|
Jak se šlechtí jabloně?, 13.6.2012 Než začnete vaše šlechtitelské pokusy, doporučuji vám zajímavou knihu Příběhy slavných odrůd (napsal Pavel Chobotský 1999). Někde v antikvariátu bude určitě k mání. |
 |
Budeme dnes přikrývat?, 13.6.2012 Pro ty, kdo sledují pravidelně předpovědi počasí: objevil jsem zajímavé stránky na předpověd.
|
 |
|
 |
Jak se šlechtí jabloně?, 13.6.2012 Ze stejného křížení mohou vznikat různé nové odrůdy. Např. křížením Golden Delicious x Coxova reneta vznikly odrůdy Desert, Denár, Šampion a Dukát. Nebo křížením odrůd Rubín x Vanda vznikly odrůdy Goldstar a Topaz. Takže každého šlechtitele vždy čeká... celý příspěvek > |
 |
Jak se šlechtí jabloně?, 13.6.2012 Zkuste šlechtit jabloně na své zahradě amatérsky. Nejprve musíte získat pyl z poupěte zvolené odrůdy, které je se nachází ve fázi těsně před otevřením.
Získané pestíky s pylem je třeba pozvolna vysušit (např. na teplém radiátoru na novinách) a cca... celý příspěvek > |
 |
Řezat či vykopat, 11.6.2012 Jestli se kmen stromu houpe, tím rozumím viklá, tak kořeny jsou buď ohryzané nebo uhnilé. Zkusil bych v části těsně u kmínku opatrně odkopat část zeminy a kontrolou kořenů zjistit o co jde. |
 |
Rybízová rajčata, 8.6.2012  ...nevím, jak vložit dvě fotky součastně, tak ještě jedna.. |
 |
Rybízová rajčata, 8.6.2012  Tak jsem udělala nějaké fotky. Rajčata zaštipuji, ale zdá se mi, že mají hodně velké listy, a tak nevím, jestli je nechat nebo ne. Spodní jsem už otrhala, aby šlo na květy sluníčko. Poznáte podle fotek, jaká je to odrůda?
Děkuji. |
 |
Plody pod útokem obaleče, 1.6.2012  Já jsem našel nějaké poškozené plody - asi pilatka, není to ale kalamitní. Největší plod na snímku má průměr 15 mm. |
 |
Proč umírají malá kuřátka, 29.5.2012 Dobry den koupila sem si 1deni a 3deni kuratka pan je dal dohromady mela sem jich 25ks a uz 4umrela vubec nevim cim to je.jsu stoho nestastna.krmeni mame i vodu.bedna si myslim ze je akorat nebo maji mit hodne velkou?teprv zacinam mam poprve... celý příspěvek > |
 |
Ochrana rašící révy před májovými mrazíky, 25.5.2012 Před asi 10 - 12 lety byl v televizi zajímavý dokumentární pořad Putování za vínem, který uváděl Jan Vala. Pořad měl 20 dílů a v jednom z dílů byly záběry z nějaké vinice asi ve Francii, kde pás půdy pod řadami vinné révy byl pokrytý velkými... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Ohýbání větví, 20.5.2012 V červnu vám již nic nepokvete, ty zárodky květních pupenů se postupně vytvoří na ohnuté větvi během léta a vykvetou teprve příští rok |
 |
Odplevelení pod stromky, 15.5.2012 Záleží na počtu - když těch stromků máte 10, tak rýč nebo motyka je ideální. Pokud jich máte třeba 50, tak se tímto způsobem už nadřete a jestli máte sad s více jak 100 stromy, tak při jejich odplevelování strávíte neúměrnou pracovní dobu a zkrátí se... celý příspěvek > |
 |
Rubín - mravenci a mušky nebo mšice, 14.5.2012 viz část slivoně, dotaz: Jak na mravence
|
 |
Kvetoucí roub, 13.5.2012 Elise pochází z křížení Septer x Cox´s Orange Pippin. Plod na fotce jsem chutnal o vánocích a poznamenal jsem si, že má dužninu středně tvrdou, středně šťavnatou, chuť příjemně sladká (údaj o vůni jsem si bohužel nepoznamenal) |
 |
Kvetoucí roub, 12.5.2012  V loňském roce na jaře jsem získal roub jabloně Elise, který mně následně těsně po roubování vykvetl a plod jsem ponechal na výhonu zcela uzrát- viz foto. |
 |