|
Skladování cibule a česneku, 21.10.2013 pro česnekovou pastu se solí stačí poměr 1+4 až 1+9 a uložení v chladu pod 12°C. Proti žloutnutí, hnědnutí či černání přidejte na špičku nože kyseliny citronové (0,5 až 1 g na Kg).
Poměr 1:1 používají většinou producenti pro prodej, protože kg... celý příspěvek > |
 |
Podnože pro lísky, lískové ořechy, 21.10.2013 Známá po mně chce, abych jí zapěstoval kroucenou lísku na kmínku a tak zvažuji, co by byla schůdnější cesta. jestli získání podnožové Lísky turecké (Corylus colurna) vegetetivně nebo generativně.
Prvním a nejsnadnějším způsobem, ale s... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Odstranění nevhodně rostoucích větví, 21.10.2013 no já mám nejraději termín definovaný jako "po opadu samčích květů - jehněd". Nezapomeňte nejprve provést odlehčovací řez cca 0,5 m od místa, kde bude potom proveden čistý řez. V době nejvhodnější pro řez je strom nejkřehčí a v lýku je také dost... celý příspěvek > |
 |
Tvarovaní broskvone, 19.10.2013 štíhlé vřeteno je pro brosknoně nevhodný tvar. Zejména odrůdy, které mají květní pupeny především v druhé polovině jednoletého letorostu se pak prakticky na vřeteno nedají umravnit. Některé z okrasných kultivarů však vřeteno tvoří samovolně, ale... celý příspěvek > |
 |
Kde sehnat malou pálenici, 19.10.2013 mýdlo je normálně biologicky rychle rozložitelné.
No pro kompostování je lepší draselné... ale nejlevnější draselný louh je v popelu ze dřeva a to zase není tak nejčistší práce, jak urychlit biologické rozložení tuků na mineralizované... celý příspěvek > |
 |
Kde sehnat malou pálenici, 19.10.2013 vyjetej z auta je nejlevnější
novej transformátorovej je drežší než novej do motoru ale ten rozdíl v tepelný vodivosti za ty peníze nestojí, zejména pokud sezóna trvá tak 7 dní v roce a pak kolona odpočívá.
Já osobně mám vodu a navrchu u... celý příspěvek > |
 |
Husqvarna 576 xp, 18.10.2013 je to silná a proto těžší pila. Pokud jste dosud s nějakou tou motorovkou nepracoval, tak na ni radši zapomeňte a kupte si něco lehčího a univerzálnějšího. |
 |
Prosím o posouzení odrůdy jablíčka, 18.10.2013 ... nezapoměl, neuvedl jsem schválně. Pokud plody danou vlastnost nemají (neřehtají), nemůže se jednat o některý z méně typických klonů Vámi jmenované odrůdy. Vemte v potaz, že u starých odrůd se občas používalo i generativní množení a není to odrůda... celý příspěvek > |
 |
Nektarinka nechce dozrieť, 17.10.2013 Je to ideální stromek pro přeočkování. Zřejmě jde o semenáč z nějakého kupovaného plodu dovezeného z itálie, Španělska a jiných jižnějších zemí. Letos byly zejména ranné odrůdy hodně opožděné, ale u pozdních a velmi pozdních už to bylo řádově jen o... celý příspěvek > |
 |
Orientovaná sadba česneku, 17.10.2013 Vybírejte z pozdních odrůd a dejte ho volněji.
Pozdní nepaličáky jsou Benátčan a Japo.
Polopozdní paličáky jsou např. Havran a Jovan.
Počítejte s nižším výnosem, ale při pěstování pro vlastní spotřebu to nevadí. |
 |
|
 |
Prosím o posouzení odrůdy jablíčka, 17.10.2013 Ještě Vám dám k zamyšlení jednu starou odrůdu.
Je výrazně voňavá a její veliký pevný jádřinec s malými semínky jí v plné zralosti dává jednu charakteristickou vlastnost - při potřepání je slyšet jak zrníčka v jádřinci narážejí na stěny.
Jeli... celý příspěvek > |
 |
Druh česneku, 11.10.2013 nejblíže správnému určení je paní Alena Mihulková.
Nelze určit konkrétní odrůdu ale skupinu do které s příbuznými odrůdami patří. Pro přesnější určení by musela být nafocena i hlávka s pacibulkami a určen termín sklizně (ranný až velmi pozdní). |
 |
Druh česneku, 11.10.2013 Alenko
Váš Rusák je o týden pozdnější než Dukát, ale po usušení bych je od sebe nepoznal a tak jej dělám s o 5 cm delšími stopkami než Dukát. |
 |
Jakou půdopokryvnou rostlinu do psí zahrady, 10.10.2013 Paní Lído
Vaši reakci hodnotím jako nejkvalitnější. Jen chybí doplnit to, že je potřeba trávník dostatečně hnojit a zalévat. Jistý "guru" totiž neví, že vyběhaná místa v brankovištích návesních fotbalových plácků jsou zdevastována právě v... celý příspěvek > |
 |
Červenomasé broskve, 10.10.2013 jste trochu mimo téma.. ale budiž
Nejvhodnější období jsou různá podle lokality a odrůdy. Obecně však platí, že broskev jako krátkověký strom se zmlazuje nejlépe výsadbou nového stromku.
Já osobně zmenšení korunky provádím po odkvětu a... celý příspěvek > |
 |