|
Co patří a co ne do kompostu, 23.4.2008 Budu upřímný. Když mi kosil mladé králíky mor, skončili v kompostu taky. Za 2 roky po nich nebylo ani stopy (u mladých jsou i kosti chrupavčité). |
 |
kotlovitá koruna u třešní, 19.4.2008 Zrovna u třešně nepovažuji kotlovitou korunu za výhodnou. Třešeň, snad jako jediný ovocný strom, roste tak jak má, nezahušťuje, dobře obrůstá, tedy v přirozených tvarech po zapěstování prakticky nevyžaduje řez. Jejím přirozeným tvarem, který sama od... celý příspěvek > |
 |
|
 |
jaká to mohla být odrůda jabloně?, 19.4.2008 Mohl by to mýt Mac Intosh nebo Spartan, ale ty dužinu zbarvenou do červena mívají jen nepatrně. Načervenalou dužinu mívaly staré odrůdy Kalvil červený a malináč, ty ale nejsou zimní. |
 |
Jak a zda vůbec prořezat tuto jabloň?, 18.4.2008 Podle řas na kmeni a náklonu zakrslé borovice či kleče bych hádal, že zahrada je od jihozápadu stíněna kopcem a nalézá se trochu v mrazové kotlině. Rubín by proto byl optimální odrůdou. Možná se ale mýlím. |
 |
kdy postřik proti přezimujícim škůdcum, 18.4.2008 Osobně proti přezimujícím škůdcům nezasahuji. V mé chladnější poloze (u Vás na Kysuci zřejmě také) se sice ovoci tolik nedaří, ale škůdcům nejspíš taky ne. Nějaké ty mery, mšice, květopas, nakonec ani obaleč žádnou kalamitu obvykle... celý příspěvek > |
 |
Výmladky švestek po celém sadu, 18.4.2008 Díky.
Já umím rozlišovat myrobalány akorát na červené a žluté. Jako perličku bych uvedl, že jeden semenáč měl červené i listy. |
 |
meruňa z pecky, 18.4.2008 Před asi 25 lety jsem viděl v jedné předzahrádce v Brně - Černých Polích meruňku s trny a plody velikosti třešní - evidentně planá. Nevím, proč ji tam měli. Protože plody padaly na chodník, vzal jsem jich pár a pecky vysel. Na tomto semenáči... celý příspěvek > |
 |
broskvoň z pecky, 18.4.2008 Taky s tím nemám zkušenosti. Uvádím jen to, co jsem četl.
Podívám-li se z okna na své broskvoně, právě rozkvétá současně Redwin a Cresthaven. Rozdíl ve zrání plodů jsou přitom skoro 2 měsíce. Nevšiml jsem si, že by jim listy na... celý příspěvek > |
 |
Jabloně ve svahu, 13.4.2008 Problém není ani tak ve svažitosti terénu, jako spíš ve vrstvě ornice (jak psáno výše) a v hladině spodní vody, která bývá v horních partiích svahu hodně hluboko. Z obou důvodů bych volil bujnější podnože - samozřejmě i s ohledem na lokalitu,... celý příspěvek > |
 |
Roubování okurek, 13.4.2008 Díky. Nikdy jsem to nedělal, zkusím. |
 |
|
 |
Cim hnojit panenskou pudu, 13.4.2008 U panenské půdy bych asi nechal provést rozbor živin. Ač jsem v jádru odpůrcem chemie na zahradě, při zaorávání hnoje bych něco superfosfátu a drasla přidal. Těchto prvků obvykle ladem ležící půda nemívá (na rozdíl od zahrádkářských kolonií)... celý příspěvek > |
 |
jabloň nekvete, 13.4.2008 Zkuste napřed tu podporu plození - kroužkování, zaškrcení, zmlazení kořenů aj. Nebo přeroubovat zaručeně plodnou odrůdou. |
 |
Roubování okurek, 13.4.2008 Není třeba hermeticky zavázat či zatřít řezné plochy jako u roubování ovocných dřevin? Jak velké rostliny roubujete? |
 |
Vlašské ořechy - nový recept, 13.4.2008 Spěchám na zahradu, ale budiž.
Osušené velké 2 kg kuře osolit pokmínovat, potřít kečupem, odpočinout. Kuře vycpat a obložit 2 - 3 odjádřincovanými jablky, podlít červeným vínem, péct hřbetem vzhůru. 200 st.Po 45 min obrátit, posypat dalšími... celý příspěvek > |
 |
Špatné seřezané stromy - jak je zachránit?, 13.4.2008 Pokud sázím špičák, zejména na jaře a když má horší kořeny, sestřihávám jej také. I za cenu toho, že korunku zapěstuji o rok později. Jinak je riziko, že stromek zastaví růst - v mojí půdě skoro jistota. |
 |