|
Rajcata a pestovani v kyblu - jakou zeminu?, 5.5.2012 Se zalíváním je u balkonového rajčete největší problém. Moje sestra pěstuje jednu Děvočku na balkoně v květináči v Praze. Dělá to hlavně proto, aby její děti věděly, jak vůbec takové rajče roste. Největší problém je, když jedou na prodloužený víkend... celý příspěvek > |
 |
Sázení paprik, 4.5.2012 Papriky sázím ve skleníku o 4 - 6 cm hlouběji než byly v kelímku. Při likvidaci porostu na podzim vidím novotvořené kořeny na zahrnutých stoncích. Paprika však koření méně ochotně než rajče. Mám zkušenost, že rajče, které přijde o kořeny (záměrně,... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Jaká rajčata pěstujete, 29.4.2012 Děkuji za odpověď. Zkusím ještě Červené serdce a Zlatou andromedu. Tmavá rajčata mne nenadchla, někteří je považují za shnilá. Maura pěstuju letos jen jednoho pro degustace přátel, odrůdu Cygan znám, ale ještě jsem nezkoušela. Finik a Děvočku mám... celý příspěvek > |
 |
Mám dát papriky, rajčata ven?, 29.4.2012 Dnes již jsou modely opět přepočítané, mrazíky zatím nejsou v dohledu, ale v době psaní mého minulého příspěvku měly být. Do Zmrzlých nelze věřit počasí bez ohledu na modely. Jiřina |
 |
Jaká rajčata pěstujete, 29.4.2012 Pane Mirku, mohl byste mi doporučit nějaké ruské odrůdy k odzkoušení na příští rok? Známý amatérský pěstitel pojede o prázdninách do Ruska za rodinou a chtěl by koupit nějaká semínka, ale neví jaká další odzkoušet. Požádal mne o tipy. S... celý příspěvek > |
 |
Mám dát papriky, rajčata ven?, 28.4.2012 Teď jsem se dívala na německý model počasí a na 6.5. v 6.00 světového času je mapa ČR překryta zelenou, která značí teplotu pod bodem mrazu. Jde o mapu celé Evropy, není tam rozlišeno, jak bude v BV a jak v TR. S další výsadbou vyčkávám,... celý příspěvek > |
 |
Semenáčky rajčat nerostou a žloutnou, 27.4.2012 Střechu skleníku jsem včera natřela vápenným mlékem, dělám to tak každý rok. Rostliny jsou po jaru náchylnější k poškození sluncem než později v létě. J. |
 |
Mám dát papriky, rajčata ven?, 27.4.2012 Zahrádkařím za stálého sledování modelových předpovědí počasí na 10 dnů. Včera ještě norské i německé modely udávaly léto tam, kam dohlédly. Vysadila jsem ven pět rajčat. Ode dnešního rána je předpověď přepočítaná, oba mnou sledované modely... celý příspěvek > |
 |
Rajčata tolerantní k plísni bramborové, 26.4.2012 Už mám zakořeněných celkem 15 sazenic Sportiva, Philovy a Phantazie, Největší z původních kořenů mají 20 cm, nejmenší jen asi 5 cm, kořeny mají všechny, dnes jsem je rozsadila po jednom, na výsadbu nespěchám, během tří týdnů dorostou do dostatečné... celý příspěvek > |
 |
Tak dáte je už ven?, 25.4.2012 Podle předpovědi počasí celých 10 dní má být u nás max. teplota 24 C a minimální kolem 10 C. Za těchto podmínek zkusím několik nejvyvinutějších sazenic rajčat vysadit na chráněné místo ven. Vysadím jen největší rostliny,... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Červík žere rajčata, 24.4.2012 Podle fotky by mohlo jít o drátovce. V tuto fázi vegetace bych doporučila vychytání na rozkrojené brambory zahrabané do země, mimo vegeteci by mohlo pomoci dusíkaté vápno, to však ničí vše živé. Drátovci nám ničí brambory, salát, rajče mi zatím... celý příspěvek > |
 |
Sadbove brambory - lze je hned zasadit?, 15.4.2012 Sadbové brambory se v roce pěstování stříkají několikrát proti živočišným škůdcům - přenašečům viroz, dále určitě proti plísni a plevelům. Mohou tedy obsahovat více reziduí těchto postřiků. Nemyslím si, že hlízy jsou něčím mořeny. Asi bych je... celý příspěvek > |
 |
Kedy vysádzať sadenice papriky do nevykurovaného skleníka?, 14.4.2012 V pondělí má sněžit a v úterý mrznout dle většiny modelů předpovědi počasí, s vysazováním vyčkejte alespoň do středy. Minulé pondělí mi ve skleníku omrzla část rajčat a to jsem jim topila hřbitovními svíčkami. Známá měla již vysazené papriky,... celý příspěvek > |
 |
Pěstování rajčat, 11.4.2012 Mám zkušenost, že se listy rajčat ve skleníku skroutí vždy večer po důkladné zálivce. Patrně relativní přebytek vody v kořenovém systému? Z toho odvozuji, jestli Vaše rajčata nejsou v příliš vlhkém a hutném nevzdušném substrátu. Bude to asi reakce... celý příspěvek > |
 |
Jak budete chránit rozkvetlé meruňky proti víkendovému nočnímu mrazu, 9.4.2012 Dnešní mráz byl pro danou dobu mimořádný. Dvacet let dávám několik rajčat do skleníku už koncem března a letos mi poprvé omrzla, stupneń poškození je nejmenší u zdi stodoly, k níž je skleník přistavěn. A to jsem ještě po čtení rad na Zahradě v... celý příspěvek > |
 |