" (myslím tím základní recept na přílohové, nikoliv křížence s... celý příspěvek > |
 |
Nebezpečné výrobky, 24.9.2014 občas je dobré kouknout, co se doveze do evropy, aby se pak ani nesmělo začít prodávat, nebo se po prodeji stahovalo z trhu.
Možná ale se najdou vykukové, co to budou prodávat jako "nepoužitý nevhodný dárek" po desítkách s tvrzením, mám právě... celý příspěvek > |
 |
Hořka řepa, 22.9.2014 já netvrdím, že zákon zachování hmoty neplatí, jen jsem uvedl, že nitrátový dusík se po uříznutí salátu přestane doplňovat a přemění se metabolickými procesy v salátu na jiné formy (převážně amidické).
|
 |
Hořka řepa, 22.9.2014 ... ve vaší oblasti pod Bahencem byl za MarieTerezie oblíbený osevní postup Brambory-Pohanka-Hrách-Brambory-Pohanka-Oves-Brambory-... |
 |
Hořka řepa, 22.9.2014 nešlo, já tenkrát hledal vlastnosti odrůd a náhodou narazil na tu studii, porovnávající vliv opakované výsadby odrůd na totožné stanoviště. Vyjímkou z toho obecného závěru byly odrůdy citlivé na fusariovou hnilobu - ty se po sobě sázet v těsném sledu... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Odrůdy kanadských borůvek, 22.9.2014 máte pravdu GT71 a termínem zrání je to ta ZT.
GT23 je cca o 2 týdny ranější než ZT. |
 |
Hořka řepa, 22.9.2014 dle nějaké studie provedené tuzemským bamborářským výzkumákem vyplývá, že brambory v druhém sledu po bramborách dávají o 10% vyšší výnos než brambory po nepříbuzné předplodině. Ale pak už je to jinak, při třetím sledu brambor po bramborách klesá... celý příspěvek > |
 |
Odrůdy kanadských borůvek, 22.9.2014 mám dojem, že u nás je Zuckertraube distribuována pod označením GT73, což se pak u nás plete s označením GOLDTRAUBE 23 (GT23). |
 |
Česnek - je to plíseň?, 22.9.2014 Pokud se k tomuto připojí nedostatek síry, pak u Vekanu bývá v letech s touto poruchou i méně ostrá chuť. Pokud se tak stalo, můžete nabídnout zákazníkovi slevu za sníženou "jakost chuti", nikoliv však slevu za "dolíčky".
|
 |
Česnek - je to plíseň?, 22.9.2014 Ne, není to plíseň či jiná "přenosná" choroba. Je to fyziologická porucha jako reakce na nevyvážené hnojení a vysoké pH. Nejčastěji takto reaguje Vekan (lidově modrý paličák). Pokud máte příliš vysoké pH, přihnojujte raději směsí síranu amonného a... celý příspěvek > |
 |