|
Ukáže mi někdo, jak se stříhají ovocné stromy?, 17.1.2015 Stromy to jsou pěkné a v dobré kondici. Ty stojáky jsou už pěkně obrostlé plodonoši. Na svislých výhonech budou jistě kvalitní plody. Úroda je přihne. Proto bych je pouze probral. Vyřežte tedy jednoleté vlky. Ty obrostlé (2-3,leté) nechte tak 20-30... celý příspěvek > |
 |
Odstranění 2 kůry, 16.1.2015 Aby štěp omladil.
Ostrůhej jej z jara měsíce Dubna nebo Máje až do zelené kůry. Zamažiž jej w telecí krwi, když telata zbila se u weliký pátek před polednem.
V. |
 |
|
 |
Staré stromy s rakovinou, 10.1.2015 " Všechny řezy jsou černé" - To je normální. Pokud se řez ihned nezavalí, dřevo zčerná.
V. |
 |
Hrušeň písečná, 4.1.2015 Já chápu taky zababčelý jako předčasně zestárlý. Tzn. malý stromek který přestane přirůstat. Často bývají na vině myši, nebo kombinace slabé podnože, výkonné odrůdy, nedostatečného řezu, závlahy, okopávky...
Letitý ovocnan, který se dostane... celý příspěvek > |
 |
Ashmead's Kernel, 21.12.2014 V zimě někteří školkaři roubují v ruce. Tzn. pracují s vyoranými podnožemi. Chce to zajít do školky a zeptat se. Něco nabízela i Sempra. Možná by vám ve školce prodali se slevou nestandardní stromky.
Můžete sehnat i jiné anglické... celý příspěvek > |
 |
Ashmead's Kernel, 20.12.2014 Synonyma se nejlépe hledají v Pomologickém klíči (Vlk 1947). Pak lze projít základní literaturu. Vaněk popsal v Lidové pomologii 300 odrůd jablek...
Docela dobrá pomůcka je i prográmek Pomologie jednou větou, který pro interná účely vytvořilo... celý příspěvek > |
 |
Ashmead's Kernel, 20.12.2014 Tato odrůda nemá český název. Používejte ten originální anglický.
V. |
 |
Stará jabloň s ohromnými jablky, 1.12.2014 Bavíme se o odrůdě která zraje koncem léta. V době JamesGrievů a Gravštýnů. To vylučuje všechny libernáče, které znám.
V. |
 |
Pravokořenná višeň, 27.11.2014 Já bych zase višeň řezal hodně. Obecně bych peckoviny řezal víc než jádroviny. U višně, která vyholuje a převisá při mírném řezu není kam se vrátit.
V. |
 |
Roubování, 26.11.2014 Proč ne. Pokud má stromek dvouleté dřevo silné jako tužka a máte rob silný jako tužka, nevidím v tom problém. Jestli ale chcete kopulovat jednoletou "niť" na dvouletou "nit" nedopadne to dobře.
V. |
 |
|
 |
Pinova - neznáma choroba, 24.11.2014 Jde to do hloubky. Je lýko pod černou kůrou mrtvé? Jak se chovají výše postavené letorosty? Vytváří se na kůře bakteriální sliz?...
V. |
 |
Úprava korunky, 23.11.2014 Melba na m26 žádný velikán nebude. Kotlovitou korunu bych toleroval u bujných stromů, které chceme sklízet z dostupné výšky. Bojovat za každou cenu s apikální dominancí (vylamování vlků) mi nepřipadá smysluplné.
V. |
 |
Kompost, 23.11.2014 A já si zase myslím, že dýchání probíhá v mitochondriích.
V. |
 |
Šmouhy na jablkách, 10.11.2014 Thiram má už OL 35 dní.
Měďnaté přípravky se v létě do jabloní nepoužívají.
Na očištění již špinavých jablek lze použít některá draselná hnojiva.
V. |
 |
Šmouhy na jablkách, 9.11.2014 Můžou to být i černě. Letos bylo hodně mšic. Na plodech ulemtaných medovicí se následně usazují černě. U hrušní to bývá důsledkem posátí merou.
V. |
 |