|
Coxova reneta (Cox´s Orange Renette, *1825 M.R. Cox v Colnbrook-Lawnu), 29.4.2011 Rosanu jsem zrušil a to proto, že polovina až dvě třetiny plodů spadly, ještě než řádně dozrály.
Na Goldstar nedám dopustit. V současné době má ze sklepa lepší chuť než Sirius a Opál. Loni to však bylo opačně. Goldstar je také velice úrodný. Pravda... celý příspěvek > |
 |
Coxova reneta (Cox´s Orange Renette, *1825 M.R. Cox v Colnbrook-Lawnu), 29.4.2011 K tomuto tematu si dovolím sdělit krátkou story. Komu to přijde nezajímavé, nechť příspěvek přeskočí.
Bydlím a zahradu mám ve vsi, kde jsou pro pěstování ovoce horší podmínky než v Sadové, ale lepší než v Potštejně. Měl jsem známého, dá se říci... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Kdy postřik proti přezimujícim škůdcum, 29.4.2011 K tomuto názoru se připojuji. Např. zkušení pěstitelé řepky znají pravidlo, že ve správnou dobu aplikovaný insekticid proti krytonosci řepkovému a čtyřzubému je zároveň nejlevnějším a přitom účinným fungicidem. Larvy těchto krytonosců neškodí ani... celý příspěvek > |
 |
Postřik na pilatku a déšt za 3 hodiny, 28.4.2011 Bude, ale doba jeho účinnosti bude kratší. |
 |
Reldan - déšť, 28.4.2011 Opakovaný postřik proti pilatce je vhodný asi po 1O dnech. Vhodný by byl nějaký larvycidní přípravek např. Steward nebo Spintor. Případně jejich kombinace s Mospilanem. |
 |
Síran amonný - výborný pomocník proti chloróze, 28.4.2011 Chloroza či kalcioza je porucha způsobená nedostatkem železa a je pravda, že se vyskytuje mimo jiné na převápněných půdách, ale také i přehnojených třeba fosforem, nebo na těžkých a zamokřených půdách. S výživou hořčíkem to nesouvisí, snad jen to, že... celý příspěvek > |
 |
Kůra odpadla merunka uschla, 28.4.2011 Podle mne by mohlo jít o nějakou bakteriální chorobu a její projevy tazatelka včas nepostřehla. Letos jsem to na kmenu mé meruňky zjistil také, i když v podstatně menším rozsahu. Napadené místo jsem nožem očistil až do zdravého dřeva, postříkal... celý příspěvek > |
 |
Višeň Favorit, 28.4.2011 Místa pro Vaši višeň máte dostatek, i když bude na ptáčnici. Záleží také na způsobu řezu, který je nutný, aby nevyholovala větve.
Já mám Favorit jako vřeteno na ptáčnici a mezikmen je P-HL-A. Průměr koruny je asi 2m a výška 2,5m. Letos je... celý příspěvek > |
 |
Choroba hrušně, 27.4.2011 To dřevo se mi nelíbí, ale bohužel poradit neumím. |
 |
Reldan - déšť, 27.4.2011 Ty tři hodiny by měly stačit. Záleží také proti jakému škůdci jste ošetřoval. Jestliže proti pilatce, proveďte následující ošetření asi o 2-3 dny dříve. |
 |
|
 |
Moniliový úžeh, 27.4.2011 Palo, v případě zeleniny a drobného ovoce jsem nepsal o žádných velkopěstitelích. Ale o lidech, kteří mají 3 nebo 5 haktárků drobného ovoce např. jahody+rybíz a sklizeň provádějí samosběrem z řad zájemců a těch bývá vždy dostatek. Podobně je to se... celý příspěvek > |
 |
Mech, 27.4.2011 Zelená skalice listům nevadí, pokud je přiměřená koncentrace. Vždyť se jimi stříkají peckoviny proti žloutence. Já jí stříkám např. i kvetoucí petunie a surfinie v truhlících. |
 |
Choroba hrušně, 26.4.2011 Zkuste postižený zhnědlý květ rozřínout a pečlivě uvnitř prohlédnout. Najdete-li v květu žlutou larvu, je to dílo květopase jabloňového.
Je to ale zvláštní, já Bohemicu ošetřuji insekticidy jen proti přezimujícím škůdcům, případně, když se vyskytnou... celý příspěvek > |
 |
Stanley - jedna z nejužitečnějších odrůd minulosti, 26.4.2011 Stanley je každoročně moje nejúrodnější švestka a do štíhlého vřetene se tvaruje téměř sama. Na rozdíl třeba od Althanovy. |
 |
Moniliový úžeh, 26.4.2011 Pro hosta 82.2.V loňském roce by tento postup v některých lokalitách úplně nepomohl. |
 |