 |
Staré odrody slivek, 5.1.2014 Ideální by bylo, kdyby jste měl v péči i zahradu s infikovanými stromy, kde by jste provedl přiroubování štěpu do koruny a sledoval, až se dostanou do plodnosti, jestli jsou citlivější/resistentnější než hostitelský strom.
|
 |
Sušené švestky, povidla, 5.1.2014 Původní konzervační postup pro povidla i sušené švestky měl za cíl natolik snížit obsah vody v hotovém výrobku, aby se nekazil ani v otevřeném obalu (načnutý) při pokojové teplotě (tehdy ale obvykle jen 16°C), ledničky nebyly a ve sklepě bylo moc... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Sušené švestky, povidla, 5.1.2014 Víčka můžete tahat z horké vody nebo ohřát v troubě, ale pokud to mají být povidla a nikoliv švestkový jam, tak poznáte o čem mluvím. Na internět mnozí připíšou i to co nedělají. Například neotáčejí, ale zavíčkované sklenice dají do peřin, stydí se... celý příspěvek > |
 |
Česnek v \'\'zimě\'\' vyklíčil, 5.1.2014 pokud neleze je to správně pro středoevropské a severofrancouzské, dánské, německé... česneky.
máte to tedy správně. Mně taky už lezou krokusy, ale česnek je zatím schovaný.
|
 |
Sušené švestky, povidla, 5.1.2014 proboha neotáčet!!!
Povidla mají být tak hustá, že by se k víčku neměla překlopit (pak to nemá účel sterilace víčka) a pokud se překlopí tak se vychlanuvší nevrátí zpět. Nepleťte sem pravidla od jamů a marmelád. Povidla se na povrchu přetřou 60%... celý příspěvek > |
 |
Tulipány v lednu, 5.1.2014 Ale připrývejte až budou hrozit mrazy, jinak je přiřychlíte a uškodíte jim více než kdyby jste si toho rašení nevšimla.
Mně také už vylezly krokusy, tak jsem je vyplel aby měly více světla, vytvářeli si zásobní látky a nečerpaly z cibulek.
|
 |
Roubování, 5.1.2014 Kdykoliv, v tomto počasí nemusíte čekat na oblevu ani do odpoledne (aby na větvích nebyla ranní jinovatka či zmrazky namrzlého deště).
Jinak, švestkové rouby jsem stříhal předevčírem a na jabloně i hrušně se chystám v tomto týdnu.
Takže,... celý příspěvek > |
 |
Štafle na svažitý pozemek, 5.1.2014 A jak se leze po stromech 3 m vysokých? Kdy na rovině Vám stačí pětipříčkové štefle, aby jste z třetí příčky dosáhl na nejvyší jablko/meruňku/švestku apod. (nebo si větve tak o1/2 metru přiblížil háčkem).
Problém nastává, když 6 příčkový žebřík... celý příspěvek > |
 |
Čertova hruška (hnilička), 5.1.2014 není nad dobré sousedské vztahy. Mívali jsme takto švestky, než sousední zahradu koupili noví majitelé a větve přesahující k nám ořezali. |
 |
Separát kejdy, 4.1.2014 Nemám s tím zkušenost, ale určitě nic nezkazíte, když tím obohatíte kompost v poměru 1:1 až 3:1 (3/4kompost + 1/4 tuhý podíl z kejdy). Taky bych se ho nebál použít tam kde na jaře přijdou brambory (tak asi litr na metr řádku max 2 l/m2).
|
 |
|
 |
Česnek v ''zimě'' vyklíčil, 4.1.2014 Jestliže se má ochlazovat až v druhé půlce ledna, tak s tím ještě týden počkejte. Aby ste míto ochrany jen nepřirychlil... |
 |
Hnojení stromů - stopové prvky, 4.1.2014 Pane Petře, podle obsahu železa soudím, že nemáte studnu ale vrt. Tedy že nejímáte vodu z vrchních štěrkopískových teras, ale máte vodu v křídového kolektoru co je pod nepropustným slínovcový stropem. Tam se dusičnany a dusitany z hnojení polí a... celý příspěvek > |
 |
Opadání plodů meruňky, 4.1.2014 například tak, že přeroubujete jednu větev, ta se druhým rokem dostane možná do plodnosti a pokud plody udrží, tak je to odrůdou původního stromu. |
 |
Staré odrody slivek, 4.1.2014  Zmlazení bylo provedeno sesazením terminálů 5.4.2012. Strom s indikovanou virovou zakrslostí prakticky odešel, na něm výmladky schopné odběru na rouby nenarostly. Ostatní víceméně reagovaly dle míry oslunění/zastínění velmi dobře. Řez byl velmi... celý příspěvek > |
 |
Jaký olej na mazani retezu do pily?, 3.1.2014 Nemáte někdo zkušenosti s tímto cituji :
Ekolube CUT 80 P je směsí přírodního oleje, esterů mastných kyselin a přísad s vysokou biologickou odbouratelností. Je určený zejména pro ztrátové mazání řetězů a lišt ručních motorových pil, kde splňuje... celý příspěvek > |
 |