|
Úprava staré neudržované zahrady, 18.3.2014 Kompostér, zejména ten plastový je nesmysl. Je to jen způsob jak jej vizuálně "schovat" ale na kvalitu výsledného produktu při neznalosti procesu kompostování má spíše negativní vliv. Navíc pro to úvodní množství by Vám jeden nestačil a později... celý příspěvek > |
 |
Cererit x hnojivo na ovocné stromky, 18.3.2014 Fosforečnany do rozpustné formy uvolňujete vždy, když přihnojujete "kyselými" hnojivy, jako je síran amonný, síran draselný, hořká sůl, zelená skalice a statkovými hnojivy.
Naopak, když vidíte na rostlinách známky přehnojení fosforem (což je... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Podzimní termín výsadby broskvoní, 18.3.2014 ale když Vám vyroste delší předčasný obrost, může v druhém roce po vysazení dát o 30% vyšší výnos, nebo se vyhnete situaci, kdy přírůstky v prvním roce jsou tak malé, že radši oželíte úrodu i v druhém roce, aby byla dobře založena korunka a stromek... celý příspěvek > |
 |
Jak a čím správně očistit zahradní nůžky, nože a pilky po řezu, 18.3.2014 Ale předpis "doporučení" z EU jasně stanoví těch pasteračních 85°C a nikoliv sterilační "vařící". Obecně horší než vyšší teplota je dát nože na 65°C do myčky, kde Vám krajní atomy na ostří odleptá chemie...
ale to odbočujeme od zahrady.
|
 |
Cererit x hnojivo na ovocné stromky, 18.3.2014 To že se vážou méně v půdním komplexu neznamená, že by se nevázaly vůbec. Jsou odolné proti vysrážení s půdní zásobou Ca a zůstanou Vám dostupné pro rostliny určitě od jarní aplikace až do podzimního vápnění.
Člověk Vás pane J.R. pochválí a vy to... celý příspěvek > |
 |
Jak vysít kopr?, 17.3.2014 Ano, lze ho rychlit. Jedna sestřička z transfůzky (nyní již v důchodu) pravidelně nosila kolegyním první jarní kopr, který vysévala spolu s prvními ředkvičkami do skleníku. Když sklidila mladý kopr, sázela salát.
|
 |
Jak a čím správně očistit zahradní nůžky, nože a pilky po řezu, 17.3.2014 u mne jde spíše o to pohodlné čištění než o aseptické čištění... |
 |
Jak a čím správně očistit zahradní nůžky, nože a pilky po řezu, 17.3.2014 Nejlepší poměr cena/výkon dává levná zimní kapalina do ostřikovačů. Je mi jedno, jaký alkohol obsahuje - stejně se to odpaří, pokud se to nesetře se špínou do hadříku.
Jinak jednu dobu jsem používal i vlhčené ubrousky na dětské prdelky, když se... celý příspěvek > |
 |
Úprava staré neudržované zahrady, 13.3.2014 ano, tento antipoastup je sice málo "radikální" v změnách ale velmi prospěšný pro konzervování neutěšeného stavu. Neničí totiž semínka nežádoucích a invazivních rostlin ani cemicky ani konvenčně.
Kompostování stávajícího drnu je jedním z... celý příspěvek > |
 |
Staré odrody slivek, 13.3.2014 Trochu pozornosti by to chtělo. Dalo mi hodně práce najít to na co se odkazujete a zjistil, že jsem psal opak : že "Vysocká švestka nemá tento neduh", nemá to co mají některé polšvestky jako Stanley, Presenta,...
|
 |
|
 |
Jaký štěpkovač mi doporučíte?, 13.3.2014  Štěpkovači je jedno, jestli je poháněn traktorem, třífázovým elektromotorem nebo samostatně nakoupeným benzínovým motorem s vodorovně vyvedenou hřídelí (např Berlan, Kohler,..., Honda).
|
 |
Jaký štěpkovač mi doporučíte?, 12.3.2014 tak to bych viděl na systém Piraňa co se provozuje poháněné vývodem z traktoru (nebo 11kW elektromotorem).
|
 |
Jak vysít kopr?, 11.3.2014 Kopr vyklíčí pouze pokud je velmi mělko. Tak mělko, že když jej vysejete na zkypřený záhon a on zapadá do švír mezi hrudkami je to nejlepší hloubka. Pokud se vyseje hloub, semínka si trochu poleží a když se při některém z následujících okopávání... celý příspěvek > |
 |
Ranne zemiaky/brambory 2014, 10.3.2014 Záleží, kolik chcete sázet. Například když budete sázet 5 hlíz Impaly na první týden sklizně pro spotřebu jedné rodiny, riskujete jen těch 5 hlíz.
Pokud chcete sázet brambory na zimní uskladnění, pak je zbytečné riskovat.
Já osobně budu těch... celý příspěvek > |
 |
Broskvoně a merunky jako vřetena, 8.3.2014 To očko musí být výše než nejvyšší očko ponechané na nejvyšší větvičce předčasného obrostu. Může to být stejně tak 3 cm jako 15 cm.
Na předčasném obrostu stříhejte na očko co jde ven nebo do strany, jenom ne na očko co jde nahoru. Když bude druhé... celý příspěvek > |
 |