|
Co dělat proti plzáku španělskému?, 19.7.2010 Nevíte někdo, zda nejsou jedlí? Třeba jsme jen zbytečně předpojatí a připravujeme se o dobře dostupnou lahůdku. :-)). Jinak musím říci, že u nás jsem po dlouhé zimě neviděla ani jednoho. |
 |
Šarka?, 19.7.2010 Na šarku je chloróza na listu moc pravidelná. Pokud jsou i plody v pořádku, není nad čím dumat. Spíš je to opravdu nějaká fyziologická choroba - chce to asi půdní rozbor. Zdraví Umtata |
 |
|
 |
Co je s Jostou?, 18.7.2010 Jostu pěstuji asi 7 let a tento úkaz jsem na ní ale neviděla. Znám do ale asi dobře z angreštu: úpal plodů od slunce. Zdraví Umtata |
 |
Jak to vypadá s úrodou meruněk?, 18.7.2010 Naše meruňka již bude brzy ke sklizni (Velkopavlovická). Jenom nevím, jak se o ni naše rodina rozdělí a na koho vyjde ta pecka. Poměr 1 plod na 1 strom je ke vzteku. Na druhou stranu je v takovém plodu soustředěna síla z celého stromu! Umtata |
 |
Cuketa zahnívání plodů, 12.7.2010 Františku, není to tím, že se na rostlině vyvíjí několik stejně velkých plodů? Ona totiž cuketa má snahu vyvíjet jen jediný plod, který má být největší a ostatní chce "odvrhnout". Pokud se největší plod utrhne, nahradí ho jiným. Jinak... celý příspěvek > |
 |
Ostružiny - choroba?, 8.7.2010 Aha, zdá se, že moje ostružiny trpí jinou rzí. Je výrazně oranžová a "kupky" se tvoří jen na prutech. Na plodech není patrná vůbec, a to ani jako výtrusy (mikroskop by ale možná ukázal něco jiného). Zdraví Umtata |
 |
Ostružiny - choroba?, 7.7.2010 Rez na beztrnných ostružinách mám také třetím rokem, a to i když máme letos ostružiny velmi řídké (některé pruty vymrzly). Nezdá se mi ale, že by tím ostružiník nějak trpěl - každý rok plodí a kvete jako ďas. Ani mrazuvzdornost myslím nesnižuje -... celý příspěvek > |
 |
Škumpa neuspěšná likvidace, 28.6.2010 Přečtěte si pozorněji návod k použití Round-upu. Ověřený postup (i na škumpě) mám tento: stromek podříznout, na řeznou plochu kmínku štětcem nanést NEŘEDĚNÝ Round-up, řeznou plochu překrýt igelitem, igelit převázat nebo přetáhnout gumou a několik... celý příspěvek > |
 |
Cuketa, prosím o radu, 25.6.2010 Mohlo by to být padlí. Mám ho na cuketách vždy, ale až většinou až mnohem později, spíš v srpnu. Protože se mi nezdá, že by padlí mělo vliv na plodnost a plody nenapadá, nechávám rostliny bez ošetření. Kdyby se ošetrovala fungicidy... celý příspěvek > |
 |
Na vosy bez chemie, 25.6.2010 My nemáme kvas, ale mícháme ovocnou šťávu (džus) s pivem. Mají o to mnohem větší zájem než o samotné pivo nebo šťávu. |
 |
|
 |
Krtonožka, 24.6.2010 Krtonožka nemá larvy, ale nymfy. Jak vypadají? Podl stadia různě, ale nikdy jako "červ". Stačí dát do vyhledávače Google výraz "mole cricket nymph".
Jsem docela překvapená děsem, který vyvolávají. Jsou to příbuzní cvrčka a... celý příspěvek > |
 |
Co patří a co ne do kompostu, 21.6.2010 Zrání kompostu takového (kyselého) kompostu velmi urychlíte, pokud přidáte močovinu - v krystalické formě stojí pár šupů. Zcela zdarma je řešení, pokud na kompost bude domácí pánské osazenstvo chodit na malou. |
 |
Jaký keř nasadit do úplného stínu, 21.6.2010 Nemusí, stačí ji obalit nadzemní část, protože kořeny nevymrzají. Pupenům vadí hlavně ledový vítr, takže bez ochrany vymrznou a rostlina obrazí znovu odspodu - keř je pak stejně velký jak rok předtím, ale nekvete. Píšu ale o hortenzii velkolisté. S... celý příspěvek > |
 |
Hlíva pěstovaná na kostce substrátu, 18.6.2010 Nemohu zobecňovat, ale popíšu naši zkušenost s hlívou ústřičnou. Podle návodu jsme měli substrát nejprve doma a později v garáži. Plodnice se objevily, ale v určité fázi přestaly růst (byly velmi tuhé). Tyto plodnice jsme odřezali a pěstování vzdali.... celý příspěvek > |
 |
Sací hadice 1coul - stačí to?, 17.6.2010 Neuvažoval jste o trkači? Je to krásné zařízení, ale já mám bohužel nejbližší potom 2 km daleko. |
 |