|
Listmaté keře - jílovitá půda, 15.7.2012 V hodně jílovité půdě je vhodnější vysazovat některé, na podmáčení choulostivé, keře spíše nad povrch zahrady. Např. šeřík, borovice, buky ale i třeba thuje (Smaragd). U vřesovištních rostlin (rododendrony, azalky, pierisy) je to nutnost. |
 |
Zavlažování živého plotu, 15.7.2012 No to jsou trochu zvláštní informace o kapkovacích hadicích. Obvykle se uvádí rozteč kapačů (20 až 50 s cm). Průtok obvykle bývá 2 l na hodinu.
|
 |
|
 |
Osázení hlubokého jezírka, 14.7.2012 To, co jsem psal, platí hlavně pro lekníny a stulíky. Ostatní rostliny by se měly sázet jen do štěrku, aby si živiny odebíraly z vody (na úkor řas). U nich je možné použít děrované koše.
|
 |
Osázení hlubokého jezírka, 13.7.2012 Trochu jsem se tímhle tématem prokousal dál. Podle zkušených pěstitelů leknínů je nejvhodnější průměrná doporučená hloubka (tedy je-li doporučeno 30 až 70 cm, je ideální 50 cm - nad odenkem, tedy povrchem substrátu v nádobě). V podstatě jen tak... celý příspěvek > |
 |
Voda v bazénu, 10.7.2012 K proplachu a odkalení filtrace by mělo dojít při zvýšení tlaku na manometru přepínacího ventilu (vlivem silného znečištění stoupá ve filtraci tlak). Manometr ale obvykle funguje tak 2 max. 3 sezóny a je pak třeba ho vyměnit. Po delší době lze i... celý příspěvek > |
 |
Znečištění vrtu utonulým hlodavcem?, 9.7.2012 Voda se slabou příměsí Sava vám, samozřejmě, nic na zahradě nespálí. Na rozdíl od předchozího přispěvatele vím, že chlornan se ve velké míře používal k dezinfekci pitné vody a v menších vodárnách a studnách se používá dodnes.
V případech malé... celý příspěvek > |
 |
Vistárie, 9.7.2012 Přirozeně nízká je např. Wistárie křovitá, kvete světle modře začátkem léta. Ale není to klasická popínavka. K dostání např. u havlise. |
 |
Znečištění vrtu utonulým hlodavcem?, 8.7.2012 Chlornan se obvykle rozkládá (reaguje) v řádu minut a čím více bakterií, tím dříve se rozloží. Zápach po něm může být v případě přehnanéno množství ale i několik dní. Je vhodné ho v doporučeném množství přidávat do každé studny v intervalu cca... celý příspěvek > |
 |
Voda v bazénu, 7.7.2012 Dávat chloršok do čisté vody nemá smysl. Snad jen Chlor stabil nebo odstraňovač vápníku (na zmenšení tvrdosti). Do bazénu používám jen vodu za studny (i na dopouštění) a vystačím většinu sezóny jen s tabletamy a UV lampou. No a snižuji Ph, tak kolem... celý příspěvek > |
 |
Umístění čerpadla v jezírku, 5.7.2012 Větší vliv by mělo zvětšení průměru potrubí. Přechod z 32 na 40 mm je velmi znatelný. |
 |
|
 |
Napojení bazénového potrubí na polypropylen, 18.6.2012 Průměr 32 mm je žalostně malý, ale s tím se již asi nic nedá dělat. PPS rychlospojky se dělají ve všech kombinacích i redukcích. Ne všechny jsou dobře použitelné (záleží na výrobci). V některých případech je jejich aplikace na hranici fyzických... celý příspěvek > |
 |
Napojení bazénového potrubí na polypropylen, 17.6.2012 Lze to normálně napojit pomocí PPS rychlospojek (s použitím příslušných redukcí a hadičníků). V hodnější je ale na propojení použít (místo obvyklých bílých "husích krků") PE hadici (narozdíl od PPR je odolná slunečnímu záření). To bylo první, co jsem... celý příspěvek > |
 |
Vydatné deště, 13.6.2012 Kde jsou nějaké vydatné děště? Mě běží závlaha skoro každou noc (plzeňsko). |
 |
Skimmer Oase AquaSkim 40, 12.6.2012 Tenhle skimmer potřebuje dost velký výkon čerpadla. Měl jsem ho napojený na čerpadlo 8.000 s hadicí 32 a sotva to fungovalo. Předělal jsem to na průměr 40 a už to běhá dobře. Že bych k tomu ale připojil ještě sání od dna, tak o tom si můžu nechat jen... celý příspěvek > |
 |
Čerpadlo Sigma, 7.6.2012 Poslední dobou bývají problémy s poklesem hladiny (vlivem dlouhodobého sucha). Také může být zádrhel v děravém sacím potrubí. |
 |