|
Pěchovat nebo nepěchovat jablečnou drt na kvas? Zvrhnutí kvasu, 10.3.2012 Kamarád mě již druhý rok dovezl, jak se při pálení ukázalo naoctovatělý kvas...
Už jsem mu loni dával rady ohledně správného postupu výroby kvasu.Letos jsem zjistil že tzv. deku nahoře kvasu má silnou i 20cm,(já max 5cm) tak mě napadlo at mi... celý příspěvek > |
 |
Destilační přístroj, 5.3.2012 Tohle těleso mám já osobně, na ohřátí kapaliny o celkovém objemu až 120L stačí. Ale pro rychlejší jen ohřátí oleje cca do 100C, mám neplánovaně ještě obyčejné 2kW teplovodní.Ale teplovodní používám vyloženě jen na ohřátí oleje a častečně kvasu do... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Vaše zkušenosti - Pražákovi Droždín u Olomouce?, 3.3.2012 Moje zkušenost je také jednoznačně špatná. Drahé stromky a leckdy bez korunky, prakticky jako jednoletí špičáci.
Merunka Koito za 220Kč ač sázena po koupi na jaře obrazila velmi špatně i po velkém střihu, pár lístečků.Ted na jaře(po roce) je... celý příspěvek > |
 |
Jablečný kvas, 25.2.2012 Moc dobře víte že kvas bude kvasit i třeba při venku mínus 40C... pokud je v teple od cca 15C a taky že kvasí a to značně už 3týdny za značného vývinu CO2... )))
|
 |
Jablečný kvas, 15.2.2012 Za 1. není třeba zalévat vařící vodou ale bohatě stačí jen horká voda z vodovodu a do ní nasypaný a rozmíchaný cukr.
2. Kvasnice se rozkváší v malém porculánovém hrníčku s CUKREM! tedy ne jen vodou, protože s té si jaksi žádné živiny... celý příspěvek > |
 |
Jablečný kvas, 13.2.2012 Kvasí to, teče to, chutná to!!! A i s obyčejnými pekařskými kvasnicemi!!! Není třeba z toho dělat vědu a reklamu drahých o málo účinějších kvasnic.Ja mám ve sklepě v jeho nejhořejší části nad schody v pohodě 10-15C a kvasí to jak divé i na perakřském... celý příspěvek > |
 |
Jablečný kvas, 13.2.2012 Šmáriá... u metráku-ů jablek bych tedy stopky trhat nechtěl, stejně tak je zbytečně půlit.Šroták vezme celé jabka v pohodě a nahnilé pozná snad každý.Dávám vždy obyčejné pekařské droždí za 8Kč rozmýchané a rozkvašené v hrnku s hodně cukrem a jab.... celý příspěvek > |
 |
Jablečný kvas, 10.2.2012 Ano, dát na kvas, ale dříve než začnou hnědnout a kazit se.Tedy nejlépe hned pošrotovat a zalít kýblem horké vody s 1kg rozpuštěného cukru.Na to dát rozkvašené pekařské droždí.A už druhý den to bude v teple 13-20C kvasit! Udělal jsem to taky tak ted... celý příspěvek > |
 |
Podchlazená slivovice, 5.2.2012 Chlazení pálenky je zrůdnost, která má zamaskovat většinou podřadnou pálenku.Pálenka se pije o teplotě pokojové!!
Kdy vynikne její kvalita nebo nekvalita...
Zákal při nesmyslném zchlazování je přirozený, sražení různých sloučenin v teple... celý příspěvek > |
 |
Jak vyrobit kvas na žitnou?, 31.1.2012 Vadí usušenému sladu nešrotovanému mráz cca -20C? Jaká je vůbec trvanlivost suchého sladu než dojde k znehodnocení enzymů atd. v něm? Mám slad starý přes půl roku... |
 |
|
 |
Kde sehnat malou pálenici, 26.1.2012 Velmi doporučuji tento digi přesný a hlavně kalibrovatelný teploměr Vpichovací teploměr Voltcraft DET3R.Kalibrace v ledové vodě 0C a přesnost měření do +/- 0,5C!!!
Dále velmi užitečná funkce nepřetržitého měření, nebot většina teploměrů má vypínací... celý příspěvek > |
 |
Pozdní zakalení slivovice po naředění vodou, 18.1.2012 Nepsal jsem nic o špičkové pálence...
Zkrátka kolona s dokonalou výplní a tedy X teoretickými přepalovacími patry a dokonalou přímou regulací zpětného toku-refluxu do středu kolony dokáže i z podprůměrného kvasu oddělit smrady, acetony, atd. a... celý příspěvek > |
 |
Pozdní zakalení slivovice po naředění vodou, 17.1.2012 Mýlíte se...
V dvojkotlovém systému destilace může obsluha zkazit výborný kvas... stejně jako v rektifikační koloně... Já si v koloně dle teploty třeba merunkovici přepaluji nad 80-85C a teče vonavá merunkovice a navíc jemná...
z... celý příspěvek > |
 |
Pozdní zakalení slivovice po naředění vodou, 17.1.2012 Nepřenesl jsem slivovici do studenější místnosti...
Zakalení bylo dáno hlavně vodou výrobce Veseta z vápencového vrtu.
Dále samozřejmě díky síle 85-90% do slivovice přišlo daleko více této vody než do slivovice 65%. |
 |
Pozdní zakalení slivovice po naředění vodou, 16.1.2012 OK, plesnivá "destilka" z průmyslové pěstitelské pálenice je za 4Kč/L.
Veseta voda neperlivá kalící po několika dnech 3Kč/L.
V Tescu stojí 1L Dobré vody neperlivé 6,6Kč!!!
Nakonec jsem tam sehnal za 5,5Kč/L osvědčenou Aqua Bella z jižních... celý příspěvek > |
 |