|
Jantar, 5.10.2013  Tak nějak podobně moje Jantary vypadají.
|
 |
Presenta, 5.10.2013 Příznaky na Joju nejsou pro šarku zcela typické. Chybějí kroužky na listech a vpadlé skvrny na plodech. Takže to asi PPV nebude. Ale řada plodů je defektníéch a monilie na nich řádí snad nejvíc ze všech odrůd. Takže žádné nadšení z Joja. |
 |
|
 |
Presenta, 5.10.2013 Začínám být skeptický, jestli Presenta letos vůbec dozraje. Gabrovská již dozrála, Čačanská rodna začíná nyní, Jojo má plody zralé, sladké, vedle toho nezralé a některé zakrslé deformované. Kdyby to nebylo Jojo, řekl bych - šarka. Presenta... celý příspěvek > |
 |
Slivoň Haganta, 28.9.2013 Přiznám, že serii Topů příliš neprožívám. Z německých švestek mám raději ty co napodobují ženská jména (Katinka, Hanita, Elena, Presenta, aj.) Topking i Topgigant patří nicméně k odrůdám, které u nás nepropadly a chuťově docela ujdou. Hagantu... celý příspěvek > |
 |
Určení odrůdy, 28.9.2013 Fotky p. z Vernířovic nejsou příliš zřetelné, ale Starking to není určitě. . Důležitým znakem Rubínů je stopka, ta není vidět vůbec. Sklovitostí mohou trpět teoreticky všechny odrůdy. Fotky p. PP skutečně připomínají některou z mutací či... celý příspěvek > |
 |
Jak vyhlíží úroda 2013, 28.9.2013 Chuťově je L.L. opravdu špička. Strupovitosti odolává a teplou polohu nepotřebuje. Škoda jen, že na vyšším tvaru jsou plody malé a hodně padají. |
 |
Elena, 28.9.2013 Presenty v chladné lokalitě v mulých letech vcelku dozrály. Pravda, později, a plody nebyly úplně měkké, ale chutnaly dobře. Jak to bude letos, uvidím. Ty které spadnou ještě zralé nejsou. |
 |
Slivoň President, 28.9.2013 Což o to, plody jsou docela velké, ale chuť u nás skutečně nic moc. |
 |
Odrůda Cresthaven, 28.9.2013 Poslední zralé Cresthaveny mám ještě na stromě. Do října broskve dosud ještě nikdy nevydržely. |
 |
Nejlepší slivoně na sušení, 22.9.2013 Několik poznatků ze sušení švestek:
1. Sušit švestky s peckami je v domácích podmínkách mrhání energií, prostorem i časem sušení. Dobře vypeckované švestky se sušením zavřou, takže vypadají stejně.
2. Sušit ovoce na radiátorech, lze úspěšně v... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Co je to za renglódu, 14.9.2013 Přijde mi na Althanovu dost malá, ale jinak to asi bude ona. Já je mám ještě na stromě. Jsou jako každý rok velké, chutné, ale není jich (jako každý rok) příliš mnoho.
Mám dojem, ale nemám to ničím potvrzené, že snížená plodnost... celý příspěvek > |
 |
Dvě odrůdy na jeden strom, 14.9.2013 Je to tak, jak píše Mimmo.
Výhody:
- můžete pěstovat víc odrůd
- protáhnete dobu konzumace meruněk
- po otrhání jedné odrůdy ta druhá může dorůst (nicméně meruňky neumějí zareagovat na probírku tak rychlým zvětšením ponechaných plodů... celý příspěvek > |
 |
TopTaste?, 14.9.2013 Vůně pálenky z durancií je jiná než ze švestek. Organizátoři některých degustací dokonce zvažují zavést pro durancie samostatnou kategorii. Zatímco švestková slivovice voní tím typickým švestkovým aromatem zralých plodů, ta duranciová ostřeji a... celý příspěvek > |
 |
Odrůda Cresthaven, 14.9.2013 Na Svitavsku (350m) sklízíme poslední Krasavy, Redhaveny, Fairhaveny. Cresthaven je ještě nezralý. V srpnu u nás nedozrál nikdy, letos však bude ještě pozdější než obvykle. |
 |
Trojica najlepších, 14.9.2013 Amersů mám letos pár prvních. Včera jsem jej ochutnal a první plod mě docela nadchl. Krásně oranžová odlučitelná dužina, aromatická sladká chuť s kyselinkou. Trochu připomíná Hanitu. Z první malé úrody nedělám závěry, ale tuším, že vedle... celý příspěvek > |
 |