|
Nadmořská výška školky, 18.4.2013 Ano, do studenějších lokalit je dobré mít stromek z chladnější oblasti. Ale já jsem se tím nikdy neřídil a také jsem žádné problémy nezaznamenal.
Také zde na fóru bylo mnohokrát řečeno, že samotná nadmořská výška není rozhodující. Rozhodující... celý příspěvek > |
 |
Založení korunky, 18.4.2013 Protože dělám jenom štíhlá vřetena, vždy se nejdřív ve školce sháním po špičáku. Většina 2-letých korunek mi nevyhovuje. A také se především zajímám o kořeny. |
 |
|
 |
Které jablíčko vám chutná s blížícím se jarem?, 16.4.2013 Zde je slibované porovnání posledních tří odrůd z mého sklepa.
Sirius - dužnina tuhá, chruplavá a velmi šťavnatá, barva dužniny žlutavá, jeden plod se už začal kazit.
Melroze - dužnina tuhá a chruplavá, trošíčku už ale i moučnatá, méně... celý příspěvek > |
 |
Vhodný opylovač pro Althanovu renklódu?, 11.4.2013 Dobrému opylení napomáhá, mimo jiné, má-li ovocný strom také dostatek bóru. Protože B podporuje klíčivost pylu.
To byl také jeden z důvodů, proč jsem po sklizni na podzim přihnojil na list Borosanem forte některé peckoviny. Nepříjemné problémy s... celý příspěvek > |
 |
Které jablíčko vám chutná s blížícím se jarem?, 11.4.2013 Až se o víkendu sejde rodina, tak budem porovnávat Sirius, Melroze a Starkresu. Potom dám vědět. Goldstar v této době už se silně kazí, chtělo ho to zkonzumovat do konce března. |
 |
Vhodný opylovač pro Althanovu renklódu?, 10.4.2013 Pane Rosťo, Herman mám na St. Julien, podobně i Althanovu. Neřekl bych, že roste nějak výrazně bujně, na štíhlé vřeteno se tvaruje dobře. To s Althanovou je to v tomto směru horší. Řekl bych, že Herman roste jen trošínku bujněji, než Valjevka. |
 |
Vhodný opylovač pro Althanovu renklódu?, 10.4.2013 Před více lety jsem měl na zahradě Althanovu na myrobalánu a dále Najbolju a Lepotici. Po okolních zahradách sem tam přežívaly nějaké, většinou nemocné, švestky Domácí.
Tenkrát jsem ještě proti pilatkám nestříkal. Když jsem se u Althanovy ani po... celý příspěvek > |
 |
Veselka - deformace plodů - zahnívání a opadávání, 8.4.2013 Pokud zpočátku na ještě nezralých plodech se objeví šedé až šedočerné skvrny, ty později zkorkovatí, plody se deformují a u meruněk často praskají.Potom následuje moniliová hniloba.
To způsobuje houba Venturia carp. a jde o strupovitost... celý příspěvek > |
 |
Kdy stříkat proti monilioze?, 7.4.2013 Výroba Baycoru skončila v roce 2O11. A v Agro Bio Opava ho přestali balit. Loni bylo pouze povoleno prodat zásoby, myslím, do konce května. Pokud ho přesto někdo letos nabízí oficielně k prodeji, je to protizákonné. Pokud byste si ho přece jen... celý příspěvek > |
 |
Výsadba třešně do kompostu, 6.4.2013 Ono jde také o to, jestli se jedná skutečně o jíl (který je pro peckoviny nevhodný), nebo o tzv. červenici, ve které se třešním naopak daří výborně. V ní mají třešně vždy větší plody než v písčité půdě. |
 |
|
 |
Výsadba třešně do kompostu, 6.4.2013 Vápník patří mezi nejlépe pohyblivé prvky v půdě, samozřejmě až po dusíku. Na propustných půdách je poměrně rychle vyplavován do spodních vrstev, ale i do podzemních vod. Proto se také cyklicky " vápní ".
Rozumné vyvápnění dna jámy je samozřejmě... celý příspěvek > |
 |
Výsadba třešně do kompostu, 1.4.2013 Zahradnické substráty jsou směsi převážně drcené kůry a rašeliny, zeminy v nich je málo. Všichni výrobci u nich udávají poměrně široký rozsah pH, značící mírně kyselou reakci. Např. zahradnický substrát B by šel použít, ale i ty konkurenční. Na... celý příspěvek > |
 |
Už postřik na kadeřavost?, 31.3.2013 Panu Mittwochovi.
Dithane v sólo aplikacích je poměrně dobrý pro preventivní aplikace proti řadě chorob okrasných keřů, zeleniny i brambor a proti strupovitosti ovoce na počátku vegetace. Je to vyloženě kontaktní přípravek.
Rzi obecně a... celý příspěvek > |
 |
Už postřik na kadeřavost?, 30.3.2013 Pro hosta 224.45. U Bratislavy je asi vegetace už trochu dále i dle teplotní mapy. Předpokládám, že jste mědí letos už jednou ošetřil. Nyní by byl už dobrý Syllit.
Pokud ho však nemáte, můžete i znova mědí a zabezpečit dobrou pokryvnost. Měďnatými... celý příspěvek > |
 |
Žluté jablko II, 30.3.2013 Podle doby sklizně a skladovatelnosti bych řekl, že to je Limburské. Má výbornou chuť, jako kluk pamatuji, že v 50. letech, u nás na vsi, bylo vysoce ceněno, hned vedle Nonetitu.
Trochu mě mate, že tazatel uvádí zploštělý tvar plodu. Pokud si však... celý příspěvek > |
 |