|
Desinfekce půdy nekomerčními přípravky, 22.2.2010 Metoda se jmenuje solarizace (angl. "soil solarization"). Používá se i v zemědělské velkovýrobě, hlavně kvůli nematodům, ale asi moc ne v našich zeměpisných šířkách. Google nalezne řadu odkazů. Připadalo mi to jako dobrý nápad, ale... celý příspěvek > |
 |
Jak granulovaný kravský hnůj, 20.1.2010 V půdě (lze-li tak označit zvětralý žulový štěrk) na mém pozemku jich právě dost není. Snažím se půdu vylepšovat jak se dá, a tak bych si přála granulovaný hnůj, který by obsahoval živé mikroorganismy i složitější organické sloučeniny (jako... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Jak granulovaný kravský hnůj, 19.1.2010 Ano, to mám vyzkoušeno. Pokud bych sušinu získanou takto na pastvině ocenila podle vzorce (čas potřebný k získání 1 g sušiny) x (hodinová sazba, kterou mi platí zaměstnavatel), bude se cena blížit drahým kovům. Vše se ale penězi ocenit nedá (mohu si... celý příspěvek > |
 |
Je možné přezimovat letničky?, 5.1.2010 Gazánie jsem viděla v Jihoafrické republice podél cest ve volné přírodě, kde jsou trvalky. V zimě tam nekvetou a vydrží teploty těsně nad nulou. Od té doby se je už počtvrté pokouším přezimovat - neúspěšně. Vždy zajdou na nějaké houbové... celý příspěvek > |
 |
Kočka na zahradě, 10.12.2009 S výrem je to pravda. Viděla jsem to asi před dvěma lety osobně, jak výr nalétl na kočku našich sousedů, která seděla na plotě. Nevěřila jsem tenkrát vlastním očím, ale podle ornitologů je výr schopen uchvátit i jehně nebo malého psa. |
 |
Kompost zapusteny do zeme, 30.11.2009 Spíš ulmifikace - rašelinění (vlhko a chladno). |
 |
Oleandr, 27.11.2009 Oleandry ve Středozemí rostou ale nejraději podél vodních toků (ty ale mohou přes léto vysýchat. |
 |
Zúrodnění písčité půdy, 25.11.2009 Řešila jsem podobný problém na písčité půdě s prašným podílem, která je velmi špatně smáčivá. Použila jsem bentonit (kupovaný jako stelivo pro kočky), Terracottem a jílovitou půdu. Bentonitu se už vyhnu - líbí se kočkám. Terracottem se docela... celý příspěvek > |
 |
Hortenzie, 23.11.2009 Naši hortenzii (velkolistou, macrophylla) jsme koupili s domkem už jako opravdu velký keř. Původní majitel ji zasadil kousek vedle okapu (to je dobře - má ráda hodně vody), ale na sluneční úpal a ve vysoké nadmořské výšce (to je špatně - v létě... celý příspěvek > |
 |
Konec šlechtěných švestek na Valašsku?, 4.9.2009 Hm, já teď už mám u této podobné (možná stejné choroby) u JOJO jasno: je to Nectria. Na kmínku jsem totiž objevila oranžové "kupky". Stromky vykopu (mám jen tři, ale budou muset jít všechny). K podmínkám pěstování: tříleté stromky od... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Kvetopas jablonovy, 23.1.2008 Jestli to také nebude záležet na konkrétní situaci. Po několika letech přivazování vlnité lepenky, sbírání brouků a mačkání podezřelých poupat (sýkory si na naši zahradu vzpomenou jen v zimě) jsem loni na jaře použila Calypso - a... celý příspěvek > |
 |
Jak vypestovat Gazanie? - poradte, 28.2.2007 S díky píšu "AHA!". Pokoušela jsem se gazánie přezimovat už dvakrát, a bez úspěchu. Teď vím, že jsem je vlastně podchladila. |
 |
kompost z listi oresaku, 28.2.2007 K uvedené neschopnosti kompostu likvidovat šarku: Šarku mohou rozšiřovat mšice a člověk, který používá materiál odebraný z infikovaných stromů k roubování a množení. Kompostem, který původně obsahovat listí ze stromu napadeného šarkou, se... celý příspěvek > |
 |
kompost z listi oresaku, 3.1.2007 V pletivech ořešáku jsou přítomny juglandiny (alkaloidy), kterým se skutečně přičítá schopnost brzdit růst rostlin na půdě prokořeněné ořešákem. Pochybuji ovšem, že by tyto alkaloidy tak stabilní, že by "přežily" správné kompostování.... celý příspěvek > |
 |