|
Letošní boj se strupovitostí, 25.2.2011 Já jsem s tím postupným klácením začal před více než 10 lety. Některé jsem přerouboval. Poslední byl loni Šampionn. Z nostalgie jsem ponechal po jednom stromku Rubína a Jonagoredu. Ale už jsem se rozloučil i s několika stromky rezistentních odrůd,... celý příspěvek > |
 |
Odrůda Pinova, 22.2.2011 Může se někdo, prosím, podělit o zkušenosti s pěstováním této odrůdy ve středních polohách?
Zajímá mne především jak moc trpí strupovitostí, její dozrávání a chuť, skladovatelnost. Údaje, které jsem zatím zjistil, se v tomto směru dost liší. |
 |
|
 |
Letošní boj se strupovitostí, 21.2.2011 Já jsem měl zase informaci, že se tollyfluanid kdesi v Německu dostal do čistírny odpadních vod a blokoval tam biologický proces čištění. To přece není normální, někde muselo docházet k nesprávnmu zacházení s přípravkem Euparen multi, a to ve velkém... celý příspěvek > |
 |
Letošní boj se strupovitostí, 21.2.2011 Ohledně ochrany proti strupovitosti zde v minulosti už bylo dost napsáno. Je třeba hledat ve starších příspěvcích nebo zadat do vyhledavače.
Loňský rok patřil v tomto směru mezi extrémní a mnoho drobných pěstitelů ochranu nezvládlo.
Pro Lukase.... celý příspěvek > |
 |
Proč hrušeň nekvete?, 20.2.2011 Nazývám to tak proto, že to tak učili v 70. letech na zahradnické škole v Mělníku. A tak mne do toho tenkrát zasvěcoval jejich jeden dálkově dostudovaný ovocnář.
Vyhledal jsem si ten text, který mi tenkráte daroval a tam doslova stojí toto:... celý příspěvek > |
 |
Proč hrušeň nekvete?, 19.2.2011 Na konci léta(červenec-srpen) diferencuje květní pupeny např.angrešt.
Druhá fáze diferenciace květ. pupenů nastává u druhů mírného pásma opravdu až v zimních měsících a trvá zhruba dva, tři měsíce. V této době se tvoří na ovocných dřevinách pohlavní... celý příspěvek > |
 |
Proč hrušeň nekvete?, 19.2.2011 Trochu tady létají nepřesnosti ohledně doby diferenciace květních pupenů.
U jádrovin začíná 1. fáze na konci května (dle podmínek) a trvá asi 2 měsíce, v té době nesmí stromek trpět nedostatkem N. Druhá fáze pak začíná v prosinci a je podmíněna... celý příspěvek > |
 |
Řez ryngle, 19.2.2011 Asi máte pravdu. Švestky pěstuji ve tvaru volnějšího vřetenovitého zákrsku. A např. u Stenley, Valjevky bez problémů. U Althanovy to jde hůře. |
 |
Postřik švestek - květu, 17.2.2011 Moniliovým úžehem trpí především meruňky a višně. U švestek a třešní se tak často nevyskytuje. Vminulých letech to zde bylo často diskutováno. Stačí dát do vyhledavače. Ošetřuje se na počátku květu a na jeho konci přípravky Sporgon. Horizon, Rovral,... celý příspěvek > |
 |
Náhrada za Idared, 17.2.2011 Starkresu jsem koupil v Holovousích. Vznikla selekcí z křížení Starkrimson Delicous x Zvonkové s následným křížením rezistentním genotypem 24TRS 19T-2T92. Je to spurtyp.
Plody jsou středně velké, slupka je hladká, překryrá červenou krycí... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Náhrada za Idared, 16.2.2011 Tak zkuste Starkresu z Holovous. Je to pozdně zimní, rezistentní, spurtypová odrůda určená do teplejších oblastí. Měla by rovněž vydržet do dubna.
Já jsem loni sklidil první dva plody, ale neochutnal. Dal jsem je ve sklepě sice stranou, ale... celý příspěvek > |
 |
Postřik švestek - květu, 16.2.2011 Proti monilioze je třeba ošetřovat těsně před květem, nejpozději na začátku květu a příp. při dokvétání či po odkvětu.
Na začátku rašení fungicid účinkuje proti puchrovitosti a v případě měďňatého přípravku i proti bakteriálním chorobám dřeva a... celý příspěvek > |
 |
Rezistentné odrody - vrúble, 15.2.2011 Musím souhlasit s panem Vítkem, že školkařský materiál něco stojí včetně roubů. Pokud si někdo koupí uznaný školkařský materiál, měl by také vědět, že uznávací řízení v dnešní době stojí nemalý peníz. Nehledě na další náklady na provoz školky.
Ještě... celý příspěvek > |
 |
Náhrada za Idared, 15.2.2011 S Lunou zkušenosti nemám. Ale dalším křížencem Goldena a Topazu je Heliodor. Vsadil jsem ho na zahradu u zetě. Zatím měl plody vždy větší než Sirius a zvláště než Opál. Není to sládě, skladovatelnost nemám ověřenou, protože ho snědí ještě v... celý příspěvek > |
 |
Náhrada za Idared, 14.2.2011 S Topezem mám podobnou zkušenost jako p.Vysloužil.
Opál je sladké jablko, vydrží také do dubna, ale zdrobňuje plody. Už jsem zde někde psal, že loni jsem sklidil jenom broky. |
 |