|
Chrudimská, 21.8.2016 Podle mě se z takovéto fotky odrůda spolehlivě poznat nedá. Já bych si to tedy netroufnul. Pro Stanley je typické takové nepravidelné zmodrávání, kdy jsou plody jakoby flekaté. To na fotce dr. Hlavatého nevidím, ale je pravda, že u něj už by byly -... celý příspěvek > |
 |
Lokální šarka, 16.8.2016 Jistě, že je to PPV. Je to projev tolerance k této chorobě. Infikovaný strom, projevy na stromech, plody čisté. Bohužel to má další, ne už tak optimistická pokračování:
1. Po několika letech se začnou projevovat změny i na plodech. Nejdřív skvrnami... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Poraďte jaké kvasinky, 16.8.2016 A pokud jsem vyráběl medovinu nebo silné víno koupil jsem si raději kvasinky k tomu určené. Třeba taky z výzkumného ústavu včelařského v Dole.
Tomu rozumím, třebaže jsem medovinu vyrábněl jen 2x, než mi včely sežehla morová sanace. U medoviny je... celý příspěvek > |
 |
Pocta Rubinole, 15.8.2016 Třebaže má V. ve všem pravdu, chuť Rubinoly a její lákavý vzhled jí místo v zahradě vždycky udělá. Loňský rok byl pro ni u nás výjimečný. Mimořádná plodnost, mimořádná chuť (hned po sklizni) i vzhled. Letos to sláva nebude.
... celý příspěvek > |
 |
Jablon Gravštýnské, 15.8.2016 Protože proti obaleči nestříkám, mí oblíbenci Rubín a Bohemia se mi letos řádně pomstili. Červivost se blíží 50%ům všech plodů. Tuto odrůdu si obaleči oblíbili suverénně nejvíc. Jinak ale díky dlouhé stopce nečervivé plody nepadají vůbec, a to ani... celý příspěvek > |
 |
Poraďte jaké kvasinky, 15.8.2016 O prospěšnosti přidání zákvasu do podrceného ovoce není žádných diskuzí. Rychlé rozjetí toho správného druhu kvašení je když ne nutné, tak aspoň velmi, velmi vhodné. Otázkou je, jak se bude lišit výsledný mač, když přidáme zákvas z droždí, kvasinek... celý příspěvek > |
 |
Ostříhat rozvětvené letorosty?, 15.8.2016 Dlouhý řez je jednodušší, ale vyžaduje pravidelnou plodnost, protože počítá se svěšením plodných větví. Tak jsem přešel na řez krátký, i když je pracnější.
Osobně nechávám řez na jaro. Hlavně proto, abych viděl květní násadu a mohl... celý příspěvek > |
 |
Padané ryngle do kvasu?, 15.8.2016 Rynglím sice nechybí cukr, ale chybí jim to kouzelné švestkové aroma, které přechází do slivovice a které tam chceme mít. Ale i ta silná sladkost rynglí je trochu relativní - je m.j. dána absencí kyselin. Změříme-li si sladkost... celý příspěvek > |
 |
Poraďte jaké kvasinky, 15.8.2016 Inspiroval bych se zkušenými vinaři.Víno má nepochybně vyšší nároky na výsledný chuťový vjem než kvas. Přesto se povětšinou využívají kvasinky na hroznech, nikoli speciální kultury.. Jak se píše výše, přidanými kvasinkami nic nepokazíte, ale já vidím... celý příspěvek > |
 |
Jak zúžitovat králičí maso, 11.8.2016 Když zabijete prase, máte hromadu masa, které se nedá sníst a je třeba ho nějak zakonzervovat. Kouzlo chovu králíků spočívá v tom, že můžete zabít a sníst jen 1-2 kila a další až za týden, což u prasete jaksi nejde.
Tedy nejlepší... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Grilování na skle - nová dimenze, 11.8.2016 já griluji na starých kamnech.
Tomu nerozumím. Grilování na kamenné desce chápu jako jakýsi kompromis, kdy chceme, aby maso nebylo připálené a očuzené spáleným tukem, ale současně natáhlo tu úžasnou vůni otevřeného ohně. Smysl grilování na... celý příspěvek > |
 |
Co je to za škůdce na slivoních?, 11.8.2016 Bez fotky je to hádání z koule. Běžte to vyfotit. Kukla slunéčka do plodu nevrtá a klást vajíčka neumí. |
 |
Vhodné moderní odrůdy jabloní pro extensivní způsob pěstování na vysokokmenu, 11.8.2016 melodiu nepestujete?lebo ja ano...
Před 25 lety to byla má nejoblíbenější odrůda, co netrpí strupovitostí. Dnes ji považuji za překonanou. Což o to, obrůstá dobře, ale plody jsou kyselé, před sklizní padají a ve sklepě vadnou. |
 |
Vhodné moderní odrůdy jabloní pro extensivní způsob pěstování na vysokokmenu, 11.8.2016 Geny Rubínu se nezapřou. U mě ale třeba Goldstar vyholuje ještě víc. |
 |
Podnož pro meruňku, 11.8.2016 ... ale to treba brat s rezervou
Ano, s velkou rezervou. Posoudit mohu pouze rozdíly v chuti u meruňkového semenáče, myrobalánu a švestkovém odkopku, Není žádný. Totéž platí o švestkách na broskvoňovém semenáči (svého času prodával Kubáček). |
 |