|
Kovový oblouk pro popínavé rostliny, 10.8.2013 Doporučil bych láhev třeba od mléka - do širšího hrdla se směs lépe nalévá. Ale jinak je to vcelku dobrý nápad. Já jsem to řešil tak, že na spodní konec roxoru, co přijde do země jsem navařil kousek téhož železa vodorovně - zakončení tvaru obráceného... celý příspěvek > |
 |
Rumunské švestky, 10.8.2013  Další z časně zrajících rumunek je Carpatin. Ta svou chutí (ale i velikostí a tvarem) naopak překvapila docela příjemně. Je velikostně strovnatelná s Č. ranou, oproti ní tolik nepadá a přijde mi i o něco sladší.
|
 |
|
 |
Rumunské švestky, 10.8.2013  Nejznámější Tulu gras má zralost ještě v nedohlednu. Jako první z rumunských švestek dozrála Ialomita. Trochu mě zklamala. Má sice velké kulovité plody (velké asi jako Althanova) poměrně dobře držící na stromě, bude i dostatečně plodná. Chuť je... celý příspěvek > |
 |
Plodové myrobalány 2013, 10.8.2013  Dalším z dozrávajících modroplodých myrobalánů je Desertnaja. (barva s bleskem trochu mate, ve skutečnosti je modrofialový). Je o něco pozdnější a větší než Obilnaja a lépe drží na stromě. Chuťově však jen málo vystupuje z šedého průměru... celý příspěvek > |
 |
Čačanská raná, 10.8.2013  Čačanská raná u nás zraje právě nyní. Plody dost padají, ale chuť určitě není špatná. A mají asi největší plody ze všech v tuto dobu zrajících slivoní.
|
 |
Opál, 10.8.2013  Opál se letos přeplodil, takže plody jsou trochu menší. Na to konto od nich nečekám chuťové zázraky. Ale taková hrůza to není, jsou docela sladké i s jakýmsi aromatem. A to ještě nejsou plody úplně zralé, teprve fialové, v plné zralosti zmodrají.
|
 |
Zálitek, 10.8.2013 Kolik višní, kolik kalvadosu, kolik cukru a proč potom prosypávat víšně? |
 |
Kovový oblouk pro popínavé rostliny, 10.8.2013 Tzv. ztracené PETnění. |
 |
Harogem a Bergeron, 10.8.2013 Nebo použít blesk. |
 |
Domácí likér - množství alkoholu a kvašení, 9.8.2013 Kyselina citronová Vám likér nezakonzervuje.
Když přidáte do 100 ml 40%ní lihoviny do půllitru bylinného vývaru, nebudete mít likér nýbrž trochu silnější pivo. Vyrobíte-li likér s cca 20% alkoholu (což je běžná síla např. griotky),... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Michaela, 9.8.2013 Čím později broskve (i meruňky) dozrávají, tím menší je o ně zájem. Přibývá chuťová konkurence prvních jablek, hrušek a především slivoní. Oproti RH zraje Michaela dřív, u nás má navíc větší plody. Chuť určitě není oproti RH horší, plodnost možná... celý příspěvek > |
 |
Resista nebo Rosela, 4.8.2013 Roku 1976 se tyto odrůdy nepěstovaly. S Resistou mám dlouholeté zkušenosti, s Rozelou jen krátké. Resista chce dlouhou vegetační dobu, snad i déle vydrží. Rozela je méně náročná a chutná mi víc. |
 |
Meruňky Pincot a Kioto, 4.8.2013 Ano spletl jsem si Velká a Veselé.
Měl jsem před lety kamaráda J. Veselého z Velké nad Veličkou. Říkali jsme mu Veselý z Velké nebo taky Velký z Veselé. |
 |
Odkôstkovač ovocia, 4.8.2013 Souhlasím, že do kvasu pecky patří - do švestkového. Třeba chuť durancovice je na peckovém aromatu přímo postavena. Otázkou zatím nevyřešenou je, patří-li pecky i do kotle.
V meruňkovém kvasu pecky nevadí, pokud se před... celý příspěvek > |
 |
Omluva Hermanovi, 4.8.2013 Menší plodnost Malvazinky je, dle mého, obecný jev a vlastnost odrůdy. Opylovači to neovlivní. Slivoní ve stejnou dobu kvetoucích je hodně, s opylením problém asi nebude.
|
 |