|
Utěsnění studny, 11.11.2012 Předně je nutné předeslat, že je nesmyslné pažit kopanou studnu skružemi o vnitřním průměru 80 cm. I tak, pokud je zvodnělá úroveň ve vzdálenosti cca 10 m od studny, časem si do ní najde cestu (podle horniny i z větší vzdálenosti). Minout pramen... celý příspěvek > |
 |
Název rostliny? Měchýře plné ochmýřených semen, 30.10.2012 Je to opravdu zajímavá čeleď. Ze známějších bych připomenul Oleander, Věncovec (Stephanotis) a Voskovku (Hoya). |
 |
|
 |
Jaké čerpadlo?, 30.10.2012 Myslí tím, že montovatel toto čerpadlo "vyrábí" verze s motorem na 380V a na 220V. Kdo chce kam...
Je ale fakt, že po Malyši se zdá být jakékoli čerpadlo úžasné. |
 |
Podzemní šachta pro filtraci, 15.10.2012 Plastové šachty, ať již na vodoměr nebo zhlaví vrtu, jsou obvykle dost problematické, neboť v nich dochází k silné kondenzaci vody (která nemá kam odtéci). Vhodnější (a levnější) je použít betonové skruže se štěrkovým dnem. |
 |
Prosychající borovice drobnokvětá, 15.10.2012 Před květem hrušní stříkám něco proti houbám (Dithane, Novozir, atd.). Po květu obvykle Baycor, který se mě zdá na borovice nejúčinnější. Bylo by asi dobré postřik opakovat koncem léta (od srpna do září). Já to nikdy nestihnu, takže se podzimní opad... celý příspěvek > |
 |
Prosychající borovice drobnokvětá, 15.10.2012 No, myslel jsem si to také. Od loňského roku jsem při postřiku hrušní proti houbám, šplíchnul i některé pětijehličnaté borovice (Parvifloru, Strobus, Koreanu, Cembru, atd.). Opakoval jsem to i po odkvětu hrušní (třetí postřik jsem nedělal, protože... celý příspěvek > |
 |
Je to bougainvillea?, 14.10.2012 Jen pro upřesnění. Lagerstroemie kvetou sice na letošních výhonech, ale na jarních. Letní bohaté výhony (zejména po nadměrném hnojení) u nás nestihnout vykvést. Tyto výhony u mě, po zasazení rostliny v květnu, dosahují výše cca 2 metrů (před zimou... celý příspěvek > |
 |
Je to bougainvillea?, 13.10.2012 Letos jsem ji sázel k jižní zdi, tak jsem zvědavý, jak zvládne zimu. Kvetla celý srpen a září. Teď už ji mrazíky trochu ožehly. |
 |
Zazimování jezírka, 11.10.2012 Hlavně tím zmenšíte světlo dopadající do jezírka. Takže podpoříte řasy a hnilobné procesy. Tedy úbytek kyslíku ve vodě.Nejvhodnější kombinací se jeví, polystyrénový plovák, vzduchovací kámen o nízkém výkonu kousek pod hladinou a v nouzi nejvyšší... celý příspěvek > |
 |
Jaký je přirozený únik vody - poraďte, 8.10.2012 Mám jezírko jen cca 12 m2 (8m3) a v letošním roce jsem vodu doplňoval jen asi 2x. A to čistím filtr cca každých 10 dní (malý filtr). Osvit mám v létě max 7 hodin. Žádný vodopád ani potůček. Vodu se také snažím držet co nejkyselejší a nemám s řasou... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Problémy s novým vrtem, 3.9.2012 V tomto případě chybí řada zásadních informací. Prosté vyvrtání vrtu obvykle nemá podstatný vliv na studny v okolí (vzhledem k jejich průměru). Je nutné se bavit o studnách a vrtech využívajících stejný pramen (zvodnělou úroveň). Názory nějakého... celý příspěvek > |
 |
Mléko (zakalená voda) v bazénu, 1.9.2012 Když dlouho do bazénu prší, neznamená, že se vždy snižuje pH. To je závislé na mnoha dalších faktorech a je třeba si v tom udělat jasno měřením v několika sezónách. Po několika letech se dá vysledovat cyklus přidávání různých přísad (podle období a... celý příspěvek > |
 |
Automatické čerpadlo pro zavlažování z nádrže na dešťovou vodu, 1.9.2012 Presscontrol reaguje na změnu tlaku (stejně jako tlakový spínač). Obvyklé typy ale spínají jen spínací tlak (okolo 2 atm) a horní tlak je dán výkonem čerpadla. Je proto využíván hojně na automatické závlahy. Kromě toho při nedostatku vody... celý příspěvek > |
 |
Mléko (zakalená voda) v bazénu, 1.9.2012 Jaký je zdoj vody pro koupací bazén je skoro jedno. Nechápu proto nadšení z předchozího příspěvku pro dešťovou vodu. Problém může představovat většinou jen zdroj z hlubokého vrtu se silně minerelizovanou vodou. Voda v bazénu se obvykle na začátku... celý příspěvek > |
 |
Poradte jaka je vhodna Expanzni nadoba?, 16.8.2012 V současné době jsou pozinkované (stejně jednou zreznou, to už není pozik jako dříve), dražší, než nerezové. Kupovat proto pozinkovanou nádobu nemá smysl. Už jsem viděl rezavějící nádobu po 5 letech. Pozinkované trubky na vedení ve studni už také... celý příspěvek > |
 |