|
Golden Delicious, 31.3.2016 Odrůda Golden Delicious asi moc přešlechtěná není, pěstuje se nezměněná od 19. století. |
 |
Prasklý kmen, 31.3.2016 Tříletá třešeň je dostatečně mladá, aby se dala upravit do správného tvaru.Odstraňte jednu z vidlic Zahnovým řezem. |
 |
|
 |
Golden Delicious, 31.3.2016 Kde se dá sehnat stromek toho Goldenu z itálie?
Rozdíl bude dán hlavně tím, že Itálie je krapet jižněji než ČR.- Nebo si snad myslíte, že velkopěstitelé u nás by si vysazovali klony G.D. s polovičními plody než Italové? |
 |
Roubování, 24.3.2016 Patrně dá, kopulací nejspíš, protože kůra zatím odloupnout nejde. Osobně však nepovažuji roubování peckovin ze stromu na strom za ideální. Lepší je, když rouby mají ve vývinu zpoždění, tedy jsou-li nařezány o pár týdnů či měsíců dřív. Takové se mi... celý příspěvek > |
 |
Hnojenie, 24.3.2016 NPK se samozřejmě účinkem nemine, jinak by se nevyrábělo. Je pravda, že samotné P a K můžete zarývat na podzim při orbě (rytí), protože zůstane v půdě a nevyplaví se tak jako dusík. Ale rostliny začnou čerpat všechny živiny beztak až... celý příspěvek > |
 |
Řez naroubované hrušně, 23.3.2016 Sedm centimetrů je poměrně málo, hrušeň se hojí dobře. Přesto bych s odstraněním přebytečných roubů počkal, Jenom bych jim zkracoval přírůstky, aby jako nový kmínek rostl jen ten ponechaný roub. Ty zakrácené budou pomáhat hojit řeznou ránu. Odstraní... celý příspěvek > |
 |
Jak louku předělat na zahradu?, 23.3.2016 Jestli je půda velmi mokrá, bahnitá, tak bych se tam zahradu zakládat snad ani nepokoušel. Jedině snad po odvodnění - melioraci. Navezení 5-10cm půdy je řešením jen pro jahody, možná rybíz, maliny. |
 |
Ujatý roub?, 23.3.2016 I když srůst není ideální, časem se bez problémů zacelí. Jediné, co bych udělal, je pečlivé přivázání stromku ke kůlu pod i nad místem roubování. Což bych asi udělal i kdyby srůst byl čistý. To, že na kůře není nic vidět, nemusí... celý příspěvek > |
 |
Řez naroubované hrušně, 23.3.2016 Záleží taky na konečné velikosti stromu. Jedná-li se o mladý strom, který za 10 - 20 let bude obrovský s průměrem kmene 3/4 metru, pak to zahojení možné je. Pokud jde o slabě rostoucí dospělý stromek, pak, k úplnému zahojení asi nedojde. |
 |
Kidd´s orange, 21.3.2016 Já bych to obrátil. Konzistence dužiny je skvělá, takže při sušení dochází k nejmenším ztrátám na hmotnosti.
|
 |
|
 |
Zimné hrušky, 21.3.2016 Já to neumím dobře posoudit, protože už pár let zimní hrušky přes Nový rok neskladuju. Vždycky to dopadlo stejně. Nejdřív byly tvrdé, pak chvíli jako řepa a pak jsem ze sklepa vynášel hniličky. Od té doby zimní hrušky postupně suším na krbových... celý příspěvek > |
 |
General LeClerk - praskliny na vetvich pod vyhony, 21.3.2016 Dekanku bych zkrátil ještě minimálně na modrou rysku, ale radši až na červenou. Tom
Já bych šel možná ještě krapet níž |
 |
Zmlazení strarší broskvoně, 21.3.2016 Od zmlazení broskvoní mnoho nečekejte. Broskvoně tvoří jen minimum spících pupenů a ze starých kosterních větví málokdy vyraší. Navíc větší řezné rány se u broskví obtížně hojí (spíš vůbec). Vzhledem ke krátkověkosti broskvoní a rychlému nástupu... celý příspěvek > |
 |
Kvas z Jugoslávských švestek, 21.3.2016 Jugoslávky se nejvíc hodí na sušení
Tak to k Vám budu muset do učení. Mně se suší velmi špatně. Na vzduchu plesnivějí a kvasí, v teplé sušičce z nich vytéká šťáva. Sušení obecně dlouho trvá a chuť není, jak bych očekával. Oproti tomu Katinka se... celý příspěvek > |
 |
Kde plodí rybízy?, 21.3.2016 Šlahouny, které narostly roku 2015 (jednoleté) přímo od kořenů, ze země či starého dřeva u červeného rybízu letos plodit nebudou nebo jen minimálně. Pokud vyrostly ze šlahounu, co narostl roku 2014 (dvouletého), tak budou plodit dobře.
... celý příspěvek > |
 |